Ο ναός της Παναγίας Κεράς στο Σάρχο - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

09 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ναός της Παναγίας Κεράς στο Σάρχο

Στην περιφέρεια του Σάρχου, σε απόσταση μόλις 1,5 χμ. από το χωριό, βρίσκεται μια από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες της Κρητικής ενδοχώρας με εξαιρετική ανάγλυφη είσοδο και πίσω παράθυρο, αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου που εορτάζεται σήμερα 8 Σεπτεμβρίου. Ο ναός της Παναγίας Κεράς χρονολογείται στον 14ο αιώνα και είναι δίκλιτος με τοιχογραφίες. Βρίσκεται σε κατάφυτη τοποθεσία, κοντά σε φαράγγι. Πιστεύεται ότι η Παναγία υπήρξε καθολικό μικρής μονής, καθώς σώζονται ίχνη από κελιά. Ο ναός αρχικά ήταν μονόκλιτος (14ος αιώνας), ενώ το δεύτερο κλίτος προστέθηκε τον 15ο αιώνα. Στο αρχικό κλίτος έχει τοποθετηθεί το εξαιρετικό ανάγλυφο θύρωμα που φέρει τη χρονολογία 1635. Στην αψίδα του ενός ιερού το αγιοθύριδο διακοσμείται με λίθινο κιονίσκο που απολήγει σε κορινθιακού τύπου κιονόκρανο.

Το 2012 είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα κατολίσθησης στο πρανές στο οποίο βρίσκεται χτισμένος ο ναός, με άμεσο κίνδυνο να καταρρεύσει. Ειδικότερα, κατασκευάστηκε τοιχίο αντιστήριξης και κανάλι απορροής υδάτων, ενώ τσιμεντροστρώθηκε και ο μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου δρόμος που οδηγεί στο ναό, καθιστώντας έτσι ευκολότερη την πρόσβαση των επισκεπτών στο σημαντικό μνημείο.


Επί Δήμου Κρουσώνα εκπονήθηκε η αρχιτεκτονική αποτύπωση του ναού, ενώ το 2018 υποβλήθηκε σχετικό υπόμνημα από τον Δήμο Μαλεβιζίου στην αρχαιολογική υπηρεσία μετά από σχετικές συναντήσεις φορέων σε Περιφέρεια και Δήμο. Η τελευταία έχει καταρτίσει από ετών τον κατάλογο των μελετών οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει το τεχνικό έργο της διάσωσης του ιστορικού ναού, το κόστος των οποίων ανέρχεται περί τις 20.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση αγγίζει το ποσό των 200.000 ευρώ. Το έργο αφορά μεταξύ άλλων αποκατάσταση της οροφής ώστε να μην υποχωρήσει, αλλά και υπόγεια στήριξη ώστε να μην «ανοίξει» ο ναός στο επίπεδο αυτό. 


Χρειάζεται οι αυτοδιοικητικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην ανάθεση των σχετικών μελετών ή και στην εκτέλεση σε πρώτη φάση των περισσότερο επειγουσών εργασιών, προκειμένου να διασωθεί από την κατάρρευση έστω και τώρα, την τελευταία ίσως στιγμή, ο αξιόλογος βυζαντινός ναός της Παναγίας Κεράς Σάρχου, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής λόγω της μεγάλης ιστορικής του αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............