Ολονύχτια μάχη με τις φωτιές στο Ρέθυμνο -Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί, μαίνονται ισχυροί άνεμοι - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

16 Ιουλίου 2022

Ολονύχτια μάχη με τις φωτιές στο Ρέθυμνο -Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί, μαίνονται ισχυροί άνεμοι

 Οι φωτιές που ξέσπασαν μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης, στην περιοχή Άγιος Βασίλειος, καθώς και στο Ροδάκινο, εξακολουθούν να μαίνονται. Το μέτωπο που απασχολεί περισσότερο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, και στο οποίο επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης, αφορά την πρώτη πυρκαγιά.


Είναι χαρακτηριστικό ότι, η πυρκαγιά στον δήμο Αγίου Βασιλείου συνεχίζει να προελαύνει χωρίς σταματημό από νωρίς το μεσημέρι. Αυτή την ώρα εκκενώνονται τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση και Άγιος Γεώργιος με εντολή που δόθηκε από τον δήμαρχο, Γιάννη Ταταράκη, και τους υπεύθυνους από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας.

Μήνυμα του 112 για προληπτική εκκένωση του χωριού Μέλαμπες
Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι το γεγονός πως το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση του χωριού Μέλαμπες προς τη Νέα Κρύα Βρύση.

Στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, όπου απασχολεί κατά κύριο λόγο την Υπηρεσία, επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 110 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα. Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν και οχήματα ΟΤΑ.

Η προσπάθεια κατάσβεσης με την πτώση του ηλίου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς σταμάτησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα. Ήδη και πριν νυχτώσει, τα Canadair ήταν αδύνατο να πετάξουν, εξαιτίας του στροβιλισμού των ανέμων και έτσι επιχειρούσαν από αέρος μόνο ελικόπτερα.

Πέρα από τις φλόγες, οι δυνάμεις έχουν να ως «αντίπαλο» και τις ριπές ανέμου, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν στα 70 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία. Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.

Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς, ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων, με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές, ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς.

Ερυθρός Σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν επίσης έναν μεγάλο αγώνα. Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.

Συνολικά και σύμφωνα με την ιστοσελίδα creta24, mέχρι στιγμής έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες.

Ρέθυμνο: Δύο άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω της φωτιάς -Ο ένας πυροσβέστης
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας cretapost, δύο άτομα κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που καίει αδιάκοπα μεγάλες εκτάσεις γης και η οποία ξεκίνησε από χορτολιβαδική έκταση στην Κρύα Βρύση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν πυροσβέστη και μία ηλικιωμένη γυναίκα, οι οποίοι παρελήφθησαν από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Σπήλι Ρεθύμνου.

Οι πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα αναφέρουν ότι ο πυροσβέστης φέρεται να έχει ελαφρά τραύματα στον αγκώνα του χεριού και έπειτα από την ιατρική φροντίδα και την ακτινογραφία στην οποία υποβλήθηκε, αποχώρησε.

Ωστόσο, η ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα και δύσπνοια στο Κέντρο Υγείας, όπου οι γιατροί έκριναν ως απολύτως αναγκαία τη μεταφορά της στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, εκεί όπου θα συνεχίσει τη νοσηλεία της.

Στον τραυματισμό του πυροσβέστη αναφέρθηκε και η ρεπόρτερ της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.

Εικόνες από τη φωτιά στο Ρέθυμνο ενώ πέφτει ο ήλιος

Το χωριό Ορνέ είχε εκκενωθεί νωρίτερα για προληπτικούς λόγους, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ιστοσελίδα neakriti o δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, «η φωτιά έφτασε 50 μέτρα έξω από τον οικισμό».

Ωστόσο, στο Ρέθυμνο δεν είναι μόνο ένα το μέτωπο που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις Αρχές, καθώς υπάρχει και η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Κόρακας.

Η εικόνα από τη συγκεκριμένη πυρκαγιά παραμένει αρκετά καλύτερη σε σχέση με αυτήν στον Άγιο Βασίλειο.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............