Η περίοδος των διακοπών είναι ένα χρονικό διάστημα όπου οι διατροφικές συνήθειες μιας οικογένειας διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με το μοντέλο διατροφής που εφαρμόζεται συνήθως στο σπίτι.
Οι καλές διατροφικές επιλογές ελαχιστοποιούνται εκτός σπιτιού με αποτέλεσμα η ποιότητα διατροφής να επηρεάζεται άμεσα. Τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας, καταναλώνονται από τα παιδιά σε μεγάλες ποσότητες.
Μπορούμε να διαχωρίσουμε σε δυο κατηγορίες τα τρόφιμα αυτά. Από τη μία υπάρχουν τα κακής ποιότητας ενδιάμεσα σνακ και από την άλλη τα κακής ποιότητας κυρίως γεύματα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα παγωτά, τα κρουασάν, τα κουλουράκια και άλλα γλυκίσματα, τα πατατάκια και τα διάφορα αρτοσκευάσματα, όπως οι τυρόπιτες. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα αναψυκτικά και τα ροφήματα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά(σοκολάτα, μιλκ σέικ).
Το γάλα επίσης πρέπει να καταναλώνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες(τουλάχιστον 2 ποτήρια την ημέρα), ιδιαίτερα από παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών. Πάντα στα κυρίως γεύματα πρέπει να υπάρχει σαλάτα ώστε τα παιδιά να τρώνε έστω και μικρή ποσότητα λαχανικών κάθε μέρα.
Τα πατατάκια και οι τυρόπιτες μπορούν να αντικατασταθούν από ένα τοστ με τυρί-γαλοπούλα και τομάτα, κράκερ σικάλεως, κριτσίνια σικάλεως. Τα παραπάνω τρόφιμα δεν χρειάζεται να αποκλείονται από τη διατροφή των παιδιών. Κατανάλωση μιας τυρόπιτας την εβδομάδα, 100 γρ. πατατάκια την εβδομάδα και 1 παγωτό μέρα παρά μέρα είναι ποσότητες που δε βλάπτουν την υγεία των παιδιών και μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
Οι χυμοί εμπορίου επίσης μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή των παιδιών καθώς αποτελούν μια εύκολη λύση, δεν περιέχουν λιπαρά και παρέχουν κάποιες βιταμίνες. Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε αντικατάσταση των αναψυκτικών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν 1 φορά την ημέρα. Τα αναψυκτικά είναι τρόφιμα κενών θερμίδων, δεν περιέχουν καθόλου θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και καλό είναι να αποφεύγονται καθώς περιέχουν πολύ γλυκόζη(ζάχαρη) και όταν καταναλώνονται μειώνεται συνεπακόλουθα η πρόσληψη νερού. Ένα έως δυο αναψυκτικά(με στέβια και όχι ζάχαρη) την εβδομάδα είναι ανεκτά στη διατροφή ενός παιδιού, αλλά σε ηλικίες κάτω των 6 ετών συστήνεται η πλήρης αποφυγή τους.
Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά εκτίθενται σε πολύ λιπαρές ή γλυκιές γεύσεις, οι οποίες είναι πολύ πιο εύληπτες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πιο ήπιες γεύσεις όπως τα λαχανικά ή τα φρούτα να μην προκαλούν αίσθηση στα παιδιά. Παραμονεύει λοιπόν ο κίνδυνος τα παιδιά να συνηθίσουν τα λιπαρά και γλυκά τρόφιμα λόγω της συχνής κατανάλωσης και να τα αποζητούν ακόμα και μετά το τέλος των διακοπών.
Τα ταχυφαγεία, από την άλλη, δεν παρέχουν ποικιλία φαγητών, με αποτέλεσμα τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες να καταναλώνουν τηγανητά τρόφιμα, προπαρασκευασμένα προϊόντα χαμηλής θρεπτικής αξίας και υψηλής θερμιδικής πυκνότητας.
Είναι λοιπόν προτιμότερο να καταναλώνονται φαγητά σε κάποιο εστιατόριο με επιλογές όπως κοτόπουλο, θαλασσινά, ψάρια, μαγειρευτά λαχανικά, παρά σε ταχυφαγεία με επιλογές όπως μπέργκερ, σουβλάκια ή πίτσες.
mynutrihealth.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου