Ένα μοναδικό βίντεο με την χρυσαφένια Αμμουδιά της νήσος Χρυσή - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

03 Ιουλίου 2022

Ένα μοναδικό βίντεο με την χρυσαφένια Αμμουδιά της νήσος Χρυσή

 Η Χρυσή, αποκαλούμενη και ως Γαϊδουρονήσι, είναι νησίδα του Νότιου Κρητικού πελάγους, και βρίσκεται περίπου 15 χλμ. (9 μίλια) νότια της Ιεράπετρας ενώ 700 περίπου μέτρα ανατολικά της, βρίσκεται η νησίδα Μικρονήσι. Είναι μία από τις πολλές νησίδες που περιτριγυρίζουν την Κρήτη. 

Είναι νησί μήκους 7 χιλιομέτρων και μέγιστου πλάτους 2 χιλιομέτρων. Έχει έκταση 4,743 τ.χλμ. και 2 κατοίκους [2]. Η Χρυσή περιτριγυρίζεται από πολλές παραλίες με χρυσαφένια αμμουδιά, στις οποίες οφείλει άλλωστε και το σύγχρονο όνομά της. 


crete-islands-home_0007_DSCN1738

Την καλοκαιρινή περίοδο δέχεται πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι προσεγγίζουν το νησί με τουριστικά καραβάκια από την Ιεράπετρα. Είναι νησί εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και πάνω του βρίσκεται το μεγαλύτερο φυσικά διαμορφωμένο κεδρόδασος της Ευρώπης (κέδρος του Λιβάνου) . 

Οι περισσότεροι κέδροι είναι ηλικίας 200 ετών και φτάνουν σε ύψος τα 7 μέτρα. Η πυκνότητα της βλάστησης είναι περίπου 28 δέντρα το εκτάριο.
Από την στιγμή που ο επισκέπτης έλθει στην Χρυσή, μαγνητίζεται από το εξωτικό φυσικό τοπίο που κυριαρχείται από κέδρους, χρυσή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Οι φυσικές εικόνες και οι ρυθμοί της φύσης, δίνουν αμέσως στον επισκέπτη ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ελευθερίας.

Η βόλτα στο δάσος, η κολύμβηση σε κρυστάλλινη καθαρή θάλασσα, σε συνδυασμό με την απαλή μυρωδιά του κέδρου και το καθαρό οξυγόνο, ολοκληρώνουν την εμπειρία διακοπών του επισκέπτη, προσφέροντάς του ένα αξέχαστο αίσθημα βαθιάς χαλάρωσης.Αυτός είναι ο λόγος που η Νήσος Χρυσή καλωσορίζει κάθε καλοκαίρι όλο και περισσότερους επισκέπτες από όλο τον κόσμο.


Στο νησί υπάρχει ένα μικρό bar στην βόρεια πλευρά, μια μικρή ταβέρνα/καντίνα στην νότια πλευρά , μία ορθοδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένας φάρος στην βορειοδυτική πλευρά και ένα οίκημα στην βορειοανατολική πλευρά. Υπάρχουν 3 αναγνωρισμένοι μόνιμοι κάτοικοι στο νησί μέχρι τώρα.


Το νησί έχει μεγάλο αριθμό από κοχύλια, κυρίως στην βόρεια πλευρά, το οποίο είναι και ένα από τα διακριτικά χαρακτηριστικά του Νησιού.
Για έξι μήνες το χρόνο - από μέσα Μαΐου μέχρι τέλος Οκτωβρίου, υπάρχουν δρομολόγια με καραβάκια που αναχωρούν από τα λιμάνια Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού, με προορισμό το Νησί σε καθημερινή βάση. Ύστερα από 1 περίπου ώρα ταξίδι τα σκάφη πλησιάζουν την νότια πλευρά του νησιού, η οποία είναι συνήθως πιο ήρεμη. Η έξοδος των επισκεπτών στο νησί γίνεται στην θέση "Βουγιού Μάτι" όπου υπάρχει μια μικρή προβλήτα, υποδοχή και η ταβέρνα/καντίνα. 
Η Χρυσή προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000, ως "περιοχή έντονου φυσικού κάλλους", καθώς επίσης έχει ορισθεί ως καταφύγιο άγριας ζωής. Το νησί φιλοξενεί το μεγαλύτερο φυσικώς σχηματιζόμενο δάσος Λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη. Η πλειοψηφία των δέντρων έχουν μέση ηλικία τα 200 χρόνια και μέσο ύψος τα 7 μέτρα, μερικά δέντρα είναι πάνω από 300 χρονών και έχουν 10 μέτρα ύψος. Η πυκνότητα είναι περίπου 28 δέντρα ανά εκτάριο. Η επαφή με ένα τόσο μοναδικό φυσικό περιβάλλον, δημιουργεί/καλλιεργεί περιβαλλοντική συνείδηση στον επισκέπτη, και απαιτεί σεβασμό στις φυσικές του λειτουργίες. 
Πηγές: Wikipedia, chrisi.gr

Song: Culture Code - Make Me Move (feat. Karra) [Tobu Remix] | NCS Release
Music provided by NoCopyrightSounds.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............