20 Αυγούστου 1950 πραγματοποιείται η Απαγωγή Της Τασούλας Πετρακογιώργη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

20 Αυγούστου 2022

20 Αυγούστου 1950 πραγματοποιείται η Απαγωγή Της Τασούλας Πετρακογιώργη

 Πολιτική και έρωτας. Ιντριγκες και συγκρούσεις. Κυνηγητό στα διάσελα του Ψηλορείτη, τις μυθικές σπηλιές και τα χωριά που ακόμη κάπνιζαν από τις φωτιές του πολέμου.


Νόμοι άγραφοι και νόμοι γραμμένοι. Τι έλειπε από την απαγωγή της Τασούλας Πετρακογιώργη για να γίνει κυρίαρχο θέμα στις εφημερίδες στο τέλος του καλοκαιριού του 1950;

assets_LARGE_t_420_140344_type12128

Εκείνος ο Αύγουστος είχε ήδη σημαδευτεί από έντονες πολιτικές διαμάχες. Στις 17 Αυγούστου, η εφημερίδα «Ελευθερία» έγραφε: «Ο κ. Βενιζέλος (Σοφοκλής) ανατρέπει την κυβέρνησιν». Και πιο κάτω: «Πρόσχημα διά την κρίσιν αι δηλώσεις του κ. Πλαστήρα περί ειρηνεύσεως της χώρας - Ετάχθη υπέρ της καταργήσεως της θανατικής ποινής». Σύμπτωση;

Την 20ή Αυγούστου που ο Κώστας Κεφαλογιάννης απάγει την Τασούλα από τον κινηματογράφο «Οασις» στο Ηράκλειο, συντελείται και η παραίτηση της κυβέρνησης Πλαστήρα.

Ο Κ. Κεφαλογιάννης (Κουντοκώστας) είναι αδελφός του Μανώλη, βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο, λίγα χρόνια αργότερα, θα αγκιστρωθεί για τα καλά στην ηγεσία του ελληνικού κράτους, αρχικά υπό τον στρατάρχη Παπάγο, στη συνέχεια υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Προς το παρόν οι κεντρώοι πολιτικοί (Πλαστήρας, Σ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Τσαλδάρης, Τσουδερός) προσπαθούν να επικρατήσουν σχηματίζοντας συμμαχικές κυβερνήσεις μικρής διάρκειας.

Ο πατέρας της Τασούλας είναι βουλευτής των Φιλελευθέρων του Σ. Βενιζέλου και ανεδείχθη ως ένας από τους πιο δυναμικούς αρχηγούς της Αντίστασης κατά των Γερμανών. Τα πρώτα δημοσιεύματα εμφανίζονται δειλά στις 22 Αυγούστου. «Στρατός, χωροφυλακή και ένοπλοι Κρητικοί εκστρατεύουν διά την απελευθέρωσιν απαχθείσης νέας» γράφει η «Ελευθερία».


Παραδόξως, τα ονόματα των εμπλεκομένων δεν αναφέρονται στον τίτλο, όπως θα συμβεί σε όλο το επόμενο διάστημα, οπότε η φωτογραφία με το απελπισμένο βλέμμα της Τασούλας και το όνομά της θα κυριαρχήσουν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου μαζί με τον Κ. Κεφαλογιάννη, στην εικόνα του οποίου κυριαρχούν το μεγαλοπρεπές μουστάκι, τα στιβάνια, ενίοτε δε ένα υπομειδίαμα κι ένα τσιγάρο στο χέρι.


«Τρωικός Πόλεμος»


«Ο Νέος Τρωικός Πόλεμος» τιτλοφορεί το «Εθνος» στην πρώτη σελίδα της 25ης Αυγούστου το σχετικό άρθρο και σχολιάζει: «...Η σύγχρονος Ελλάς συνεχίζει την... παράδοσιν της αρχαίας. Εδώ όμως που τα λέμε, την εκθέτουν στα μάτια των ξένων ως χώραν κάπως πρωτόγονον.


Οι αδιάλλακτοι εν προκειμένω -που παίζουν άλλωστε ρόλο και εις την δημόσιαν ζωήν- ας λάβουν υπ' όψιν και αυτήν την πλευράν της υποθέσεως - πλην του κινδύνου να προκαλέσουν αιματηρόν εμφύλιον σπαραγμόν εις την Κρήτη».


Στο μεταξύ, η επίσης κεντρώα αλλά λιγότερο λαϊκή εφημερίδα «Ελευθερία» δημοσιεύει ειδήσεις για το «Συλλαλητήριον εις Ηράκλειον», κατά το οποίο οι γονείς της πόλης ζητούν μέτρα «προς κατασφάλισιν των τέκνων των φιλησύχων πολιτών». Στις 26 Αυγούστου οι τίτλοι είναι πλέον πηχυαίοι: «Διετάχθη σύλληψις του Κεφαλογιάννη - Εκτακτα μέτρα εις τον νομόν Ηρακλείου - Θα αφοπλισθούν αι ένοπλοι δυνάμεις» λέει η «Ελευθερία». «Ηρχισεν η εκστρατεία προς ανακάλυψιν του κρησφύγετου του Κεφαλογιάννη και της Τασούλας» λέει το «Εθνος».

%25CE%259A%25CE%25A9%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%25A3+%25CE%259A%25CE%2595%25CE%25A6%25CE%2591%25CE%259B%25CE%259F%25CE%2593%25CE%2599%25CE%2591%25CE%259D%25CE%259D%25CE%2597%25CE%25A3
ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΦΑΛΛΟΓΙΑΝΗΣ


Ετσι, τα πρωτοσέλιδα παύουν να κυριαρχούνται μόνον από τον πόλεμο στην Κορέα, την κυβερνητική αναταραχή και την επικείμενη άφιξη στην Ελλάδα του νέου Αμερικανού πρέσβη Πιουριφόι, που συνδέθηκε άμεσα με τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις. Στις 27 οι τίτλοι σκληραίνουν: «Επεκηρύχθη ως ληστής ο Κ. Κεφαλογιάννης» («Ελευθερία»). Ευτυχώς όμως «Κατέθεσαν τα όπλα και απεσύρθησαν οι άνδρες των ομάδων του κ. Πετρακογιώργη» («Εθνος»), που είχε ζητήσει βοήθεια με επιστολή προς τον οπλαρχηγό Μαν. Μπαντουβά.


«Εις το Χόλλυγουντ...»


Οι αναγνώστες των εφημερίδων διαβάζουν, όμως, και τα αιχμηρά σχόλια, που προέρχονται από τις εκτενείς ανταποκρίσεις ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων: «Σχολιασταί προσθέτουν ότι το ειδύλλιον της νεαράς Κρητικοπούλας επροκάλεσεν εις την Αμερικήν τοιαύτην εντύπωσιν, ώστε η εμφάνισίς της εις το Χόλλυγουντ θα εσημείωνεν ασφαλώς εξαιρετικήν επιτυχίαν» («Ελευθερία»).


Μόνον ο Δούρειος Ιππος λείπει από αυτόν τον Τρωικό Πόλεμο, σχολιάζουν άλλοι, ενώ αναζητούν τον πολυμήχανο Οδυσσέα αλλά και τον Αχιλλέα, η οργή του οποίου θα προκαλέσει μεγαλύτερες περιπέτειες.

Οι περιγραφές των ανταποκριτών (Γ. Σπορίδης για το «Εθνος» και Γρ. Δαφνής για την «Ελευθερία») που φτάνουν στην Κρήτη γίνονται όλο και πιο γλαφυρές. Κάπως προφητικά, ο Σπορίδης αναφέρει τα λόγια του γενικού διοικητή Κρήτης Κρασαδάκη, ο οποίος, αφού του περιγράφει τι γίνεται στον Ψηλορείτη, λέει: «Γεια σου και κάνε μας την χάρη, μη μας κάμεις και εσύ μυθιστόρημα»...

assets_LARGE_t_420_140320_type12128

«Στα Ανώγεια, που ισοπεδώθηκαν από τους Γερμανούς, απόλυτος η αλληλεγγύη με τον Κ. Κεφαλογιάννη - Καμμία πρόβλεψις διά την έκβασιν της "εκστρατείας"» γράφει στον μακροσκελή πρωτοσέλιδο τίτλο το «Εθνος» της 29ης Αυγούστου, ενώ η «Ελευθερία» αναρωτιέται: «Ο Κ. Κεφαλογιάννης ενυμφεύθη την Τασούλαν;».

Η πληροφορία θα επιβεβαιωθεί λίγες μέρες αργότερα, αλλά στο μεταξύ οι γλαφυρές περιγραφές για τους «ορεσίβιους Ανωγειάτες» θα υποστούν πλήγμα. Η κυβέρνηση επιβάλλει λογοκρισία, ενώ η «Ελευθερία» θεωρεί δεδομένο τον βιασμό της Τασούλας και έχει περιγράψει την αρπαγή της με τα μελανότερα χρώματα. Την ίδια στιγμή η πλευρά Κεφαλογιάννη δέχεται ότι η απαγωγή έγινε παρά τη θέληση του πατέρα της νύφης, αλλά με τη δική της συναίνεση.


Επιβάλλεται, έτσι, πρόστιμο 500.000 δραχμών στην «Ελευθερία» (τιμή φύλλου 1.000 δραχμές), συλλαμβάνεται ο ανταποκριτής της «Βραδυνής», ενώ ο πρωθυπουργός Σ. Βενιζέλος και ο Αρχιεπίσκοπος προσπαθούν να μεσολαβήσουν.

T_a_2

T_b_2


Γάμος - σύλληψη


Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου τα πρωτοσέλιδα γεμίζουν από τη φωτογραφία του ζεύγους πλέον Κεφαλογιάννη, που φτάνει αεροπορικώς στην Αθήνα μετά τον γάμο σε μοναστήρι στον Ψηλορείτη. Φαίνεται πως η διένεξη εκτονώνεται, αλλά οι τίτλοι προφητεύουν ορθώς ότι «Ο Πετρακογιώργης αρνείται να εγκρίνει τον γάμον».


Ακολουθεί σύλληψη του Κ. Κεφαλογιάννη, ολοσέλιδες συνεντεύξεις (ολοσέλιδες σε εφημερίδα 6 σελίδων) του ιδίου και συγγενών, αποτυχημένες μεσολαβήσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.


Μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη, η απαγωγή θα απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα, για να αποσυρθεί σταδιακά μαζί με τους πρωταγωνιστές της, που θα χωρίσουν σχεδόν δύο χρόνια αργότερα...



ΑΡΘΡΟ - Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΗΓΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/03/2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............