"Η γυναίκα της Πάτρας" στο ψηφιακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

15 Φεβρουαρίου 2021

"Η γυναίκα της Πάτρας" στο ψηφιακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου

 Ο συγκλονιστικός μονόλογος «Η γυναίκα της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά σε ερμηνεία της Σοφίας Δερμιτζάκη, θα προβληθεί τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 στις 21:15 στο ψηφιακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, Heraklion Arts and Culture.

Τη θεατρική παράσταση, που είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 16 ετών, μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο https://youtu.be/yljCcoOE_oA ενώ μετά την πρεμιέρα της θα παραμείνει διαθέσιμη στη ζώνη θέασης «Φώτα, Αυλαία, Πάμε».


Λίγα λόγια για το έργο: Η αφήγηση της ζωής, του βίου μιας γυναίκας – της πόρνης Πανωραίας – που ζει στην Πάτρα από τον ποιητή Γιώργο Χρονά, ο οποίος την κατέγραψε με σειρά συνεντεύξεων τη δεκαετία του ’80.

Η ίδια σε πρώτο πρόσωπο διηγείται τη ζωή της χωρίς να ντρέπεται, χωρίς να λυπάται. Ένας παραληρηματικός μονόλογος μιας παθιασμένης, πονεμένης γυναίκας, που εξομολογείται τη ζωή της και μιλά ανοιχτά χωρίς φόβο, με πηγαία λαϊκότητα, με μια αυθεντική, συνταρακτική τραγικότητα, αλλά και κωμικές εξάρσεις, για τον πόνο, τη βία, την ηδονή, την αγάπη, τον έρωτα. Ένα πλάσμα πληθωρικό που τραγουδάει, χορεύει, κλαίει, γελάει, θυμώνει, προκαλεί. Μια ζωή ακραία, σκληρή, επικίνδυνη, αλλά με πάθος και ορμή, ακροβατώντας ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Η Πανωραία γεύεται τη ζωή και την εξαντλεί ολόκληρη, με όλη της την ύπαρξη, χωρίς περιορισμούς, χωρίς ίχνος μιζέριας.

Ελεύθερος και σπάνιος λόγος που παρουσιάζεται ολοκληρωμένος στο βιβλίο του Χρονά μετά την μερική του δημοσίευση, σε συνέχειες, στο περιοδικό «Οδός Πανός» από το καλοκαίρι του 1987.

«Η γυναίκα της Πάτρας» είναι η πιο αληθινή, γυμνή ιστορία, στην ελληνική γλώσσα, από την σταύρωση του Χριστού και τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ένας χειμαρρώδης λόγος που γίνεται ποίηση.

Συντελεστές:

Την Πανωραία ερμηνεύει η Σοφία Δερμιτζάκη

Κείμενο: Γιώργος Χρονάς • Διασκευή: Στέλλα Χαιρέτη • Σκηνοθεσία, σκηνογραφία: Πάνος Ιωαννίδης • Επιμέλεια μουσικής: Στέλλα Κουφάκη • Β’ σκηνoθέτις: Στέλλα Κουφάκη • Φωτογραφίες: Μάνος Πολιτάκης

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Θεατρική Σκηνή του Θεάτρου Κάτω, τον Αύγουστο του 2020.

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 16 ετών.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης εδώ: https://youtu.be/T-lnoGO5N9U

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............