“Αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις”-Διαδικτυακή συνάντηση την Τετάρτη, των Γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

10 Νοεμβρίου 2020

“Αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις”-Διαδικτυακή συνάντηση την Τετάρτη, των Γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου

 “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου: Αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις” είναι το θέμα της διαδικτυακής συνάντησης που οργανώνουν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6 μ.μ.


Κύριος στόχος της διαδικτυακής συνάντησης είναι να παρουσιαστούν οι δράσεις που αναπτύχθηκαν από τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τις υπο-ένταξη και υποψήφιες περιοχές της Ελλάδας στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Η διαδικτυακή συνάντηση των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων και την Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα πέντε περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO,  στα πλαίσια του τρίτου προγράμματος αναγνώρισης περιοχών του Οργανισμού, το Διεθνές Πρόγραμμα Γεωεπιστημών και Γεωπάρκων (IGGP). Αυτές οι περιοχές είναι το Γεωπάρκο της Λέσβου, τα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη, το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου στην Ήπειρο. Αντίστοιχα, η Κύπρος φιλοξενεί το Γεωπάρκο του Τροόδους.

Τα Γεωπάρκα δημιουργήθηκαν από τοπικές πρωτοβουλίες με στόχο να διατηρηθεί και να προστατευθεί το σύνολο των χαρακτηριστικών του φυσικού και πολιτισμικού τους περιβάλλοντος, με έμφαση στα ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία του αβιοτικού και γεωλογικού πλούτου, και να αξιοποιηθεί ως εργαλείο εκπαίδευσης και κατανόησης του περιβάλλοντος, και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Τα Γεωπάρκα αναπτύσσουν μια σειρά από δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για την ερμηνεία, ανάδειξη και διατήρηση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, ην ολιστική διαχείριση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων, την προσέλκυση, ενημέρωση και φιλοξενία επισκεπτών, την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων και της τοπικής παραγωγής.

Για δήλωση συμμετοχής στη διαδικτυακή συνάντηση παρακαλούμε επισκεφτείτε το σύνδεσμο: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdJPxwCV9i7WMHiVXb0eZcGfKpnuT6QkVGBZoWWUhzw5Vx6ZQ/viewform?usp=sf_link

Η συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην πλατφόρμα GoToMeeting του Δικτύου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων. Για σύνδεση στην πλατφόρμα παρακαλούμε επισκεφτείτε το σύνδεσμο: 

https://global.gotomeeting.com/join/509418061

Το πρόγραμμα της διαδικτυακής συνάντησης “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου: Αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις” είναι το ακόλουθο:

18:00-18:20 Έναρξη – Χαιρετισμοί – Εισαγωγική Ομιλία

Χαιρετισμός της Προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO  κας Α. Τζιτζικώστα.

Χαιρετισμός εκπροσώπου της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO

Εισαγωγική Ομιλία: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO – Δικτύωση και δράσεις την εποχή του κορωνοιού,

Ν. Ζούρος, Πρόεδρος Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων

Μέρος Α’ Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και Ανθεκτικότητα την περίοδο της πανδημίας του COVID-19

18:20-18:30 Δράσεις Γεωπάρκου Τροόδους, Ε. Τσιολάκης  – Π. Χατζηκώστας

18:30-18:40  Δράσεις Γεωπάρκου Σητείας, Β. Περάκης

18:40-18:50 Δράσεις Γεωπάρκου Ψηλορείτη, Χαρ. Φασουλάς

18:50-19:00 Δράσεις Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού, Γ. Ηλιόπουλος

19:00-19:10 Δράσεις Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, Χ. Παπαϊωάννου

19:10-19:20 Δράσεις Γεωπάρκου Λέσβου, Η. Βαλιάκος

19.20-19.30  Διάλλειμα

 

Μέρος Β’ Υποψήφια Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

19:30-19:40 Η περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης,  Α. Ράσιου

19:40-19:50 Η περιοχή Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Γ. Δρακάτος

19:50-20:00 Η περιοχή Λαυρεωτικής, Ε. Μωραϊτη

20:10-20:30 Συζήτηση – Παρεμβάσεις

20.30  Tέλος Εκδήλωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνήστε μαζί μας - krititraveller@gmail.com

Post Top Ad

.............