Το Χωριό Φάντασμα Καλάμι Του Δήμου Βιάννου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

13 Ιουλίου 2020

Το Χωριό Φάντασμα Καλάμι Του Δήμου Βιάννου

Το Καλάμι της Βιάννου είναι ένα απο εκείνα τα χωριά - φαντάσματα που βρίσκεις στη Κρήτη. Κάποτε, πρίν περίπου σαράντα χρόνια, οι σειρήνες του γρήγορου πλουτισμού σήμαναν με τη δημιουργία των πρώτων θερμοκηπίων και ο κόσμος άρχισε να φεύγει απ τα χωριά του για τις πιό εύφορες πεδιάδες όσο πιό γρήγορα μπορούσε.
DSC05332a

A1

DSC05338a
Στη βιασύνη τους, φεύγοντας απ το Καλάμι για τη Ψαρή Φοράδα, άφησαν ακόμα και τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά.Το χωριό βέβαια τους περιμένει ακόμα και σήμερα μετά απο τόσα χρόνια. Ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι που γύρισαν πίσω για να "βάλουν τα πράμματα στη θέση τους".
Για να πάτε στο Καλάμι θα πάρετε το δρόμο Ιεράπετρα - Βιάννος και θα συναντήσετε ταμπέλα για Καλάμι και Ψαρή Φοράδα στη μέση της διαδρομής.
kalami1


Ένα πανέμορφο χωριό που οι κάτοικοι του το παράτησαν. 
Ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, σε σπίτια ''κουφάρια',' με αντικείμενα σκόρπια στα πατώματα, ανάμεσα σε κουρελιασμένα ρούχα, τετράδια με μισοτελειωμένα σημειώματα, πιάτα και ποτήρια στις θήκες τους έτοιμα να ξαναχρησιμοποιηθούν. Πάνω απ΄όλα όμως η μυρωδιά της εγκατάλειψης και το ''καταπλάκωμα'' της μελαγχολίας σε να χωριό που πριν μερικές δεκαετίες ήταν γεμάτο ζωή.


Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει όποιος βρεθεί 80 χιλιόμετρα Ανατολικά του Ηρακλείου δίπλα από την Άνω Βιάννο στο χωριό Καλάμι. Ένα χωριό χτισμένο σε μαγευτικό τοπίο, δίπλα σε βουνά,  ποτάμια και πυκνή βλάστηση, που σε κάνει  να αναρωτιέσαι γιατί το άφησαν να ερημώσει.
Πάνω από εκατόν πενήντα ήταν οι οικογένειες και εξακόσιοι περίπου οι κάτοικοι του Καλαμίου πριν αρχίσει η ερημοποίηση του στα μέσα της δεκαετίας του 70 που οι κάτοικοι σταδιακά κατέβηκαν προς τα Νότια παράλια,  ψάχνοντας  μια καλύτερη τύχη στην Ψαρή φοράδα και την Άρβη και στις θερμοσκοπικές καλλιέργειες και κάποιοι έφυγαν προς τα αστικά κέντρα. 
Σήμερα το χωριό παραμένει ίσως ως το χαρακτηριστικότερο  μνημείο εγκατάλειψης  της υπαίθρου και αριθμεί οκτώ μόνιμους , ηλικιωμένους κατοίκους...

Βίντεο : Νίκος Σαράντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............