Μάτια: Η θεραπεία που επιβραδύνει την αύξηση της μυωπίας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

31 Αυγούστου 2022

Μάτια: Η θεραπεία που επιβραδύνει την αύξηση της μυωπίας

 Ένας μεταβολίτης της καφεΐνης, η 7-µεθυλοξανθίνη (7-MX από την αγγλική ονομασία 7-methylxanthine), μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της μυωπίας στα παιδιά, χωρίς να τα θέτει σε κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών σύμφωνα με μελέτη που αναρτήθηκε διαδικτυακά στο British Journal of Ophthalmology.


Οι ερευνητές σημειώνουν πως αν μεγάλες κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά της, θα αποτελέσει σημαντική θεραπεία έναντι της διαθλαστικής ανωμαλίας που ξεκινά συνήθως στην ηλικία των 6-7 ετών και εξελίσσεται για μια περίπου δεκαετία, και η οποία έχει συσχετιστεί με σοβαρές παθήσεις των οφθαλμών όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Προκαταρκτικές έρευνες υπέδειξαν ότι η 7-MX εμποδίζει την υπερβολική αξονική επιμήκυνση η οποία που σχετίζεται με τη μυωπία, ενώ στη Δανία αξιοποιείται από το 2009 ήδη για τη θεραπεία της μυωπίας σε παιδιά. Εντούτοις δεν έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα μακροπρόθεσμες μελέτες για την πλήρη αξιολόγησή της.

Για να διαπιστώσουν πώς επιδρά ο μεταβολίτης στην παιδική μυωπία, οι ερευνητές ανέτρεξαν στους ιατρικούς φακέλους 711 παιδιών (356 κορίτσια και 355 αγόρια) που υποβλήθηκαν σε θεραπεία της μυωπίας σε μια οφθαλμολογική κλινική στη Δανία μεταξύ Ιουνίου 2000 και Ιανουαρίου 2021, αφού πρώτα πραγματοποίησαν ολοκληρωμένο οφθαλμολογικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης του αξονικού μήκους. Από αυτά, τα 624 λάμβαναν δισκία 7-MX έως 1200 mg ημερησίως (μέσος όρος 470 mg). Η μέση ηλικία τους ήταν τα 11 έτη όταν ξεκίνησαν τη θεραπεία και η εξέλιξη του αξονικού μήκους και του βαθμού μυωπίας τους παρακολουθήθηκε για 3,5 χρόνια κατά μέσο όρο.

Κατά μέσο όρο, οι βαθμοί της μυωπίας στα παιδιά ήταν 2.43 (ή −2.43 D= διοπτρίες) και αυξήθηκαν κατά 1,34 βαθμούς στο διάστημα της έρευνας. Μυωπία 3 βαθμών (-3.00 D) θεωρείται ήπια ενώ 6 και πάνω σοβαρή. Ως προς το αξονικό μήκος, ήταν αρχικά 24,4 mm και αυξήθηκε κατά μέσο όρο 0,21 mm/έτος.

Η θεραπεία με 7-MX συσχετίστηκε με επιβράδυνση της επιδείνωσης της μυωπίας και της αξονικής επιμήκυνσης, με τις υψηλότερες δόσεις του μεταβολίτη να πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα.

Με βάση τα δεδομένα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μυωπία 2,53 βαθμών σε ένα εφτάχρονο παιδί θα αυξανόταν κατά 3,49 βαθμούς σε βάθος έξι ετών θεραπεία αλλά κατά 2,65 αν λάμβανε μια 1000 mg 7-MX ημερησίως. Αντίστοιχα, χωρίς θεραπεία το αξονικό μήκος θα αυξανόταν κατά 1,80 mm κατά τα επόμενα 6 χρόνια και 1,63 mm με την ημερήσια δόση των 1000 mg. Για ένα παιδί ηλικίας 11 ετών σε βάθος εξαετίας, οι εκτιμήσεις έδειξαν αύξηση μυωπίας κατά 2.27 και 1,43 και αξονικού μήκους κατά 1.01 mm και 0.84 mm, χωρίς και με θεραπεία αντίστοιχα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι κανένα από τα παιδιά που έλαβαν το σκεύασμα με 7-MX δεν ανέφερε παρενέργειες, καθώς και ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που δεν μπορούσε να λάβει υπ’ όψιν άλλους παράγοντες όπως η εθνότητα, ο χρόνος παραμονής σε υπαίθριους χώρους κ.α..

www.ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............