Συναγερμός στην Κάλυμνο μετά τα 29 κρούσματα: Τέσσερις εστίες, όλοι συγγενείς και φίλοι -Πώς ξέφυγε ο κορωνοϊός, το γλέντι του ζευγαριού - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

30 Δεκεμβρίου 2020

Συναγερμός στην Κάλυμνο μετά τα 29 κρούσματα: Τέσσερις εστίες, όλοι συγγενείς και φίλοι -Πώς ξέφυγε ο κορωνοϊός, το γλέντι του ζευγαριού

 «Πονοκέφαλο» προκαλεί στις υγειονομικές αρχές η επιδημιολογική εικόνα της Καλύμνου, καθώς στη μικρή τοπική κοινωνία του νησιού επιβεβαιώνονται καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού, που παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αναφέρονται 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα.


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή ενημέρωση απηύθυνε έκκληση, μεταξύ άλλων, και στους κατοίκους στο νησί της Καλύμνου να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ενώ υπενθύμισε ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα θα ισχύσουν και την Πρωτοχρονιά.

Η αρχή της διασποράς του κορωνοϊού στην Κάλυμνο έγινε στις 24 Δεκεμβρίου, όταν εντοπίστηκε μία μόλυνση στο νησί. Ωστόσο, όσο οι μέρες περνούσαν, τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονταν, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στη δημοτική αρχή, η οποία ξεκίνησε αμέσως να αναζητεί τον ασθενή «μηδέν».


Συνολικά 29 κρούσματα στην Κάλυμνο σε έξι ημέρες

Ενδεικτικά, τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί στην Κάλυμνο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ:

24 Δεκεμβρίου: 1 κρούσμα κορωνοϊού

25 Δεκεμβρίου: 1 κρούσμα κορωνοϊού

26 Δεκεμβρίου: 3 κρούσματα κορωνοϊού

27 Δεκεμβρίου: 6 κρούσματα κορωνοϊού

28 Δεκεμβρίου: 8 κρούσματα κορωνοϊού

29 Δεκεμβρίου: 10 κρούσματα κορωνοϊού

Τα 29 κρούσματα μέσα σε έξι μόλις ημέρες έχουν προκαλέσει ανησυχία στις υγειονομικές αρχές της χώρας, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε συνεχή επαφή με τον δήμαρχο του νησιού, Δημήτρη Διακομιχάλη, παρέχοντας οδηγίες προκειμένου η κατάσταση να μην επιδεινωθεί περισσότερο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όλα τα κρούσματα στην Κάλυμνο παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία, έχουν τεθεί σε απομόνωση και η κατάσταση της υγείας τους μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά.


Πώς «ξέφυγε» ο κορωνοϊός στην Κάλυμνο

Όπως λέει στο iefimerida.gr o κ. Διακομιχάλης, «η άνοδος των κρουσμάτων προέκυψε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, κάτι που σημαίνει, εάν λάβουμε υπ' όψιν και την περίοδο επώασης, ότι τα άτομα που προσβλήθηκαν είχαν εκτεθεί στον ιό 7 με 8 ημέρες νωρίτερα. Αυτό που μας προκαλεί αγωνία είναι να δούμε εάν υπάρχουν ορφανά κρούσματα, για να ελέγξουμε τη διασπορά».


«Τα κρούσματα στο νησί κινούνται γύρω από τέσσερις εστίες, οι οποίες έχουν οικογενειακή ή φιλική σχέση. Σήμερα στο νησί έγιναν παραπάνω από 150 rapid tests και αναμένουμε τα αποτελέσματα», συνεχίζει ο δήμαρχος Καλύμνου, προσθέτοντας πως η διαδικασία της ιχνηλάτησης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όπως λέει ο κ. Διακομιχάλης, αρκετοί είναι διστακτικοί, καθώς φοβούνται ότι θα στιγματιστούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία.


Οι αρχικές πληροφορίες, ότι ένας αρραβώνας αποτέλεσε την αφορμή για τη διασπορά του κορωνοϊού στο νησί, όπως μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με έγκυρη πηγή που ήρθε σε επαφή με το iefimerida.gr αφορούσε μια οικογενειακή συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από εννέα άτομα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για ένα νεαρό ζευγάρι το οποίο αρραβωνιάστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, ενώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη διάρκεια της μάζωξης πιθανολογείται ότι έγινε και πρόταση γάμου.


Μάλιστα, στη μία από τις τέσσερις εστίες κορωνοϊού στην Κάλυμνο υπήρξε και μια άφιξη από την Αθήνα που είχε βρεθεί θετική στον ιό και είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομείο, ωστόσο πλέον παραμένει σε απομόνωση.


Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για rapid tests στην Κάλυμνο

Πάντως αύριο, Τετάρτη, ή το αργότερο μέχρι την Πέμπτη (31/12) στην Κάλυμνο θα βρεθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ προκειμένου να διενεργήσουν τεστ για τον κορωνοϊό στους κατοίκους, με προτεραιότητα την περιοχή του Προδρόμου, όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα.


Σημειώνεται ότι στην Κάλυμνο έχουν διαμορφωθεί τέσσερα δωμάτια αυξημένης φροντίδας με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. «Πρόκειται για ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο, το οποίο είναι αρκετά καλά οργανωμένο, ωστόσο επειδή δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει περιπτώσεις ατόμων που νοσούν βαριά και χρειάζονται νοσηλεία», καταλήγει ο δήμαρχος Καλύμνου.

Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............