Τηλεδιάσκεψη εργασίας Αλ. Χαρίτση, Κ. Νοτοπούλου, X. Μαμουλάκη, Γ. Σαρακιώτη, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

01 Φεβρουαρίου 2021

Τηλεδιάσκεψη εργασίας Αλ. Χαρίτση, Κ. Νοτοπούλου, X. Μαμουλάκη, Γ. Σαρακιώτη, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων

 Τηλεδιάσκεψη εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) πραγματοποίησαν ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλ. Χαρίτσης, η Τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κ. Νοτοπούλου, ο Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και βουλευτής Ηρακλείου Χ. Μαμουλάκης και ο Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και βουλευτής Φθιώτιδας, Γ. Σαρακιώτης, την Παρασκευή 29/1. Από την πλευρά της ΠΟΕΣΕ συμμετείχαν ο Πρόεδρος, Γ. Καββαθάς, και στελέχη του φορέα.


Οι συμμετέχοντες έκαναν λόγο για «αγανάκτηση και απαισιοδοξία» στον κλάδο της εστίασης, ο οποίος «παραμένει κλειστός εδώ και 5,5 μήνες, χωρίς να συνυπολογιστούν τα τοπικά lockdown που γονάτισαν τις τοπικές οικονομίες». Υπογράμμισαν ότι «2,5 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από τον τζίρο του κλάδου που απασχολεί 330.000 εργαζόμενους ενώ έμμεσα επηρεάζει 1.000.000 θέσεις εργασίας». Η μόνη χρηματοδότηση που έχουμε δει όλο αυτό το διάστημα είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή» τόνισαν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον 5ο κύκλο αυτής ως «ταφόπλακα για την εστίαση», αφού «απέκλεισε περί τις 38.000 επιχειρήσεις» ενώ «η μέση χρηματοδότηση και αυτών που περιλήφθηκαν ήταν 4.500 ευρώ, τη στιγμή που και η πιο μικρή επιχείρηση έχει πολλαπλάσιες πάγιες ανάγκες. Η εστίαση δεν έχει ανάγκη δάνεια αλλά απευθείας ενίσχυση σήμερα» δήλωσαν οι εκπρόσωποι, τονίζοντας ότι «το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο για το κράτος όταν θα έχουν μπει λουκέτα και θα έχει εκτιναχθεί η ανεργία».

Σημείωσαν ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου αποκλείστηκαν και από τα προγράμματα των Περιφερειών και τόνισαν ότι «4 στις 10 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην ξανανοίξουν, ενώ έχουμε ήδη τα πρώτα οριστικά λουκέτα στο κέντρο της Αθήνας και σε τουριστικές περιοχές. Η αναστολή των πληρωμών για λίγους μήνες δεν εμποδίζει τα λουκέτα» πρόσθεσαν, αναδεικνύοντας και το ζήτημα της «συσσώρευσης του ιδιωτικού χρέους. Ακόμη και κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι πλέον φορτωμένες με χρέη και ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη στιγμή που το χρέος σε όλους τους κλάδους της οικονομίας φτάνει τα 25 δισ.».

Για «ανάγκη στήριξης του κλάδου σήμερα με ουσιαστικά μέτρα» μίλησε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «ήδη από τον Νοέμβρη καταθέσαμε Επίκαιρη Ερώτηση στην Βουλή για την υλοποίηση κλαδικού προγράμματος στήριξης της εστίασης». Και επισήμανε ότι πρέπει «να αξιοποιηθούν σήμερα οι πρωτοβουλίες της Ευρώπης προς όφελος των ευρωπαϊκών οικονομιών», όπως η «πρωτοφανής ρευστότητα της ΕΚΤ προς τις συστημικές τράπεζες, που όμως δεν έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία» και «η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ρύθμιση του χρέους».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξη του κλάδου, που, σε ευθυγράμμιση με τις ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων, περιλαμβάνουν την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και για την περίοδο μετά το lockdown, την παράταση της επιδότησης επαγγελματικής στέγης και απαγόρευση των εξώσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και την ενεργοποίηση του σημαντικού εργαλείου των μικροχρηματοδοτήσεων που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση με ρευστότητα των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Ενώ τόνισαν ότι πλέον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και την ανάγκη για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της κρίσης κατά τα πρότυπα των 120 δόσεων, με «κούρεμα» του αρχικού κεφαλαίου που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν δεν στηρίξουμε εγκαίρως την οικονομία με τέτοια μέτρα, δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάκαμψη» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «η ΕΕ μιλάει πλέον για επέκταση όλων των προγραμμάτων στήριξης έως το τέλος του 21 και μετατροπή των ενισχύσεων από δάνεια σε απευθείας επιδοτήσεις, όπως ζήτησε εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μη στήριξη της οικονομίας και ο αφανισμός της μεσαίας τάξης, αποτελεί ξεκάθαρα πλέον επιλογή της κυβέρνησης» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............