Λαμπρά τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Καλαμαύκας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

21 Αυγούστου 2022

Λαμπρά τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Καλαμαύκας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο.

 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκαν το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 τα Ιερά Εγκαίνια του τρίκλιτου Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος, Υπαπαντής του Κυρίου και Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω στην Καλαμαύκα Ιεράπετρας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και των Αρχών του Τόπου.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, προέστη στην λιτάνευση των ιερών λειψάνων πέριξ του ναού, στη συνέχεια τέλεσε τα Ιερά Εγκαίνια με την κατάθεση των Ιερών Λειψάνων και του Αγίου Μύρου στις Αγίες Τράπεζες, και ακολούθως τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία στον περικαλλή νεόδμητο ναό.

Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Κύριλλος προχείρισε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον Εφημέριο της Ενορίας Αιδεσιμ. Οικονόμο π. Γεώργιο Μοναχό και τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσφέρει άοκνα στην Εκκλησία του Χριστού, οι οποίες επισφραγίζονται με την ολοκλήρωση του ναού. 

Ο π. Γεώργιος εμφανώς συγκινημένος προσφώνησε κατάλληλα και ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο για την εμπνευσμένη καθοδήγηση και εποπτεία των εργασίων ανοικοδόμησης και εξοπλισμού του μεγαλοπρεπούς ναού, καθώς και όλους όσοι συνέδραμαν για την επίτευξη του ιερού αυτού σκοπού, δωρητές επωνύμους και ανωνύμους από την Καλαμαύκα.


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Κωνσταντίνος Κρασσάς, ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για τα Ιερά Εγκαίνια και όλους όσοι συνέδραμαν με οποιοδήποτε τρόπο για να αχθεί εις πέρας το μεγαλόπνοο αυτό έργο για τα δεδομένα της Καλαμαύκας. Επίσης, ευχαρίστησε τις Αρχές του τόπου για την παρουσία τους.

O Σεβ. κ. Κύριλλος εξήρε τις συστηματικές προσπάθειες, την αγωνία και τον ένθεο ζήλο του πολιού Εφημερίου της Ενορίας πρωτ. π. Γεωργίου Μοναχού για να ανεγερθεί ο ναός καθώς και τους κόπους και τις θυσίες που κατέβαλαν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και πολλοί Ενορίτες, προκειμένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εργασίες και ο κατάλληλος εξοπλισμός του ναού. Επίσης ευχαρίστησε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές, τους Ενορίτες και τους απανταχού Καλαμαυκιανούς, οι οποίοι συνείργησαν τα μέγιστα για να περατωθεί και να παραδωθεί από σήμερα στη δημόσια θεία Λατρεία ο ναός, αποτελώντας κληρονομία και ιερά παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές των Καλαμαυκιανών. 

Ευχαρίστησε τις Αρχές του τόπου για την παρουσία τους στα Ιερά Εγκαίνια. Ιδιαιτέρως όμως ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Κρασσά, που χάρη στην εργατικότητα, την φιλοτιμία και την επιμονή του το έργο αποπεράτωσης του ναού ολοκληρώθηκε. Επίσης ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη για τον συντονισμό των εργασιών και για τους πολλούς κόπους που κατέβαλε για να ολοκληρωθεί ο ναός. Τέλος, ευχαρίστησε τον Μεγάλο Ευεργέτη και Δωρητή της Ενορίας κ. Τρύφωνα Καλαϊτζάκη, ο οποίος αν και δραστηριοποιείται στην Αθήνα δεν ξεχνά τον τόπο καταγωγής του. Σε ένδειξη αναγνώρισης της φιλοπατρίας και της φιλογενίας του, του δώρισε ένα αναμνηστικό ενθύμιο της Μητροπόλεως. Ο κ. Καλαϊτζάκης τον ευχαρίστησε θερμά και του πρόσφερε εκ μέρους όλων των κατοίκων της Καλαμαύκας ένα ιερό εγκόλπιο, σε ανάμνηση των ιερών εγκαινίων.

Στις ιερές ακολουθίες των Ιερών Εγκαινίων και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, ο Αιδεσιμ. πρωτ. Γεώργιος Μοναχός, Εφημέριος της Ενορίας Καλαμαύκας, και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ έψαλλε χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη. 

Συμμετείχε πλήθος ευσεβών χριστιανών που προσήλθαν για να λάβουν την ευλογία των Αγίων Λειψάνων και κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό και το προαύλιό του, μεταξύ των οποίων ήταν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μανώλης Θραψανιώτης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, Μαρία Ρουμελιωτάκη, Νεκτάριος Παπαδάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Γιάννης Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαμαύκας κ. Κων/νος Κρασσάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............