Ο Ποταμός Κυλιάρης Μήκους 5 Χιλιομέτρων Ο Δεύτερος Μεγαλύτερος Ποταμός Σε Ροή Νερού Στην Κρήτη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

30 Οκτωβρίου 2022

Ο Ποταμός Κυλιάρης Μήκους 5 Χιλιομέτρων Ο Δεύτερος Μεγαλύτερος Ποταμός Σε Ροή Νερού Στην Κρήτη

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΗ


k3


Ο ποταμός Κυλιάρης ξεκινάει κοντά στο χωριό Στύλος Αποκόρωνα και εκβάλει στην παραλία της Κυανής Ακτής, κοντά στις Καλύβες. Το μήκος του είναι 5km και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό σε ροή νερού στην Κρήτη. Το όνομα του ποταμού είναι Κυλιάρης, κι όχι Κοιλιάρης όπως θα δείτε σχεδόν παντού, καθώς σύμφωνα με το Δέφνερ προέρχεται από το ρήμα κυλώ. Κυλιάρης είναι ο ποταμός που με την ορμή του κυλάει πέτρες. Κατά την αρχαιότητα ο ποταμός ονομαζόταν Πυκνός επειδή στις όχθες του είχε πυκνούς θάμνους και δέντρα.


k1

k15

k27


Τα ύδατα του ποταμού προέρχονται από του Βαρσάμου την Κορφή (υψόμετρο 1389m) και τη Μαύρη (2069m) των Λευκών Ορέων. Ο Κυλιάρης έχει και 4 παραπόταμους, κάνοντας το συνολικό του δίκτυο να έχει μήκος 36km. Οι παραπόταμοι του είναι ο Κεραμιώτης και η Αναβρετή (στερεύουν το καλοκαίρι), ο Μυλαύλακας και ο Μανταμάς (έχουν νερό όλο το χρόνο).


k11

k10


Στην πορεία του ο ποταμός συναντούσε 3 νερόμυλους (στο Στύλο, στους Αρμένους και στις Καλύβες) κι ένα μύλο στο Νιο Χωριό ο οποίος όμως λειτουργούσε με άλογα. Από τις πηγές στο Στύλο ξεκινάει μονοπάτι που διέρχεται μέσα από πυκνή βλάστηση, ερόμυλους και κανάλια νερού, το οποίο φτάνει στην περιοχή Πλατανάκια.


k3



k17

k12


 Στα Πλατανάκια είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου που εορτάζει στις 29 Αυγούστου. Γύρω από το εκκλησάκι του 1898 υπάρχει ένα πυκνό άλσος από πλατάνια, ενώ υπάρχει και διαμορφωμένος χώρος με παγκάκια και τραπέζια.


k8


Από εκεί και διασχίζοντας τον κάμπο με τα όμορφα περβόλια και τους ελαιώνες, ο ποταμός Κυλιάρης διέρχεται μέσα από πυκνή βλάστηση με πλατάνια, καλάμια και υδροχαρή φυτά, ώσπου να καταλήξει στην θάλασσα. Ο ποταμός αποτελεί πολύ σημαντικό υδροβιότοπο για πουλιά, χελώνες, αμφίβια, χέλια και καβούρια.



k21

k14


Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι στον Κυλιάρη μπορεί να κάνει κανείς rafting, αλλά θα πρέπει να αναλάβει την οργάνωση του και τον εξοπλισμό, καθώς δεν υπάρχει κάποια εταιρεία που να το διοργανώνει.


k6

k7

k22

k2

k13

k26

k20

k19

k18

k16







ΠΗΓΗ: http://www.cretanbeaches.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............