Επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

19 Σεπτεμβρίου 2022

Επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο.

Συγκεκριμένα κατόπιν γραπτής αιτήσεως του Πρωτοπρεσβύτερου της Ενορίας Αγ. Δημητρίου Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Ζερβάκη, επισκέφθηκαν τα Κεντρικά Γραφεία του ΟΛΗ την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Εμμανουήλ Ζερβάκης, η Αρχαιολόγος κ. Λιάνα Σταρίδα και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Δουβής, τους οποίους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης. 


 

Στην άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση παρευρέθηκαν ο κ. Φώντας Σφακιανάκης, Πρόεδρος ΣΜΕΛΗ και το μέλος του ΔΣ ΟΛΗ κ. Μαρία Καλλέργη.

Ο λόγος της επίσκεψης υπήρξε η συζήτηση η οποία αναπτύχθηκε γύρω από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του γνωστού από τους ενετικούς χάρτες και νοταριακά έγγραφα του Ναού του Αγίου Νικολάου Λιμένος.

Ο Ναός ανάγεται χρονικά στην Β΄Βυζαντινή περίοδο 961 μ.χ.κ.ε. με την κ. Λιάνα Σταρίδα, να κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή και να αναφέρει ότι το Ηράκλειο φιλοξένησε εξαιρετικούς ναούς και μοναστήρια, ειδικά κατά την Ενετοκρατία και μάλιστα ο Ναός του Αγ. Νικόλαου υπήρξε προστάτης των ταμπάκηδων, ή αλλιώς βυρσοδεψών.

Μνήμες από τη λειτουργία του Ναού και την επί δεκαετίες ύπαρξή του καθώς και η συνδεσιμότητά του με το Λιμάνι και με τον κλάδο των ναυτικών αποτέλεσαν το κίνητρο να παρουσιαστούν απόψεις και προτάσεις σχετικά με τους πιθανούς χώρους ανασύστασης του ιστορικού Ναού.

Με το πέρας της ενημέρωσης οι συμμετέχοντες έδωσαν την υπόσχεση έχουν την διάθεση να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους αρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες το επόμενο διάστημα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............