Σταματάει κάθε μορφή στήριξης και συνεργασίας της παράταξης “ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ” με την δημοτική αρχή Σητείας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

25 Σεπτεμβρίου 2020

Σταματάει κάθε μορφή στήριξης και συνεργασίας της παράταξης “ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ” με την δημοτική αρχή Σητείας

 Με βαρύτατες αιτιάσεις για την ποιότητα της συνεργασίας ανάμεσα στην παράταξη του κ. Καραμανωλάκη και του κ. Ζερβάκη, ο πρώτος βάλλει σε σειρά θεμάτων κατά του δημάρχου Σητείας κ. Ζερβάκη και θέτει θέμα αν θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη της παράταξης του προς τον Δήμαρχο.


Φαίνεται ότι ο κ. Καραμανωλάκης, που από καιρό κριτικάρει έντονα πολλές από τις αποφάσεις του δημάρχου μάλλον πάει προς διάλυση της συνεργασίας. 

Το δελτίο τύπου αναφέρει:


Φίλοι και φίλες,

Στις 20/06/2019, λίγο μετά τις δημοτικές εκλογές, συνεδριάσαμε ως παράταξη και στο δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα ανάμεσα στα άλλα δηλώσαμε ότι «θα στηρίξουμε την όποια προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής που θα έχει ως στόχο την πρόοδο του τόπου. Η επόμενη χρονιά θα είναι περίοδος προσαρμογής της νέας δημοτικής αρχής στα καθήκοντά της για αυτό και εμείς θα δείξουμε κατανόηση και ανοχή σε τυχόν λάθη, αδυναμία και παραλείψεις. 


Εννοείτε ότι η περίοδο χάριτος δεν θα επιμηκυνθεί». Λίγο αργότερα με νέο δελτίο τύπου δηλώσαμε ότι «δεχτήκαμε την πρόσκληση του κ. Ζερβάκη για συνεργασία» κάτι που «είδαμε θετικά αφού οι συναινέσεις και οι συνεργασίες είναι μέσα στη φιλοσοφία μας», κρίναμε δηλαδή ότι «οι συνεργασίες είναι το βαθύτερο νόημα του νέου εκλογικού νόμου αφού η απλή αναλογική, δεν οδηγεί σε ισχυρές αλλά σε ισχνές πλειοψηφίες χωρίς τη δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης των πραγμάτων». 


Είπαμε δηλαδή με απλά λόγια ότι αφού ο κ. Ζερβάκης αδυνατεί να διοικήσει λόγω ισχνής πλειοψηφίας και έλλειψη έμπειρων στελεχών εμείς πρέπει να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε κόστος. Δεν δίνουμε όμως λευκή επιταγή στον κ. Ζερβάκη, θα ασκούμε έντιμα κριτική και θα καταθέτουμε προτάσεις σύμφωνα με τις προγραμματικές μας θέσεις. Σε καμιά περίπτωση δεν θα βάλουμε πλάτη για να καλύψουμε πρακτικές και λογικές ξένες προς τη συνείδηση και τη λογική μας. 


Τέλος, αφού συζητήσαμε εκτενώς την προοπτική συνεργασίας ζητήσαμε από τον κ. Ζερβάκη να υπογράψει – πράγμα που έκανε- ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο περιλάμβανε ουσιαστικά σε περίληψη τις προγραμματικές μας θέσεις. Δηλώσαμε επίσης ότι «η παράταξη μας θα παραμείνει συμπαγής, πιστή στις αρχές όπως αυτές εκφράστηκαν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα». Αυτά για την ιστορία. Με ελπίδα λοιπόν και αισιοδοξία ξεκίνησε η νέα σελίδα για τον τόπο μας περιμένοντας νέα ήθη και έθιμα, μακριά από παθογένειες του παρελθόντος στην διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων. 


Δυστυχώς πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε ότι το πολιτικό τοπίο συνέχιζε να παραμένει ομιχλώδες με τακτικισμούς, μεθοδεύσεις και ένα απίστευτο παρασκήνιο. Διαπιστώσαμε δηλαδή πολύ γρήγορα παλαιοκομματικούς μεθόδους που είχαμε καταγγείλει πολλές φορές στο παρελθόν.


 Ο τρόπος, για παράδειγμα, που ο κ. δήμαρχος σχεδίασε την ανεξαρτητοποίηση-πρόσληψη του κ. Σκαρβελάκη, ακριβώς λίγα λεπτά πριν την κατάρτιση των επιτροπών του δήμου, αφήνοντας έξω μία δημοτική παράταξη, δείχνει άνθρωπο που σίγουρα δεν έχει σκοπό να βάλει τέλος σε πρακτικές του παρελθόντος. Επίσης μας εξέπληξε ο τρόπος διαχείρισης διαφόρων τοπικών θεμάτων και που εννοείτε άμεσα εκφράσαμε την αντίθεσή μας. Θυμίζουμε:

Ηλιοθερμικά: αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ μετά από πρότασή μας και να σταλεί έτσι ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για το πώς ονειρευόμαστε εμείς τον τόπο μας.

Αυξήσεις του νερού: προχώρησε γρήγορα σε αύξηση των παγίων του νερού και υιοθέτησε την ενιαία τιμολογιακή πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής που οδήγησε σε υπέρογκες αυξήσεις του νερού σε διάφορα χωριά.

Σημειακή τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ Ιτάνου: ζητήσαμε να τροποποιηθεί ταυτόχρονα και ο ΣΧΟΟΑΠ του πρώην δήμου Λεύκης αφού και εκεί οι πολίτες έχουν τα ίδια προβλήματα δόμησης( οι δύο ΣΧΟΟΑΠ σχεδιάστηκαν από την ίδια μελετητική ομάδα.) Δεσμεύτηκε ότι θα τροποποιηθεί σύντομα-εντός διμήνου- όμως αθέτησε τη δέσμευσή του. Θεωρούμε ότι η Λεύκη αδικείται.

Λεφτά από ΑΠΕ: διαχειρίζεται τα ανταποδοτικά από τα αιολικά πάρκα “ελέω Θεού” και όχι όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, δηλαδή, «κατανομή-ως bonus – στις κοινότητες εντός των οποίων είναι εγκατεστημένα τα αιολικά πάρκα».

Μέτρα για τους πληγέντες: δεν αποδέχτηκε τη πρότασή μας και ως εκ΄τούτου δεν ελήφθησαν τα μέτρα ελάφρυνσης προς τους πληγέντες,δηλαδή προς τα εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης, από τον Covid-19 με απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού όπως προέβλεπε και έδινε τη δυνατότητα η σχετική νομοθετική ρύθμιση και όπως έπραξαν άλλοι δήμοι (πχ. δήμος Ιεράπετρας).

Λατομείο: προς μεγάλη μας έκπληξή αρνήθηκε πεισματικά να στηρίξει την πρότασή μας για ακύρωση της Λατομικής ζώνης Κατσιδωνίου η οποία είχε καθωριστεί με παλαιότερη απόφαση υπό την προϋπόθεση να γίνει ειδική υδρογεωλογική μελέτη που δεν έγινε βέβαια ποτέ. Εντέλλει επι της ουσίας σύρθηκε να το κάνει (θα το κάνει;) μετά και τη στήριξή της πρότασής μας από τη παράταξη του κ.Κουρουπάκη!!!

Πρόσληψη γενικού γραμματέα: τροποποίησε άμεσα, αρχές του 2020 τον ΟΕΥ του δήμου (οργανισμός εσωτερικής λειτουργίας) για να προχωρήσει σε πρόσληψη γεν. γραμματέα με υψηλότατο μισθό τη στιγμή που τα οικονομικά του δήμου είναι σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση. Για όσους γνωρίζουν έχει ήδη ζητήσει ο Δήμος προκαταβολή ΚΑΠ επόμενων ετών!!! Εμείς δεν συμφωνήσαμε.

Καύση απορριμμάτων: δεν διαφοροποίησε τη στάση του σε σχέση με την καύση των απορριμμάτων που είναι η φιλοσοφία του νέου ΕΣΔΑ το οποίο ουσιαστικά αποδέχτηκε.

Ειδικό δημοτικό σχολείο: Δεκέμβριο του 2019 έγινε η έξωση, Αύγουστο του 2020 έγινε η προκήρυξη μίσθωσης για ανεύρεση νέου κτιρίου!!! Ενώ ταυτόχρονα ένα απίστευτο παρασκήνιο αναστάτωσε τον εκπαιδευτικό κόσμο όταν η λύση ήταν αυτονόητη όπως αποδείχθηκε-στέγαση στο ΚΔΑΠ- που μάλιστα είχαμε προτείνει σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκλογή αντιπροέδρου ΔΕΥΑΣ: απορρίφθηκε πρότασή μας για ορισμό της Μαρίας Αεράκη ως αντιπροέδρου μετά από ατυχείς δηλώσεις του προέδρου που προηγήθηκαν, όπως «δεν κάνει για αυτή τη δουλειά γιατί είναι γυναίκα…». Να σημειωθεί ότι η Μαρία Αεράκη δέχτηκε -προς τιμήν της- να προσφέρει τις υπηρεσίες της χωρίς μισθό, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό αφου η ΔΕΥΑΣ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Παράλληλα ο κ.Δήμαρχος δείχνοντας μια απίστευτη ανακολουθία, αθέτησε τους 5 όρους συνεργασίας μας ενώ όπως αναφέραμε νωρίτερα υπέγραψε το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας μας.

1. Παραλιακό μέτωπο, (πολεοδόμηση της περιοχής Πετράς-Παντέλης, αναπλήρωση της ακτής ως πρέπουσα λύση στη παρούσα φάση μέχρι να τοποθετηθούν οι υποθαλάσσιοι ύφαλοι κ.α): στασιμότητα, απραξία

2. Πολεοδομήσεις: είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο που δυστυχώς δεν αξιοποιείται σωστά όπως ορίζει το ΓΠΣ ιδιαίτερα τώρα που καταργούνται οι παρεκκλίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και κατά συνέπεια οι οικιστικοί πυρήνες αποτελούν απόλυτη αναγκαιότητα.

3. Δημοτική αστυνομία: είχε δεσμευτεί ο κ. Ζερβάκης ότι θα προχωρήσει άμεσα στην επανίδρυσή της. Όμως πέρασε ένας χρόνος απραξίας και χρειάστηκε να ασκήσουμε πίεση ως παράταξη στο ΔΣ, να συνηγορήσουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις και υπό αυτή την πίεση να προχωρήσει σε νέα τροποποίηση του ΟΕΥ του δήμου. Κατά τη γνώμη μας η καθυστέρηση αυτή είναι ακατανόητη (οι θέσεις πρέπει να προκηρυχθούν και να καλυφτούν μέσω ΑΣΕΠ). Επαναλαμβάνουμε ότι η πρώτη τροποποίηση του ΟΕΥ του δήμου έγινε αρχές του χρόνου και αφορούσε την πρόσληψη του Γ. Γραμματέα του δήμου.

4. Σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής: με γνωμοδοτικό χαρακτήρα που θα επεξεργάζεται τα μεγάλα θέματα του τόπου (αεροδρόμια, οδικά δίκτυα, εγγειοβελτιωτικά έργα κ.α.). Ακατανόητη η άρνηση του κ. Ζερβάκη ενώ έχει υπογράψει σχετικά.

5. Σύσταση δημοτικής επιτροπής υγείας: ιδιαίτερα ακατανόητη η άρνηση του δημάρχου για τη σύσταση αυτής της επιτροπής, που τόσο σπουδαίο ρόλο θα είχε τις κρίσιμες αυτές στιγμές για τον τόπο μας. Έχοντας μέλη έμπειρους υγειονομικούς και αιρετούς θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης προς τις δομές υγείας, την περιφέρεια, το υπουργείο, θα έβλεπε αλλά και θα προέβλεπε, θα συντόνιζε, θα αναδείκνυε γενικότερα θέματα υγείας, θα ασχολείτο με το πόσιμο νερό την απομάκρυνση του αμιάντου, θα ανέθετε επιδημιολογικές μελέτες αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης κ.α. 

Να σημειωθεί ότι κατ’ επανάληψη είχαμε αναφερθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αναγκαιότητα συγκρότησης της επιτροπής αυτής, ιδιαίτερα λόγω Covid-19, με το Δήμαρχο να αρνείται χαρακτηρίζοντας τη επιτροπή ως μη αναγκαία, τη στιγμή που-επαναλαμβάνουμε- έχει δεσμευτεί με την υπογραφή του!!!

Θα πρέπει δε να εκφράσουμε το παράπονό μας, εστιάζοντας καθαρά στον ανθρώπινο χαρακτήρα των πραγμάτων, που είναι το εξής: εμείς ως παράταξη όταν ζήτησε τη βοήθεια μας του την προσφέραμε απλόχερα. Ας αναρωτηθούν οι πολίτες ποιά θα ήταν η πορεία του Δήμου χωρίς τη συνεισφορά μας. 

Παρόλα αυτά, ο κ. Ζερβάκης δεν εκμεταλλεύτηκε τα πλεονεκτήματα που του προσφέρθηκαν, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Δίνει την εντύπωση ότι κάνει απλή διαχείρηση των πραγμάτων, βαδίζει την πεπατημένη, άνευ σχεδιασμού και με μοναδικό γνώμονα την εγκαθίδρυση μιας νέας ισχυρής πολιτικής δύναμης στην περιοχή. 

Ο κ.Ζερβάκης, επιβεβαιώνοντας το «Αρχή άνδρα δείκνυσι», αμέσως μετά την έναρξη της συνεργασίας μας, ενισχυμένος προφανώς αφού εκμεταλλεύτηκε και αξιοποίησε πολιτικά το «ενώνουμε δυνάμεις», μας γύρισε απαξιωτικά τη πλάτη και υιοθέτησε αλαζονικούς και αυταρχικούς μεθόδους. 

Μετά από όλα τα παραπάνω και μετά από ενάμιση χρόνο διαχείρισης, τώρα που ο ασκός του φρέσκου αέρα ξεφούσκωσε και άρχισαν να φαίνονται ξεκάθαρα προθέσεις και αποτελέσματα, γεννούνται πολλά ερωτηματικά. Όπως:

1. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κ. Ζερβάκη;

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του για την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας;

3. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που θα αποτρέψουν την συρίκνωση της τοπικής οικονομίας;

4. Ποιοι είναι οι στόχοι και σε τι χρονικό ορίζοντα θα πρέπει να περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα σε μετρήσιμα μεγέθη;

Δυστυχώς, τα ερωτήματα μοιάζουν αλληγορικά και περισσότερο δίνουν τροφή για σκέψη στον κάθε πολίτη, αφού για εμάς η εμπιστοσύνη έχει πλέον κλονιστεί. Πώς να εμπιστευτούμε άλλωστε έναν Δήμαρχο που δεν τήρησε ούτε την υπογραφή του, σε συγκεκριμένες θέσεις ενός απλού μνημονίου συνεργασίας;

Με αυτούς τους προβληματισμούς και μετά από μια διευρυμένη και με εξαιρετική συμμετοχή συνάντηση στο ΙΤΑΝΟΣ στις 23/9/2020, η παράταξή μας “ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ” αποφάσισε να σταματήσει κάθε μορφή στήριξης και συνεργασίας με τον κ. Ζερβάκη αφ’ ενός λόγω διαφορετικών απόψεων όσον αφορά τη διαχείρηση των δημοτικών πραγμάτων και αφ΄ετέρου λόγω αθέτησης εκ μέρους του των όρων του μνημονίου συνεργασίας.
Σητεία 24/9/2020

ΠΗΓΗ https://www.sitiapress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............