«Ιστορία της Ψυχιατρικής στη νεότερη Ελλάδα 1830-2020» του Νικόλαου Δ. Μπιλανάκη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

20 Ιανουαρίου 2021

«Ιστορία της Ψυχιατρικής στη νεότερη Ελλάδα 1830-2020» του Νικόλαου Δ. Μπιλανάκη

 

Η «Ιστορία της Ψυχιατρικής στη νεότερη Ελλάδα 1830-2020» είναι το νέο βιβλίο του ψυχίατρου Νικόλαου Δ. Μπιλανάκη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις.
Είναι ένα βιβλίο για την εξέλιξη της Ψυχιατρικής στην Ελλάδα, όπως αυτή συμβαίνει παράλληλα με την εξέλιξη του νεότερου ελληνικού κράτους, από το 1830 έως σήμερα. Ιστορικές εξελίξεις που διατέμνονται, αλληλοκαθορίζονται και αλληλοδιαμορφώνονται. Ένα βιβλίο που προσπαθεί να πει όχι μόνο το «τι έγινε», αλλά και να κατανοήσει το «γιατί  έγινε».


Το  βιβλίο περικλείει ένα εύγλωττο  πανόραμα της  ιστορίας, που ξεκινάει  από τον τρελό του χωριού και τους πλάνητες του άστεως, διασχίζει τα  φρενοκομεία του Ιονίου, το ∆ρομοκαΐτειο, το Αιγινήτειο, τις  θεωρίες του Εσκιρόλ και τις ποικίλες απόπειρες θεραπειών, βυθίζεται μαζί με την Αποικία Ψυχοπαθών της Λέρου και προσπαθεί να ξαναγεννηθεί αναλογιζόμενη τον εαυτό της. 


Η έννοια του αρρώστου, του τρελού, της ψυχοπάθειας, η επιστημονική εμβάθυνση, η εξέλιξη των φαρμακολογικών και ψυχολογικών θεραπειών, όλα αυτά μας δίνουν ένα σύνολο συμπαγές που εντάσσεται στην εκάστοτε κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα. Κάθε επιμέρους ιστορία εξάλλου, αν είναι δοσμένη με γνώση και αίσθημα ευθύνης, καθρεφτίζει ένα μέρος της εθνικής μας αυτογνωσίας.


Ο Νικόλαος Δ. Μπιλανάκης είναι ψυχίατρος, διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος Msc Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ. Εργάσθηκε στο ΕΣΥ και το Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις κοινωνικές διαστάσεις της Ψυχιατρικής. Δεκάδες εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει εκδώσει άλλα τέσσερα βιβλία Ψυχιατρικής.


Πληροφορίες και κεντρική διάθεση του βιβλίου: ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, Αδριανείου 3 & Κατεχάκη, 115 25 Αθήνα (Ν. Ψυχικό), Τηλ.: 210 - 67 14 371, 67 14 340.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............