Η Κρήτη: μια ταβέρνα με Κρητική κουζίνα που θεωρείται πλέον "κλασική" - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

20 Ιανουαρίου 2021

Η Κρήτη: μια ταβέρνα με Κρητική κουζίνα που θεωρείται πλέον "κλασική"

 Μολονότι έχει είκοσι εννέα χρόνια παρουσίας, το οινομαγειρείο «Η Κρήτη» επιμένει να είναι το κρυμμένο, νόστιμο μυστικό στη στοά Βερανζέρου στην πλατεία Κάνιγγος. 


Την πλατεία έχουν κατακλύσει σουβλατζίδικα και μαγαζιά για γρήγορο φαγητό στο πόδι, όμως το κρητικό ρακάδικο επιμένει να σερβίρει πιάτα αυθεντικά, με έντονο το άρωμα της Μεγαλονήσου. Βρέθηκα για πρώτη φορά μεσημέρι καθημερινής στον γουστόζικο χώρο του που έσφυζε από κόσμο όλων των ηλικιών. Φαγάκι καλομαγειρεμένο, νόστιμο και κρητική φιλοξενία που σε κάνουν να χαλαρώνεις και να αφήνεις για λίγο πίσω σου το άγχος της καθημερινότητας.   


Η συνταγή της επιτυχίας, τελικά, δεν είναι δύσκολη: σεβασμός στην ποιότητα και στην εποχικότητα των ελληνικών προϊόντων, γεύσεις μαγειρεμένες με συνέπεια, φιλοξενία και καλή τιμολόγηση. Ο χώρος είναι όμορφα φτιαγμένος, με τα τραπέζια στριμωχτά για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πεινασμένοι πελάτες. Ατμόσφαιρα χαλαρή και οικεία. 

Το μενού έχει να επιδείξει πολλές ορεκτικές προτάσεις και μπορείς να διαλέξεις ψάρι ή κρέας. Ξεκινάς, σερβίροντας στα ποτήρια ροζέ βιολογικό κρασί –από τη Μονή Τοπλού φερμένο– που θα σιγοντάρει όμορφα τους μεζέδες. Οι χειροποίητοι κολοκυθοανθοί (€5,20), γεμιστοί με ρύζι και μυρωδικά, συνοδεύονται με δροσερό ξύγαλο (€3,80) και είναι αληθινοί, όπως ακριβώς θα τους φας στην Κρήτη, το ίδιο και τα γιαλαντζί ντολμαδάκια (€5,20) που είναι τυλιγμένα με τέχνη και αποκαλύπτουν το σπυρωτό ρύζι που μοσχοβολά δυόσμο. 

Στο ίδιο απολαυστικό γευστικό μήκος κινείται και η αφράτη ομελέτα, ενισχυμένη με τραγανά σπαράγγια, άγρια χόρτα και κύβους γραβιέρας. Είναι ένα νοσταλγικό πιάτο για όσους έχουν γευτεί τις αυθεντικές νοστιμιές της Κρήτης στον τόπο τους.   

Ο γαύρος έρχεται φιλεταρισμένος και γεμιστός (€9), όσο πρέπει περασμένος από το τηγάνι – τρώγεται και με το χέρι. Καλοφτιαγμένο και το φρέσκο τηγανητό καλαμάρι (€12,5) που μας γυρίζει στα χρόνια της αθωότητας, τότε που οι γονείς μας προσπαθούσαν να μυήσουν στην ψαροφαγία. Οι εραστές του κρέατος θα τιμήσουν το τσιγαριαστό κατσικάκι της κατσαρόλας, το απάκι σβησμένο με κρασί ή το ρεθυμνιώτικο λουκάνικο. 

Ο επίλογος του γεύματος υπογραμμίζεται γλυκά με κέρασμα τα μυζυθροπιτάκια, περιχυμένα με μέλι θυμαρίσιο. Οι λάτρεις των κρητικών γεύσεων θα έρθουν και θα ξαναέρθουν εδώ για να απολαύσουν τα αληθινά σπιτικά πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα. 

Η Κρήτη, Βερανζέρου 5, πλ. Κάνιγγος, 210 3826998 

Πηγή: www.lifo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............