Το σπίτι στην Κρήτη που μοιάζει με γλυπτό - Οι εντυπωσιακές καμπύλες του - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

31 Δεκεμβρίου 2020

Το σπίτι στην Κρήτη που μοιάζει με γλυπτό - Οι εντυπωσιακές καμπύλες του

Η τοποθεσία αυτής της κατοικίας είναι προνομιακή, καθώς βρίσκεται σε έναν μικρό λόφο με θέα τον Γιούχτα, το ιερό βουνό της Κρήτης. Αντικρύζοντας όμως κάποιος για πρώτη φορά αυτή την κατοικία νομίζει πως πρόκειται περισσότερο για έργο γλυπτικής παρά για σπίτι, και δικαίως, αφού οι εντυπωσιακές καμπύλες του στην πρόσοψη εντυπωσιάζουν.Σχεδιάστηκε από το γραφείο αρχιτεκτονικής Tense Architecture Network για ένα νεαρό ζευγάρι και τα δύο μικρά παιδιά τους και βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης σε ένα υπερυψωμένο, γωνιακό σημείο, εκτεθειμένο στο έντονο κρητικό φως από τη νότια πλευρά του δρόμου.

Η πρόκληση για την ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Tense Architecture Network ήταν να δημιουργήσουν μια κατοικία που να αποτελεί καταφύγιο για την οικογένεια τόσο στα κύρια δωμάτια του σπιτιού όσο και στον κήπο κατά τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας.

Πώς μπορεί μια γραμμική κατοικία να αντιμετωπίσει τον ήλιο της Κρήτης;

Οπως αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο, η εξαρχής γλυπτική χειρονομία προκύπτει από αυτήν την ηλιόλουστη συνθήκη: επιδιώκεται μέσω μιας διπλής καμπυλότητας το κτίριο να λυγίσει από τη δύναμη της πορείας του ήλιου από ανατολικά προς δυτικά.

«Η ανυψωμένη πρόσοψη από σκυρόδεμα είναι χωρίς ανοίγματα, εκτός από μια εκτομή στην επάνω γωνία, που αποκαλύπτει έναν υπαίθριο χώρο ανοιχτό στη δυτική θέα της πόλης», αναφέρουν οι αρχιτέκτονες Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος και Κώστας Μαύρος στο Dezeen, που θεωρείται κάτι σαν τη Βίβλο της Αρχιτεκτονικής.

Ειδικότερα, η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, φιλοξενώντας τους κύριους χώρους διαβίωσης στο χαμηλότερο επίπεδο και τα υπνοδωμάτια στο ισόγειο.

Η όψη του υπερυψωμένου όγκου είναι τυφλή, με εξαίρεση μία εκτομή στην άνω γωνία, η οποία αποκαλύπτει έναν υπαίθριο χώρο. Η κάτω καμπύλη του υποδέχεται το φως στο ενδιάμεσο επίπεδο, παραλαμβάνοντας την κλίμακα του ορόφου. Το εσωτερικό του φιλοξενεί τις κύριες κρεβατοκάμαρες και καταλήγει σε μια κρυφή εκτομή της οροφής του, στην ανατολική της γωνία. Εκεί μια μικρή πισίνα χρησιμεύει ως εξωτερική μπανιέρα.

Το χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο αναπτύσσεται ως ισχυρή σκουρόχρωμη βάση, είναι επίσης εσωστρεφές, υποδεχόμενο τα τρία υπνοδωμάτια, πίσω από έναν φράχτη αναρριχώμενων φυτών. Δύο από αυτά τα υπνοδωμάτια διαθέτουν πόρτες με τζάμια που ανοίγουν στον ιδιωτικό κήπο.

Αξιοσημείωτος είναι επίσης ένας γυάλινος τοίχος με λεπτά μαύρα κουφώματα, που προσφέρει κι εκείνος θέα στην πισίνα από το εσωτερικό του σπιτιού.

Ουσιαστικά, η καμπύλη που σχηματίζει το σπίτι και δείχνει έτοιμη να κοπεί ακολουθεί τις δυνάμεις του φυσικού και αστικού τοπίου, ενώ η παιχνιδιάρικη πρόσοψη φαίνεται να απολαμβάνει την αντίθετη συνενοχή των γειτονικών πολυκατοικιών.

Δείτε φωτογραφίες από τη διαφορετική αυτή κατοικία στο Ηράκλειο της Κρήτης:

H κατοικία ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, Mies van der Rohe 2017.

Φωτογραφίες: Tense Architecture Network

Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............