Αίτημα νομοθετικής ρύθμισης φορολογικών υποθέσεων από τον Χάρη Μαμουλάκη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

10 Νοεμβρίου 2020

Αίτημα νομοθετικής ρύθμισης φορολογικών υποθέσεων από τον Χάρη Μαμουλάκη

 Ερώτηση με θέμα «Αίτημα νομοθετικής ρύθμισης ώστε να μην είναι εκπρόθεσμες οι καταστάσεις ΜΥΦ έτους 2014 που υποβλήθηκαν από 21 έως 25/01/2016 και διαγραφή προστίμων που έχουν ήδη βεβαιωθεί» προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ν. Ηρακλείου και Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή 17 ακόμα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Πλήθος φορέων του οικονομικού κόσμου (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης κ.α.) έχουν αναδείξει το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί για εκπρόθεσμη υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών, γνωστές ως ΜΥΦ, για το ημερολογιακό έτος 201. Καθώς σήμερα επίκειται η λήξη της πενταετούς παραγραφής  στο τέλος του 2020, η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει τη βεβαίωση των εν λόγω πρόστιμων και την κοινοποίησή τους  σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν το 2014 ορίστηκε για πρώτη φορά, με την παρ.3 του ν.4174/2013, η υποχρέωση, των φυσικών και νομικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, να υποβάλουν τριμηνιαίες καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών. Μετά από επανειλημμένες παρατάσεις, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ως τελική καταληκτική προθεσμία υποβολής των εν λόγω καταστάσεων ορίστηκε η 20η  Ιανουαρίου του 2016,  ενώ η αγορά ήταν ενήμερη για την σιωπηρή παράταση μέχρι την 25η  Ιανουαρίου 2016. Η απελθούσα κυβέρνηση, εξαιτίας του αυστηρού πλαισίου δημοσιονομικής εποπτείας της περιόδου, δεν πρόλαβε να καταθέσει προς ψήφιση τη διάταξη που θα επικύρωνε το εμπρόθεσμο των υποβληθέντων καταστάσεων  από 21/01/2016 έως και 25/01/2016 και τις τελευταίες μέρες πλήθος μικρομεσαίων επιχειρηματιών ενημερώνονται από τις φορολογικές αρχές για τα πρόστιμα που τους βεβαιώνονται.

Στην παρούσα όμως, φάση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας  αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, γεγονός που αποτυπώνεται και στα έσοδα των φορολογικών αρχών.

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής θέτει τα εξής ερωτήματα: Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος που έχει ανακύψει, έτσι ώστε  να μη θεωρηθούν εκπρόθεσμες οι καταστάσεις ΜΥΦ του ημερολογιακού έτους 2014 που υποβλήθηκαν από 21.01.2016 έως και 25.01.2016; Ενδεχόμενη νομοθετική επίλυση του παραπάνω προβλήματος θα προβλέπει και τη  διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί για την περίοδο 21/01/2016 έως 25/01/2016;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνήστε μαζί μας - krititraveller@gmail.com

Post Top Ad

.............