Συνεχίζεται με πληθώρα εκδηλώσεων και την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Τέχνη Καθ’ Οδόν 2022». - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

19 Σεπτεμβρίου 2022

Συνεχίζεται με πληθώρα εκδηλώσεων και την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Τέχνη Καθ’ Οδόν 2022».

 

Συνεχίζεται με πληθώρα εκδηλώσεων και την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Τέχνη Καθ’ Οδόν 2022».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: 

 


ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

21:00 – 23:30 Συναυλία με την Παυλίνα Βουλγαράκη

Η Παυλίνα είναι έτοιμη για να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο και γεμάτο φρεσκάδα πρόγραμμα γεμάτο από την ενέργεια και το ταλέντο της, μια μουσική παράσταση με σκοπό να φέρει κοινό και καλλιτέχνη πιο κοντά. Με σαφώς πιο electro διάθεση και ξεκάθαρες δυτικές επιρροές ακόμη και στους πιο παραδοσιακούς ρυθμούς, η Παυλίνα ξαναδιαβάζει τη μουσική της αφήνοντας πιο pop στοιχεία να βγουν στην επιφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι μια ατμοσφαιρική συναυλία με τα αγαπημένα της τραγούδια, δικά της και άλλων, να φτιάχνουν έναν κόσμο που μιλά στην καρδιά.

Μαζί της επί σκηνής οι: Σεραφείμ Γιαννακόπουλος, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μηνάς Λιάκος, Σπύρος Μάνεσης, Νίκος Κόλλιας

ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

11:00 – 12:00 Ανοικτές Ξεναγήσεις στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη: Με αφορμή το Τέχνη Καθ’ Οδόν 2022 η «Β.Δ.Β.» πραγματοποιεί ανοικτές ξεναγήσεις για το κοινό. Οι δημότες και οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για την ιστορία της «Β.Δ.Β.», για τα τμήματά της, τη λειτουργία της και γενικά για το έργο και την προσφορά της, στο αναγνωστικό και ερευνητικό κοινό. H Βιβλιοθήκη μας κλείνει φέτος 110 χρόνια λειτουργίας και θεωρείται ένα από τα κορυφαία πνευματικά ιδρύματα της Κρήτης αλλά και της χώρας μας.

Επιμέλεια Ξεναγήσεων: Δημήτρης Σάββας (Προϊστάμενος «Β.Δ.Β.»)

ΑΙΘΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ (Λιοντάρια)

21:15 – 22:30 Λυρικό Θέατρο του Δρόμου «O SOLE MIO»

Μια εκδήλωση του Λυρικού Θεάτρου Κρήτης με ρεπερτόριο από οπερέτα και μιούζικαλ καθώς και αγαπημένα τραγούδια. Ένα μουσικό ταξίδι, με γνωστές και διαχρονικές μελωδίες, με αποσπάσματα από έργα όπως «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Η Ριρίκα» και «Η Πιπίτσα» του Στάθη Μάστορα, «Η

Εύθυμη Χήρα» του Φρανς Λέχαρ, «Το Φάντασμα της Όπερας» του Άντριου Λόιντ Βέμπερ, «Οι Άθλιοι» του Κλοντ-Μισέλ Σόνμπεργκ κ.α.

Ερμηνεύουν: Μαρία Χατζάκη (Σοπράνο), Γιώργος Ψαρουδάκης (Τενόρος), Μάνος Χριστοφακάκης (Μπάσος)

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΤΙΤΟΥ

20:00 – 21:00 Πλουμιστά Παραμύθια: Ιστορίες από τη Μικρά Ασία

Σκοποί μικρασιάτικοι και παραμύθια από τις αλησμόνητες πατρίδες. Για να ζεσταθούν οι καρδιές μας και να χορτάσουν οι κοιλιές μας! Γιατί.. «παραμύθι - μύθαρος κι η κοιλιά μου πίθαρος», γεμάτος ιστορίες!

Ελάτε να τις μοιραστούμε!

21:00 – 22:00 Καντάδες, βαλς και ταγκό στο παλιό Μεγάλο Κάστρο

Οι καντάδες στο Μεγάλο Κάστρο, δημόσιες και ιδιωτικές, πρωτοεμφανίστηκαν κατά τη Ενετοκρατία, συνεχίστηκαν περιστασιακά ως πατινάδες κατά την Τουρκοκρατία και άκμασαν τον 20ο αιώνα (1900-1970). Στα καντούνια της καστροπολιτείας κάρα με πιάνα και κανταδόροι με βιολιά εκμυστηρεύτηκαν τους ανομολόγητους έρωτές τους. Αυτό τον ερωτικό κώδικα επικοινωνίας των παλιών Καστρινών θα ζωντανέψει η Χορωδία Μαλίων κάνοντας ένα μελωδικό ταξίδι στο παρελθόν υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Αντωνακάκη, ενώ το Χορόσπιτο του Γιάννη Πλαγιωτάκη θα παρουσιάσει μια ρομαντική χοροεσπερίδα εποχής με ταγκό, βαλς, φοξ, φοξ ανγκλέ και πόλκα, με τη συνοδεία του Βαγγέλη Βαρδάκη και του Κωστή Αβυσσινού. Αυτό το μαγικό μουσικοχορευτικό σεργιάνι στον τόπο και στο χρόνο θα γίνει κάτω από το φως των αστεριών στην καρδιά του Κάστρου, του Μεγάλου Κάστρου της καντάδας.

22:10 -23:30 Συναυλία με τους «The Variables»

Οι «The Variables» είναι ένα δυναμικό τρίο με international ρεπερτόριο που μας ταξιδεύει στο χρόνο με ξεσηκωτική, ροκ εν ρολ, καλοκαιρινή αλλά και ρομαντική διάθεση!!

Συντελεστές: Ιωάννης Μαρίνος Μαραγκουδάκης - Πλήκτρα, Έλενα Βιαννιτάκη - Vocals, Μανώλης Μαρκάκης - Κιθάρα, Vocals

ΚΟΥΜΠΕΣ

21:00 – 22:30 Reformation Project. Το Reformation Project είναι ένα μουσικό σύνολο το οποίο παρουσιάζει έναν «αναμορφωμένο» τρόπο εκτέλεσης διαφόρων κομματιών, κυρίως της παραδοσιακής Κρητικής μουσικής αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις. Η ιδέα είναι του Έκτορα Κυριάκου όπως επίσης οι ενορχηστρώσεις, οι συνθέσεις και η παραγωγή. Στο Reformation Project ο αριθμός των μελών του σχήματος όπως επίσης και τα μουσικά όργανα δεν είναι σταθερά καθώς μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την αισθητική που πρέπει να αποδοθεί την εκάστοτε χρονική στιγμή με βάση ένα συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Με την συγκεκριμένη σύνθεση το Reformation Project αρχίζει να παρουσιάζεται στο κοινό και είναι ήδη στο στούντιο ηχογράφησης για τον πρώτο του δίσκο.

Συντελεστές: Έκτορας Κυριάκου (λαούτο, φωνή), Κωστής Σπυριδάκης (τσέλο), Χάρης Μπάκας (κρουστά)

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

18:00 – 19:00 «Πετάει- πετάει» η Μουσική. Βιωματική προσέγγιση για τα πρώτα βήματα της μουσικής μέσα από την αφήγηση του ομότιτλου παραμυθιού. Κατασκευή μαράκας από ανακυκλώσιμα υλικά. Αφήγηση-εκπαίδευση από την Μαννιάνα Μιγάδη και την Χρυσαλίδα κέντρο σωματικής και ψυχικής ευεξίας και χαλάρωσης.

19:00 – 20:20 Σεμινάρια πολεμικής και θεραπευτικής τέχνης Tai Chi: Η Ομάδα Νόημα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό σύλλογο Six Harmonies Praying Mantis διοργανώνει στο πλαίσιο του «Τέχνη Καθ’ Οδόν» 2022 σεμινάρια της πολεμικής αλλά και θεραπευτικής τέχνης του Tai Chi από τον δάσκαλο του συστήματος Six Harmonies Praying Mantis Ιωάννη Σφακιανάκη.

Το Tai Chi είναι μια πολεμική τέχνη που χρησιμοποιεί τους φυσικούς νόμους αλλά και την μηχανική του σώματος και την εντάσσει σε ένα πλαίσιο πνευματικότητας και αυτοσυγκέντρωσης οδηγώντας τον πολεμιστή – άνθρωπο να κατανοήσει τους μηχανισμούς του κόσμου και να επινοήσει ή να μάθει τις στρατηγικές που θα τον κάνουν να υπερνικήσει τα εμπόδια της ζωής του.

20:30 – 22:00 «Οι χοροί της Κρήτης» από το Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού.

Το Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού παρουσιάζει χορούς της κρητικής παράδοσης, γνωστούς και ξεχασμένους στην πάροδο του χρόνου. Μουσικά συνοδεύει το συγκρότημα του Γιάννη Σμαραγδάκη.

22:00 – 23:45 Μουσική Παράσταση: Η Σμύρνη στη μουσική της Κρήτης

Η Κρήτη αποτέλεσε ένα γεωγραφικό χώρο, όπου στα αστικά της κέντρα υπήρξαν πολλές επιρροές από τον ποικίλο κόσμο που μετανάστευσε, έζησε και παρήγαγε καλλιτεχνικό έργο. Η μουσική είναι ένα στοιχείο που αποτυπώνει την εικόνα της εποχής αυτής. Επιρροές από τη μουσική της Σμύρνης, τα λιμάνια του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας σε συνδυασμό με το ντόπιο στοιχείο, συνθέτουν νέες φόρμες στον μουσικό ορίζοντα του νησιού.

Αναζητώντας τις πηγές τους, οι μουσικοί Ιωάννα Καλλέργη, Μανώλης Τζανάκης, Χάρης Παναγιωτάκης και Κωστής Μακάκης ασχολούνται με την συγκεκριμένη περίοδο, μελετώντας ρεπερτόριο, φόρμες και λειτουργίες που προβάλει η μουσική στον γενικότερο κοινωνικό ιστό, σαν έκφανση. Η Ιωάννα και ο Μανώλης, απόφοιτοι μουσικής πανεπιστημιακής σχολής με ειδίκευση στο παραδοσιακό τραγούδι και στο ούτι αντίστοιχα, καθώς και ο Κωστής με τον Χάρη, απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών, γνωρίζουν εκ των έσω το πως η μουσική μπορεί να διαμορφώνει και να διαμορφώνεται μ’ έναν περισσότερο ανθρωπολογικό χαρακτήρα. Με καταγωγή από την Κρήτη και από τη Μύκονο, αποδίδουν πιστά τα μουσικά τεκμήρια που τους διατίθενται, ενώνοντάς τα με το προσωπικό τους στυλ ο καθένας.

Σκοπός των μουσικών είναι να αναδείξουν το ανεκμετάλλευτο πλήθος καταγραφών και ιδιωμάτων (μουσικής και στίχου), ενσωματώνοντάς τα στην πρακτική μιας μουσικής παράστασης. Τα κληροδοτήματα αυτά αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς που μπορούν να υπάρχουν σε κάθε εποχή, να αναπλάθονται και να μεταδίδονται σαν γνώση αλλά και τέρψη, όπως επίσης αποτελούν εφαλτήριο για δημιουργία και συνέχεια ιδεών.

Συντελεστές: Καλλέργη Ιωάννα (τραγούδι), Μακάκης Κωστής (βιολί, λαούτο), Παναγιωτάκης Χάρης (λύρα), Τζανάκης Μανώλης (ούτι, μπουζούκι)

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ

21:00 – 23:00 Συναυλία: «Κελαηδούνε μπουζουκάκια»

Ένα ταξίδι από το Πειραιά, την Αθήνα του μεσοπολέμου, την χρυσή εποχή των λαϊκών συνθετών. Το ταξίδι μας θα συνεχιστεί σε συνθέσεις Θεοδωράκη, Χατζιδάκη και Ξαρχάκου και θα φτάσει στο σήμερα με λαϊκά τραγούδια του Γιάννη Παξιμαδάκη.

Συντελεστές: Γιάννης Παξιμαδάκης (μπουζούκι, φωνή), Νίκος Σταματάκης (κιθάρα, φωνή), Γιώργος Κοντογιάννης (μπουζούκι, φωνή), Θέμης Πολυζωάκης (βιολί), Θύμιος Μπαρδαμάσκος (μπουζούκι, φωνή)

Συνεχίζουν και σας περιμένουν να τις επισκεφθείτε: η Έκθεση Χειροτεχνών στην Πλατεία Ελευθερίας, η Έκθεση Φωτογραφίας «Μάτια που νιώθουν, χέρια που μιλούν» στο Πατάρι του Βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, η Διαπολιτισμική έκθεση /εργαστήριο “Καμπάνες του Κόσμου” από το Περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών στο Πάρκο Θεοτοκόπουλου, η Έκθεση Φωτογραφίας «Faces» από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Η.) στο κτήριο της (Ε.Φ.Ε.Η.) καθώς και η Έκθεση Φωτογραφίας "Φωτογραφία Δρόμου" από την Φωτογραφική ομάδα Αϊ-Γιάννη στην εξωτερική πλευρά του Πάρκου Γεωργιάδη.

!! Σήμερα ξεκινούν τα Εργαστήρια Ζωγραφικής και Πηλού στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου και τα εργαστήρια ψηφιδωτού MOSAIC Kid’s Art Lab στο Πάρκο Γεωργιάδη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............