“Λόγιοι Συνθέτες της Ιωνίας” την Τρίτη 30 Αυγούστου στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

29 Αυγούστου 2022

“Λόγιοι Συνθέτες της Ιωνίας” την Τρίτη 30 Αυγούστου στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις»

 Την κοσμοπολίτισσα Σμύρνη με τα σημαντικά σχολεία, τα θέατρα και τις Όπερες, το Sporting Club και τους Φραγκολεβαντίνους να φέρνουν αέρα Ευρώπης στις κοινωνικές εκδηλώσεις, τη Σμύρνη με τη σπάνια ικανότητα να αποδέχεται πολιτισμούς από Δύση και Ανατολή και να διατηρεί την ελληνικότητα της, θα γνωρίσει το κοινό μέσα από τη μουσική. «Λόγιοι συνθέτες της Ιωνίας» λοιπόν και ο τίτλος αυτός περιέχει σε όλο της το εύρος την απόδειξη της ώσμωσης των πολιτισμών σε μια περιοχή με ελληνική παρουσία αιώνων.Η Μικρά Ασία έφερε το μπουζούκι και το ρεμπέτικο τραγούδι στην Ελλάδα, επηρεάζοντας καθοριστικά την εξέλιξη της μουσικής. Παράλληλα, Ίωνες λόγιοι συνθέτες, όπως ο Κωνσταντινίδης, ο Καλομοίρης, ο Καζάσογλου, έργα των οποίων θα παρουσιαστούν, υποστηρίζουν, πως η μουσική πρέπει να έχει ρίζες στον λαό. Έτσι εδραιώθηκε η αντίληψη για την Εθνική Μουσική, δημιουργώντας ολόκληρη σχολή. Συνεπώς, οι λόγιοι συνθέτες της Ιωνίας, παρ’ όλες τις ενδεχόμενες δυτικές επιρροές που δέχθηκαν, εμμένουν στην άποψη, πως η μουσική πρέπει να είναι βαθιά λαϊκή, σε όποια κλίμακα και αν εκφράζεται.

Συντελεστές:

Γιώργος Ψαρουδάκης: τενόρος Μαρία Περτσελάκη: σοπράνο Ιουλία Νικίτινα: σοπράνο Λίντα Αθανασοπούλου: κοντράλτο Πιάνο: Ευγενία Ψαρουδάκη Αφήγηση: Κώστας Μεταξάκης Μουσικολογική έρευνα- κείμενα: Ευγενία Ψαρουδάκη

Δείτε ηλεκτρονικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» εδώ https://bit.ly/3pvveS0

*Το έντυπο πρόγραμμα διανέμεται δωρεάν από το Ταμείο του Κηποθεάτρου "Νίκος Καζαντζάκης", το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, το Αίθριο της Λότζια (Δημαρχείο), τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το Info Point στα Λιοντάρια.

Δείτε το διαφημιστικό σποτ του Φεστιβάλ εδώ https://youtu.be/0Eruv0IIBq4

Η ανατολική Μεσόγειος χαρακτηρίζεται από μετακινήσεις και μεταναστεύσεις πληθυσμών, ήδη από την πρώιμη αρχαιότητα. Η ώσμωση των επί μέρους πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων που αναπόφευκτα συνέβη μεταξύ των λαών, έδωσε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε έναν πολιτισμό, τον οποίο επιτυχώς μπορούμε να ονομάσουμε πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου. Οι αποδείξεις περίτρανες στην ενδυμασία, στα έθιμα, στον τρόπο ζωής και κυρίως στη μουσική. Ένας ουτίστας, ένας μουσικός που συγκεντρώνει όλα τα πολιτισμικά στοιχεία της Ανατολικής Μεσογείου είναι ο Haig Yazdjian.

Γεννημένος στη Συρία από Αρμένιους γονείς και κάτοικος Ελλάδας τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Haig κουβαλάει στις αποσκευές του όλον τον μουσικό πλούτο της περιοχής που μεγάλωσε, μπολιασμένο με πολλούς μουσικούς ιδιωματισμούς της Δύσης. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που τον κάνουν οικουμενικό. Για τον Δήμο Ηρακλείου ο Haig Yazdjian και το συγκρότημα του παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μέσα από τη μουσική θα αναδειχθεί το πολυπολιτισμικό περιβάλλον των αλησμόνητων πατρίδων, που ακόμα είναι ζωντανές, ακριβώς γιατί ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να λησμονηθούν. Παράλληλα, για μια ακόμα φορά, το αξίωμα «η μουσική είναι η οικουμενική γλώσσα που ενώνει τους λαούς», θα βρει την πλήρη και απόλυτη δικαίωση του.

Καλλιτέχνες & Συντελεστές:

Haig Yazdjian: ούτι, τραγούδι Τάσος Πούλιος: κανονάκι Γιώργος Kοντογιάννης: λύρα Θάνος Χατζηαναγνώστου: κρουστά Γιάννης Παπαδόπουλος: πιάνο

Δείτε ηλεκτρονικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» εδώ https://bit.ly/3pvveS0

Δείτε το διαφημιστικό σποτ του Φεστιβάλ εδώ https://youtu.be/0Eruv0IIBq4

Κυριακή 28 Αυγούστου

Ώρα έναρξης 21:00

Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»

Συναυλία : Νίκος Πλατύραχος «Οι σπόροι της Σμύρνης»

Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς δελτία εισόδου ή προσκλήσεις

Είναι κοινώς αποδεκτό και έχει χιλιοειπωθεί, πως οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, έφεραν μαζί τους έναν ολόκληρο πολιτισμό. Έναν πολιτισμό που δεν χρειάστηκε αποσκευές, γιατί ακέραιος υπήρξε στην ψυχή των ξεριζωμένων και έφτασε στη μητέρα πατρίδα, σαν μια ζωτική ανάσα. Αυτός ο πολιτισμός κάρπισε σαν ένας σπόρος σε γόνιμο έδαφος. Στη γεωργία, στο εμπόριο, στις τέχνες και κυρίως στη μουσική. Από τη Μικρά Ασία ήρθε η κληματαριά, ήρθε όμως και ο Κόντογλου, ήρθε και ο Σεφέρης. Και ήρθαν οι δρόμοι, οι κλίμακες και τα όργανα που έφτιαξαν το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι.

Με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, του συνόλου Φωνωδία, με το Polis Ensemble και υπό τη διεύθυνση άξιων μαέστρων και με κινηματογραφικές προβολές, θα απολαύσουμε τους καρπούς των σπόρων που φύτεψε η Μικρά Ασία στην Ελλάδα.

Ερμηνεύουν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Φωνωδία, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ιδομενέως

Μαζί τους: Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, POLIS ENSEMBLE Στέφανος Δορμπαράκης: κανονάκι Αλέξανδρος Καψοκαβάδης: κιθάρες, λαούτο, λαύτα Μανούσος Κλαπάκης: κρούστα Γιώργος Κοντογιάννης: λύρα Θεόδωρος Κουέλης: κοντραμπάσο Νίκος Παραουλάκης: νέι

Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Πλατύραχος

Σολίστ στη λύρα: Γιώργος Γλυκοκόκαλος

Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............