Η διατροφή των παιδιών στις διακοπές - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

17 Ιουνίου 2022

Η διατροφή των παιδιών στις διακοπές

 Η περίοδος των διακοπών είναι ένα χρονικό διάστημα όπου οι διατροφικές συνήθειες μιας οικογένειας διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με το μοντέλο διατροφής που εφαρμόζεται συνήθως στο σπίτι.


Οι καλές διατροφικές επιλογές ελαχιστοποιούνται εκτός σπιτιού με αποτέλεσμα η ποιότητα διατροφής να επηρεάζεται άμεσα. Τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας, καταναλώνονται από τα παιδιά σε μεγάλες ποσότητες.

Μπορούμε να διαχωρίσουμε σε δυο κατηγορίες τα τρόφιμα αυτά. Από τη μία υπάρχουν τα κακής ποιότητας ενδιάμεσα σνακ και από την άλλη τα κακής ποιότητας κυρίως γεύματα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα παγωτά, τα κρουασάν, τα κουλουράκια και άλλα γλυκίσματα, τα πατατάκια και τα διάφορα αρτοσκευάσματα, όπως οι τυρόπιτες. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα αναψυκτικά και τα ροφήματα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά(σοκολάτα, μιλκ σέικ).

Στα κυρίως γεύματα, τα τηγανητά φαγητά όπως οι πατάτες και τα τηγανητά θαλασσινά πρέπει να αποφεύγονται, όπως επίσης και τα φαγητά τύπου fast food(μπέργκερ, λιπαρά σάντουιτς). Μακαρονάδες με λιπαρές σάλτσες(καρμπονάρα) και κρεατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά(χοιρινή μπριζόλα, παϊδάκια).
Ποια τρόφιμα πρέπει να προτιμούμε;
Οι γονείς πρέπει να μεριμνούν ώστε τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση σε καλές τροφικές επιλογές. Το καλοκαίρι τα φρούτα και οι χυμοί μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Δυο ποτήρια φυσικού χυμού και δυο φρούτα πρέπει να καταναλώνονται από τα παιδιά σε καθημερινή βάση.

Το γάλα επίσης πρέπει να καταναλώνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες(τουλάχιστον 2 ποτήρια την ημέρα), ιδιαίτερα από παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών. Πάντα στα κυρίως γεύματα πρέπει να υπάρχει σαλάτα ώστε τα παιδιά να τρώνε έστω και μικρή ποσότητα λαχανικών κάθε μέρα.

Οι γονείς πρέπει να παρέχουν καλές επιλογές τροφίμων στα ενδιάμεσα σνακ, όπως κράκερ ή μπισκότα ολικής αλέσεως, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Όπως και οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό την ημέρα για να αποφύγουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.
Ενδιάμεσα σνακ
Όσον αφορά την κατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων-σνακ, οι καλύτερες επιλογές για αντικατάσταση παγωτών είναι οι γρανίτες που περιέχουν πολύ λιγότερα λιπαρά. Τα γλυκά πρέπει να αντικαθίστανται από μπάρες δημητριακών, μπισκότα ολικής αλέσεως ή σικάλεως, ζελέ φρούτων ή κρέμα καραμελέ ή γιαούρτι με φρούτα ή δημητριακά.

Τα πατατάκια και οι τυρόπιτες μπορούν να αντικατασταθούν από ένα τοστ με τυρί-γαλοπούλα και τομάτα, κράκερ σικάλεως, κριτσίνια σικάλεως. Τα παραπάνω τρόφιμα δεν χρειάζεται να αποκλείονται από τη διατροφή των παιδιών. Κατανάλωση μιας τυρόπιτας την εβδομάδα, 100 γρ. πατατάκια την εβδομάδα και 1 παγωτό μέρα παρά μέρα είναι ποσότητες που δε βλάπτουν την υγεία των παιδιών και μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Οι χυμοί εμπορίου επίσης μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή των παιδιών καθώς αποτελούν μια εύκολη λύση, δεν περιέχουν λιπαρά και παρέχουν κάποιες βιταμίνες. Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε αντικατάσταση των αναψυκτικών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν 1 φορά την ημέρα. Τα αναψυκτικά είναι τρόφιμα κενών θερμίδων, δεν περιέχουν καθόλου θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και καλό είναι να αποφεύγονται καθώς περιέχουν πολύ γλυκόζη(ζάχαρη) και όταν καταναλώνονται μειώνεται συνεπακόλουθα η πρόσληψη νερού. Ένα έως δυο αναψυκτικά(με στέβια και όχι ζάχαρη) την εβδομάδα είναι ανεκτά στη διατροφή ενός παιδιού, αλλά σε ηλικίες κάτω των 6 ετών συστήνεται η πλήρης αποφυγή τους.

Η κατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων είναι σημαντική, καθώς εάν τα παιδιά μένουν νηστικά για πολλές ώρες, οι μεταβολικές τους καύσεις μειώνονται και επιπλέον σχεδόν αναπόφευκτα καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαγητού στα κυρίως γεύματα. Οι γονείς πρέπει να είναι οργανωμένοι στοιχειωδώς έτσι ώστε να παιδιά τους να τρώνε ένα ποιοτικό σνακ το αργότερο κάθε 3 ώρες(φρούτα, χυμοί, κράκερ, κουλούρι Θεσσαλονίκης, δημητριακά).
Συνέπειες  «κακής» ποιοτικά διατροφής
Σε περίπτωση που οι διακοπές και η διατροφική αποδιοργάνωση διαρκούν μόνο λίγες ημέρες οι συνέπειες της κακής διατροφής δεν είναι εύκολα αντιληπτές πέρα από κάποια αδυναμία, έλλειψη συγκέντρωσης και πονοκεφάλους, ωστόσο όταν οι διακοπές διαρκούν περισσότερο η «κακή» ποιοτικά διατροφή μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την πρόσληψη βάρους, την έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων(κυρίως εκφράζεται στο σίδηρο και το ασβέστιο).

Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά εκτίθενται σε πολύ λιπαρές ή γλυκιές γεύσεις, οι οποίες είναι πολύ πιο εύληπτες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πιο ήπιες γεύσεις όπως τα λαχανικά ή τα φρούτα να μην προκαλούν αίσθηση στα παιδιά. Παραμονεύει λοιπόν ο κίνδυνος τα παιδιά να συνηθίσουν τα λιπαρά και γλυκά τρόφιμα λόγω της συχνής κατανάλωσης και να τα αποζητούν ακόμα και μετά το τέλος των διακοπών.

Επομένως είναι σημαντικό ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να υπάρχει ισορροπία στη διατροφή των παιδιών έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η γενικότερη διατροφική ποικιλία. Μεγαλύτερη σημασία έχει η παραπάνω παρατήρηση σε παιδιά ηλικίας έως 6 ετών που ακόμα διαμορφώνουν τις διατροφικές προτιμήσεις και αποστροφές.
Ταβέρνα ή ταχυφαγείο;
Έχει μεγάλη σημασία το πού επιλέγουμε να φάμε τα κυρίως γεύματα μας. Είναι βέβαιο ότι ένα εστιατόριο ή μια ταβέρνα παρέχει ένα ικανοποιητικό φάσμα επιλογών, όπου είναι δυνατόν να καταναλωθούν λαχανικά, μαγειρευτά ή ψητά φαγητά με μικρότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Τα ταχυφαγεία, από την άλλη, δεν παρέχουν ποικιλία φαγητών, με αποτέλεσμα τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες να καταναλώνουν τηγανητά τρόφιμα, προπαρασκευασμένα προϊόντα χαμηλής θρεπτικής αξίας και υψηλής θερμιδικής πυκνότητας.

Είναι λοιπόν προτιμότερο να καταναλώνονται φαγητά σε κάποιο εστιατόριο με επιλογές όπως κοτόπουλο, θαλασσινά, ψάρια, μαγειρευτά λαχανικά, παρά σε ταχυφαγεία με επιλογές όπως μπέργκερ, σουβλάκια ή πίτσες.

mynutrihealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............