Τη μνήμη της ναζιστικής θηριωδίας κρατά άσβεστη ο Δήμος Μαλεβιζίου - Τελετές μνήμης σε Δαμάστα, Μάραθος και Γωνιανό φαράγγι - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

21 Αυγούστου 2022

Τη μνήμη της ναζιστικής θηριωδίας κρατά άσβεστη ο Δήμος Μαλεβιζίου - Τελετές μνήμης σε Δαμάστα, Μάραθος και Γωνιανό φαράγγι

Τη μνήμη των νεκρών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον αιματοβαμμένο Αύγουστο του 1944 τίμησε ο Δήμος Μαλεβιζίου με τις Τοπικές Κοινότητες Δαμάστας, Μαράθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμαρακίου.

Παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων αρχών και φορέων, αλλά και συγγενών των θυμάτων πραγματοποιήθηκαν σήμερα τελετές μνήμης και τιμής στους ήρωες που πλήρωσαν με το αίμα τους την εκδικητική  μανία των κατακτητών.  Στο Κερατίδι τιμήθηκαν οι 30 Δαμαστιανοί που εκτελέστηκαν ως αντίποινα για το Σαμποτάζ της Δαμάστας, στο Μάραθος οι 19 κάτοικοι του χωριού και στο Γωνιανό φαράγγι οι 20 Καμαρακιανοί που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς για τη συμμετοχή τους σε αντιστασιακές ομάδες.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, στο πλαίσιο των τελετών, αναφέρθηκε στο μαύρο Αύγουστο του 1944, επισημαίνοντας:

«Δαμάστα, Μάραθος, Γωνιανό φαράγγι. Μαρτύρια, εκτελέσεις, ισοπέδωση, καταστροφές, λεηλασίες, διωγμοί, σαδιστική βία. Βαρύς ο φόρος αίματος. Η φρίκη της ναζιστικής θηριωδίας στον τόπο μας μένει βαθιά χαραγμένη στην ιστορία. Χρέος   μας   να   κρατάμε   άσβεστη   τη   μνήμη   της θυσίας. Το Μαλεβίζι δε λησμονεί. Αποτίει φόρο τιμής στο αίμα των ηρώων του. Αθάνατοι!»







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............