Εμφυτεύματα δοντιών - Κόστος, μειονεκτήματα και προετοιμασία - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

21 Σεπτεμβρίου 2022

Εμφυτεύματα δοντιών - Κόστος, μειονεκτήματα και προετοιμασία

 Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται στη θέση των δοντιών όταν αυτά καταστραφούν ή λείπουν, για να αποτελέσουν μια σταθερή βάση για τα νέα δόντια ή ολόκληρη την οδοντοστοιχία.

Πρόκειται για ένα χειρουργικό κατασκεύασμα που δρα ως υποκατάστατο της ρίζας ενός δοντιού που λείπει. Το εμφύτευμα ενσωματώνεται με το οστό και λειτουργεί σαν φυσικό δόντι, χωρίς να επηρεάζει τους παρακείμενους ιστούς και τα διπλανά δόντια.


Η επέμβαση για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αποτελεί εναλλακτική για τις τεχνητές οδοντοστοιχίες ή τις γέφυρες.

Οι περισσότερες επεμβάσεις τοποθέτησης εμφυτευμάτων είναι επιτυχημένες και μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 1-2% δεν ενσωματώνονται.

Πότε τοποθετούνται τα εμφυτεύματα δοντιών

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται εντός της γνάθου, για να αντικαταστήσουν ένα, περισσότερα ή και όλα τα δόντια. Η αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα είναι ευεργετική, καθώς αποφεύγουμε το άσκοπο ‘’τρόχισμα’’ υγιών δοντιών για να τοποθετήσουμε γέφυρα. Επίσης, σε περιπτώσεις ολικής έλλειψης δοντιών η επιεμφυεματικές αποκαταστάσεις μπορούν να προσφέρουν σταθερή μόνιμη οδοντοστοιχία στον ασθενή σε αντίθεση με τις συμβατικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) όπου εμφανίζουν κινητικότητα, καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο στο στόμα και προκαλούν μεγάλη δυσχέρεια στους ασθενείς που τις φοράνε.

Τα εμφυτεύματα είναι κατάλληλα για εσένα αν:

  • Λείπει κάποιο δόντι
  • Θέλεις ένα σταθερό και όμορφο χαμόγελο
  • Έχεις υγιείς ιστούς
  • Δεν έχεις κάποιο νόσημα που να εμποδίζει τη θεραπεία των οστών στην περιοχή
  • Δεν επιθυμείς να φοράς κινητή οδοντοστοιχία
  • Θέλεις να βελτιώσεις την ομιλία σου

Αρχικώς, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα θεραπευτικό σχήμα βάσει του ατομικού ιατρικού ιστορικού, της τρισδιάστατης ακτινογραφίας στην περιοχή και της λεπτομερούς κλινικής εξέτασης. Με αυτές τις εξετάσεις θα μπορεί να εκτιμηθεί το οστό ποσοτικά και ποιοτικά, αλλά και αν είναι καλή η ποιότητα των ούλων.

Αφού εκτιμηθεί η ικανότητα του οστού να δεχθεί εμφύτευμα ξεκινά η διαδικασία. Αν χρειαστεί μπορεί να γίνει εξαγωγή του πάσχοντος δοντιού ή κάποιας μη υγιούς ρίζας. Αν η περιοχή είναι κατάλληλη και υγιής μπορεί να τοποθετηθεί κατευθείαν το εμφύτευμα, διαφορετικά πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων μέχρι να τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Αν στη δέκτρια περιοχή έχει εντοπιστεί κάποιο οστικό έλλειμμα, τότε πρέπει να εφαρμοστεί οστικό μόσχευμα. Αφού τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα χρειάζεται μια περίοδος 3-6 μηνών, ώστε να επιτευχθεί η οστεοενσωμάτωση και να επουλωθεί η περιοχή. Στο διάστημα αυτό, ο γιατρός μπορεί να τοποθετήσει μια προσωρινή αποκατάσταση για να εξασφαλίσει το αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα που ο ασθενής χρειάζεται όσο τα εμφυτεύματα ενσωματώνονται.

Αφού περάσει ο χρόνος της οστεοενσωμάτωσης, θα χρειαστεί να ληφθεί εκ νέου ακτινογραφία, για να δει ο γιατρός αν όλα είναι εντάξει και αν μπορεί να αρχίσει η διαδικασία της αποκατάστασης. Ο γιατρός λαμβάνει τα αποτυπώματα και αποστέλλονται στον οδοντοτεχνίτη για να κατασκευάσει το δόντι ή τα δόντια που χρειάζεται. Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των δοντιών, ο γιατρός δίνει οδηγίες φροντίδας και προγραμματίζεται ο επόμενος επανέλεγχος. Στα εμφυτεύματα θα πρέπει να εφαρμόζεις σωστή υγιεινή (μεσοδόντια βουρτσάκια, οδοντικό νήμα, οδοντόκρεμα), να επισκέπτεσαι τακτικά οδοντίατρο και να αποφεύγεις τις συνήθειες που φθείρουν τα δόντια.

https://www.doctoranytime.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............