Ο Φωτογράφος Γιώργος Μαζωνάκης Με Καταγωγή Απο Το Πισκοκέφαλο Του Δήμου Σητείας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

14 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Φωτογράφος Γιώργος Μαζωνάκης Με Καταγωγή Απο Το Πισκοκέφαλο Του Δήμου Σητείας

siteiamazonakis_1

Ο Γιώργος Μαζωνάκης γεννήθηκε το 1976 στον Πειραιά από γονείς Λασιθιώτες. Το 1994, σε ηλικία 18 χρονών κατεβαίνει στην Κρήτη για να πάρει μεταγραφή από το ΤΕΙ Ηλεκτρονικής Χανίων όπου είχε επιτύχει, καθώς προτιμούσε να μείνει μόνιμα στην πρωτεύουσα. 

Ωστόσο, μερικοί μήνες στη μαγευτική πόλη της δυτικής Κρήτης ήταν αρκετοί για να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη για το που θα ζούσε το υπόλοιπο της ζωής του.

43009

Kαι οι δύο μου γονείς είναι Λασιθιώτες. Ο πατέρας μου κατάγεται από το Πισκοκέφαλο Σητείας και η μητέρα μου από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας. Στη Σητεία γεννήθηκαν τα τρία μεγαλύτερα αδέρφια μου κι έπειτα οι γονείς μου πήραν την απόφαση να μετακομίσουν μόνιμα στον Πειραιά για βιοποριστικούς λόγους.

Στον Πειραιά και συγκεκριμένα στα Ταμπούρια, γεννήθηκα και έζησα μέχρι τα 18 μου, οπότε και κατέβηκα στα Χανιά για να σπουδάσω στο ΤΕΙ Ηλεκτρονικής. Ουσιαστικά κατέβηκα για ένα μήνα με σκοπό να πάρω μεταγραφή για το ΤΕΙ Πειραιά, αλλά πολύ γρήγορα άλλαξα γνώμη και αποφάσισα να μείνω στα Χανιά για σπουδές.

Μέσα στον πρώτο χρόνο είχα ήδη μαγευτεί από τα Χανιά κι έτσι αποφάσισα να μείνω μόνιμα ή τουλάχιστον να προσπαθήσω για αυτό. 

Τη σχολή την τελείωσα μετά από 11 χρόνια! Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα έκανα διάφορες δουλειές, πήγα έφεδρος αξιωματικός ως αλεξιπτωτιστής και λίγο πριν πάρω το πτυχίο μου, το 2005, κατάφερα να διοριστώ στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στη Δημοτική Αστυνομία. 

Αυτή είναι και η κύρια επαγγελματική μου ενασχόληση, όμως εκμεταλλευόμενος τη σιγουριά του σταθερού μισθού και τον ελεύθερο μου χρόνο, ξεκίνησα να πειραματίζομαι με την πανοραμική φωτογραφία.

xaniamazonakis

Η φωτογραφία μου άρεσε ανέκαθεν, αλλά μέχρι κάποια ηλικία δεν έβλεπα το όλο θέμα πολύ σοβαρά. Ωστόσο, το 2002, σε ηλικία 28 ετών, ένας καλός μου φίλος και φωτογράφος με συμβούλεψε να ρισκάρω αγοράζοντας μια καλή φωτογραφική μηχανή ώστε να μπορώ να κάνω περισσότερα πράγματα.

Γνώριζε ότι γενικά το «έχω» με τη φωτογραφία και ήξερε πως αν προσπαθούσα, η δουλειά μου σύντομα θα μου απέφερε πίσω τα χρήματα που θα διέθετα, όπως και τελικά έγινε. Πήρα 3000 ευρώ δάνειο από τράπεζα και έτσι αγόρασα την πρώτη μου Olympus μαζί με τους φακούς. Σιγά σιγά, κατάφερα να κάνω κάποιες φωτογραφικές δουλίτσες και να αποκτήσω έτσι τις πρώτες μου εμπειρίες.

gramvousamazonakis

Με την πανοραμική φωτογραφία ξεκίνησα τυχαία, αλλά σύντομα διαπίστωσα τα πλεονεκτήματά της. Πανοραμική θεωρείται η φωτογραφία που έχει μεγάλη αναλογία οριζοντίου σε σχέση με το κάθετο μέγεθος και περιέχει ορατό θέμα πέρα από το εύρος της γωνίας που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι. Κι επειδή με τον φυσικό τρόπο είναι αδύνατο να δούμε τέτοιες εικόνες, όταν μας παρουσιάζονται, μας δημιουργείται η αίσθηση του εντυπωσιακού ή ακόμα και του ονειρικού!

Πέρα όμως από το θεωρητικό μέρος, πρακτικά η πανοραμική φωτογραφία είναι αρκετά δύσκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς λάθη, χωρίς κακές συνδέσεις των επιμέρους φωτογραφιών, χωρίς παραμορφώσεις και με καλή αναλογία των θεμάτων μέσα στην τελική φωτογραφία. Ευτυχώς, εγώ είχα ήδη δουλέψει πολλά χρόνια στην επεξεργασία φωτογραφίας, οπότε η όλη διαδικασία δεν μου φάνηκε ιδιαίτερα δύσκολη.

palaioxoramazonakis

Στο εξωτερικό έχω ταξιδέψει σε Ιρλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία, ωστόσο τα περισσότερα ταξίδια τα έχω κάνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα -όπως είναι φυσιολογικό- στην Κρήτη. Αυτό συνέβη κυρίως για λόγους οικονομικούς αλλά και λόγω της χρονικής πίεσης. 

Έχω κάνει πολλά χιλιόμετρα οδικώς αλλά και ορειβατικά, μόνος μου και με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων. Και η αλήθεια είναι πως μπορεί το κάθε μέρος να έχει τις δικές του ξεχωριστές ομορφιές, όμως η Κρήτη μας είναι ένας επίγειος παράδεισος…

Kατ’ αρχάς, θέλω να πω ότι όσο υλικό και να συγκεντρώσεις, δεν έχει ενδιαφέρον αν δε καταφέρεις να το μοιραστείς με φίλους, γνωστούς, αλλά και αγνώστους. Έτσι με παρότρυνση ενός άλλου καλού μου φίλου, ξεκίνησα να παίρνω μέρος σε εκθέσεις το 2009. Από την πρώτη στιγμή έδωσα βάση στην ποιότητα, γι’ αυτό και κατάφερα να συμμετάσχω σε σημαντικές εκθέσεις.

irakliomazonakis

Η ικανοποίηση που έπαιρνα ήταν τόσο δυνατή κι έτσι έπαιρνα κουράγιο και δύναμη να συνεχίσω. Οι περισσότερες εκθέσεις στις οποίες έχω συμμετάσχει, έχουν γίνει σε εκθεσιακούς χώρους και διάφορα καφέ των Χανίων, καθώς και στην Αθήνα, στο Παλαιό Φάληρο. 
Πριν μερικές μέρες μάλιστα, κυκλοφόρησε σε βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα, το πρώτο μου βιβλίο, ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Πανοραμικό ταξίδι στη νήσο Κρήτη».


Μαζωνάκης Γιώργος
Πανοραμική & Διαφημιστική Φωτογραφία
Κιν. 6970961599
www.mazonakis.gr
george@mazonakis.gr
fb group: Μαζωνάκης Γιώργος - Φωτογράφος



Νίκος Αγγελίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............