3.000.000 ευρώ τα οφειλόμενα ποσά από την Ένωση Σητείας προς τους εργαζόμενους ( Φτάνει πιά ) - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

04 Δεκεμβρίου 2020

3.000.000 ευρώ τα οφειλόμενα ποσά από την Ένωση Σητείας προς τους εργαζόμενους ( Φτάνει πιά )

 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ»

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΧΤΕΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΩΝ , ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Από το 2010, η Ένωση Σητείας αρχίζει να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και εκδηλώνει αδυναμία να καταβάλει κανονικά τη μισθοδοσία των εργαζομένων της. Κάποιοι μόνο εργαζόμενοι που επικαλούνται έντονα οικονομικά προβλήματα και πιέζουν, καταφέρνουν να αποσπούν, έναντι της συνολικής τους μισθοδοσίας, ποσά που δεν ξεπερνούν τα 100-200 ευρώ μηνιαία.

Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι το τέλος του 2014 με αποτέλεσμα την συσσώρευση οφειλόμενων δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους. Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ο Πρόεδρος του Δ.Σ ανακοινώνει την ομαδική απόλυση των 58 εργαζομένων και την επαναπρόσληψη 6 από αυτούς αλλά με μειωμένες αποδοχές, στα πλαίσια προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης της εταιρείας βάσει του Ν. 4015/2011, το οποίο θα έμπαινε σε εφαρμογή.

Στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που ακολούθησε, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης, υποσχέθηκε ότι μέσα σε 10 μέρες οι απολυμένοι θα έχουν εξοφληθεί. Αυτό ήταν ένα τέχνασμα της Διοίκησης για να εξασφαλίσει τη συναίνεση την εργαζομένων και να προχωρήσει στην παράνομη ομαδική απόλυση 58 εργαζομένων. Μέχρι το τέλος του 2014, τα οφειλόμενα ποσά από την Ένωση προς τους εργαζόμενους (δεδουλευμένα και αποζημίωση απόλυσης), είχαν φθάσει τα 3.000.000 ευρώ.

Η κοροϊδία και οι υποσχέσεις εξακολουθούν να συμβαίνουν για ενάμιση χρόνο από την απόλυση τους, περιμένοντας το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο θα καθόριζε την τύχη τους. Οι εργαζόμενοι προσπαθώντας να βοηθήσουν την εξυγίανση της εταιρίας, συμμετέχουν με αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Τράπεζα Πειραιώς ενώ ταυτόχρονα, μέσω του σωματείου τους, παρεμβαίνουν σε κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θετική εξέλιξη του εγχειρήματος.

Στις 30 Μαΐου 2016 με απαίτηση της Τράπεζας Πειραιώς και της Διοίκησης της Ένωσης, οι εργαζόμενοι εκβιάζονται να υπογράψουν μια κατάφωρα άδικη συμφωνία η οποία προβλέπει καταβολή μικρού μέρους των δεδουλευμένων και μικρού μόνο μέρους της αποζημίωσης απόλυσης τους, ενώ προβλέπεται παραίτηση τους από τους τόκους, που λόγω της μακρόχρονης καθυστέρησης είχα σχεδόν διπλασιάσει το οφειλόμενο κεφάλαιο. Συγχρόνως παραιτήθηκαν και από κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που είχαν ξεκινήσει για την είσπραξη των δεδουλευμένων τους. Το σχέδιο που οι εργαζόμενοι εκβιάστηκαν να υπογράψουν, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία τους είχαν φέρει, προέβλεπε την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και της αποζημίωσης απόλυσης να αρχίσει στις 31.12.2020 και να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Δηλαδή δεδουλευμένα του 2010 να εξοφληθούν μετά από 15 χρόνια.

Παρά την άδικη και υπό καθεστώς εκβιασμού συμφωνία που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι, έκαναν υπομονή και περίμεναν καρτερικά το τέλος του 2020 για να εισπράξουν την πρώτη δόση των δεδουλευμένων τους μετά από τόσα χρόνια.

Ενώ λοιπόν οι εργαζόμενοι ανέμεναν στωικά την καταβολή των αποδοχών τους, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, κ. Μανώλης Μαυροματάκης, στις 28 Ιουλίου του 2020 , δίχως καμία ενημέρωση των εργαζομένων, υπέγραψε νέα συμφωνία «εξυγίανσης», η οποία προβλέπει να περικόψουν το 80% !!! των δεδουλευμένων των εργαζομένων και το υπόλοιπο να το αποπληρώσουν το 2040 στους ενδεχομένως λιγοστούς εργαζόμενους που θα ζουν μέχρι τότε. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΙ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Ύπουλα και χωρίς καμιά ενημέρωση η Διοίκηση της Ένωσης κατέθεσε στις 30 Ιούλιου του 2020 αίτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λασιθίου με την οποία ζητά από το Δικαστήριο να επικυρώσει την επαίσχυντη αυτή συμφωνία που υπέγραψε για λογαριασμό της ΄Ενωσης ο κ. Μαυροματάκης με την Τράπεζα .

Εντελώς υποκριτικά, και ενώ είχε υπογραφεί η επαίσχυντη συμφωνία κλοπής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, φρόντισαν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη του τόπου μας με το μανδύα της φιέστας που έσπευσαν να οργανώσουν στο Πολύκεντρο του Δήμου

Σητείας την 1η Οκτωβρίου 2020 , καλώντας εκπροσώπους των αγροτών, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σαν αρμόδιο και τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σαν συντοπίτη, ζητώντας τους να τους χειροκροτήσουν σαν σωτήρες του τόπου και της Αγροτικής Οικονομίας της περιοχής.

Όλοι είχαν πιστέψει ότι η Ένωση Σητείας όδευε σε μια νέα εποχή. Μάλιστα αρκετοί εργαζόμενοι έσπευσαν να συγχαρούν τον Πρόεδρο της, κ. Μαυροματάκη. Όμως, σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση από τη δικηγόρο των εργαζομένων ότι η Ένωση Σητείας είχε ζητήσει την επικύρωση της παραπάνω συμφωνίας που, επαναλαμβάνουμε «κουρεύει» το 80% !!! των δεδουλευμένων των εργαζομένων και προβλέπει το υπόλοιπο να αποπληρωθεί το 2040!!!

Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των Αγροτικών φορέων της περιοχής και οι παρευρισκόμενοι Υπουργοί, καθίστανται υπόλογοι στη μεθόδευση που είχε προηγηθεί αφού το ερώτημα είναι αμείλικτο και τίθεται προς όλους : «Γνωρίζατε το σχέδιο κλοπής των δεδουλευμένων των εργαζομένων ; » ή ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας σας το απέκρυψε για να υλοποιήσει τα σχέδια του τα οποία προβλέπουν να μην χάσει η Τράπεζα ούτε ένα ευρώ, αλλά και να διασφαλίσει τον διόλου ευκαταφρόνητο δικό του μισθό;

Τα στελέχη των εταιρειών που συμμετέχουν στη νεοσύστατη εταιρία La Sitia, έχουν ενημερωθεί ότι ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας έχει κάνει τέτοιες μεθοδεύσεις, αντιμετωπίζοντας με τέτοια ραδιουργία και χωρίς καμία συναίνεση από τους εργαζόμενους;

Λόγω του Lockdown που επιβλήθηκε η υπόθεση δεν έγινε δυνατό να συζητηθεί, αλλά η διοίκηση της Ένωσης δεν ολιγώρησε: Στις 25.11.2020 ζήτησαν από το δικαστήριο «πάγωμα» όλων των οφειλών έναντι της Ένωσης, δίνοντας μήνυμα στους εργαζόμενους ότι τα δεδουλευμένα τους, που τόσα χρόνια περιμένουν, δεν θα πληρωθούν…

Είναι ντροπή οι απλοί εργαζόμενοι να επωμίζονται τις αμαρτίες των διοικούντων, να στερούνται το 80% των δεδουλευμένων μισθών τους, ενώ την ίδια στιγμή η Τράπεζας Πειραιώς, για τα εκατομμύρια των απαιτήσεων της, δεν χάνει ούτε ένα ευρώ!!! Σε καμιά περίπτωση εξυγίανσης αγροτικού συνεταιρισμού δεν προβλέφθηκε περικοπή των δεδουλευμένων μισθών και μάλιστα κατά 80%!!!

Μια ένωση που φτιάχτηκε με τους κόπους της τοπικής κοινωνίας της Σητείας κατάντησε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα Τραπεζών, εξαπατώντας πρόστυχα τους εργαζομένους.

Οι αδικημένοι πρώην εργαζόμενοι, που με τις οικογένειες τους ξεπερνούν τα 300 άτομα, είναι ήδη καζάνι που βράζει. Θα είμαστε παντού !! Μην μας υποτιμάτε ……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............