Πλακιωτάκης: «Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους η νησιωτικότητα αντιμετωπίζεται με σαφές στρατηγικό σχέδιο» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

26 Ιανουαρίου 2021

Πλακιωτάκης: «Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους η νησιωτικότητα αντιμετωπίζεται με σαφές στρατηγικό σχέδιο»

 Την Τετάρτη εισάγεται στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετα-COVID εποχή».


Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και των άρθρων και στη δεύτερη ανάγνωσή του στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Υπέρ του σχεδίου νόμου ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Επιφυλάχθηκαν να τοποθετούν στην ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ.


Πλακιωτάκης: «Για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους αντιμετωπίζεται η νησιωτικότητα με σαφές στρατηγικό σχέδιο»

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την ολοκλήρωση και της δεύτερης ανάγνωσης του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το υπερψηφίσουν, υπογραμμίζοντας πως είναι η πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους που έρχεται για ψήφιση ένα νομοθετικό κείμενο, συνεκτικό, οργανωμένο, συγκεκριμένο, για να αντιμετωπίσει με σαφές στρατηγικό σχέδιο τη νησιωτικότητα στην πατρίδα μας, με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Απαντώντας στις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός ανέφερε πως «κατανοώ ότι η οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια προφανώς και ενέχει τη σκέψη ή την αγωνία για το εάν θα υλοποιηθεί. Όμως αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι κενό περιεχομένου». 

Τόνισε πως το υπουργείο έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, όπου σε αυτά υπάρχουν σαφείς και ρητές αναφορές στα θέματα της νησιωτικότητας. Ο κ. Πλακιωτάκης διαβεβαίωσε πως εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, στο ΦΕΚ θα βγει η υπουργική απόφαση για το Εθνικό Μητρώο των Φορέων της Θαλάσσιας Οικονομίας και εντός έξι μηνών θα έχει εκδοθεί η Κ.Υ.Α. που θα ορίζει τις λεπτομέρειες της πλατφόρμας ενιαίας παρακολούθησης και τεκμηρίωσης των τομέων της εθνικής στρατηγικής.


Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υποσχέθηκε να υπάρξουν και νομοθετικές βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου, που θα ικανοποιούν και πολλές από τις προτάσεις που έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την επεξεργασία του στην επιτροπή, όπως η κατάργηση της καταβολής διδάκτρων σε σπουδαστές σε ιδιωτικά τεχνικά λύκεια, καθώς όπως είπε, δεν επιθυμεί να υπάρχουν θέματα που δημιουργούν παρερμηνείες. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα κατατεθούν εμπροθέσμως και δύο υπουργικές τροπολογίες:

 Η μία ήδη κατατέθηκε στην Βουλή και αφορά τις κυρώσεις για παραβίαση διατάξεων σχετικά με τον χρόνο εργασίας και ανάπαυσης των ναυτικών. Ειδικότερα, τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 45 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου και επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού, αλλά και το ανώτατο όριο του προστίμου (από 500 που είναι σήμερα, σε 1.000 ευρώ ημερησίως για κάθε εργαζόμενο ναυτικό) που επιβάλλει το αρμόδιο όργανο του ΛΣ - ΕΛ. ΑΚΤ σε βάρος πλοιοκτήτη ή ναυλωτή ή διαχειριστή πλοίου, όταν ναυτικός εργάζεται πέραν του ορίου εργασίας και ανάπαυσης.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............