Το Βορί ή Βορρί του δήμου Σητείας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

17 Ιουλίου 2020

Το Βορί ή Βορρί του δήμου ΣητείαςΤο Βορί (ή Βορρί όπως το γράφει ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού) είναι ένα από τα πιο μικρά χωριουδάκια της Σητείας. Βρίσκεται πάνω σχεδόν στον άξονα που ενώνει την Σητεία με τις Λιθίνες από βορά προς νότο. 
Το Βορί σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλειμμένο και ελάχιστοι άνθρωποι μεγάλης κυρίως ηλικίας ζουν ακόμα στα γραφικά πετρόχτιστα σπίτια του. Το χωριό περιβάλλεται από πολύ εύφορη γη και σε 2 σημεία έχει πηγές νερού που δίνουν ζωή στον οικισμό. 
Παρά την εγκατάλειψη αλλά και το μικρό του μέγεθος παραμένει ένας πολύ γραφικός οικισμός με πολύ στενά σοκάκια γεμάτα λουλούδια. Τα παλιά σπίτια του διατηρούν πέτρινες πόρτες ιδιαίτερης τεχνικής με χαραγμένους σταυρούς και οικόσημα.
Στις οροφές των σπιτιών ξεχωρίζουν οι καμινάδες που όπως και σε όλα τα σπίτια των χωριών της Σητείας δεν είναι κτιστές με πέτρα αλλά έχει τοποθετηθεί ένα πήλινο πιθάρι που παίζει το ρόλο της καμινάδας. 
Οι πήλινες αυτές καμινάδες είναι που κάνουν τα χωριά της Σητείας να διαφέρουν οπτικά από τα υπόλοιπα χωριά της Κρήτης ιδιαίτερα της Δυτικής. 
Στο κέντρο του μικρού οικισμού βρίσκεται ο πολύ γραφικός και αρχοντικός ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου που αποτελεί τον μοναδικό ναό που βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό του. Λίγο έξω και νότια του χωριού συναντάμε και τον βυζαντινό κοιμητηριακό ναό της Αγίας Παρασκευής.

Κείμενο - Φωτογραφίες Χριστόφορος Χειλαδάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............