Οι Αγγειοπλάστες Του Κουρνά Αποκορώνου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

17 Ιουνίου 2022

Οι Αγγειοπλάστες Του Κουρνά Αποκορώνου

 Πολλά χρόνια πριν, στο χωριό του Κουρνά Αποκορώνου υπήρχαν πολλοί αγγειοπλάστες που δούλευαν σύμφωνα με τον παλιό Κρητικό παραδοσιακό τρόπο. Διατηρούσαν εργαστήρια κεραμικών τα οποία τους εξασφάλιζαν ένα εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειες τους. Την εποχή εκείνη τα εργαστήρια αυτά παρήγαγαν κυρίως χειροποίητα πρακτικά είδη για καθημερινή οικιακή χρήση, που δεν ήταν ακριβά. 

Τότε δεν υπήρχαν πολλά καταστήματα στα χωριά, το ταξίδι στην πόλη ήταν πολύ δύσκολο και τα κεραμικά σκεύη ήταν η μόνη λύση για του χωρικούς . Αργότερα όμως με τη μαζική βιομηχανική παραγωγή οικιακών σκευών από μέταλλο, γυαλί, πορσελάνη, πλαστικό και με την βελτίωση του οδικού δικτύου στην Κρήτη, οι αγγειοπλάστες σιγά, σιγά έφυγαν από τον Κουρνά. Επίσης, κάποιοι από αυτούς άλλαξαν επάγγελμα για να καταφέρουν να επιβιώσουν.


the_potery_3_20110212_1859512983

Τότε, οι δυο αδελφοί της οικογένειας Τσακαλάκη, (μια από τις παλαιότερες οικογένειες αγγειοπλαστών στη Κρήτη) που ήταν γεννημένοι και αναθρεμμένοι στον Κουρνά, με βαριά καρδιά, αποφάσισαν επίσης, να φύγουν. Βρήκαν ένα κατάλληλο μέρος κοντά στην μικρή τότε, πόλη των Χανίων. Εκεί, σε μια πλαγιά (τα σημερινά Τσικαλαριά Χανίων) εγκατέστησαν τους τροχούς αγγειοπλαστικής τους και έφτιαξαν το εργαστήρι τους. Εκεί, αργότερα παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά και όλοι μαζί δούλευαν με τον ίδιο χειροποίητο, παραδοσιακό τρόπο που είχαν μάθει από τους προγόνους τους, φτιάχνοντας όμορφα βάζα, αμφορείς, κανάτες, πιάτα, κούπες και πολλά άλλα είδη σε πολλά διαφορετικά χρώματα (σμάλτα). Τα δυο αδέρφια ποτέ δεν ξέχασαν το χωριό τους και πολλά χρόνια αργότερα, όταν οι συνθήκες ζωής βελτιώθηκαν και ο τουρισμός έδωσε μια νέα προοπτική στη περιοχή του Αποκόρωνα, αποφάσισαν να ανακαινίσουν το παλιό, μικρό πατρικό τους σπίτι ( μαζί με τον παλιό στάβλο του) στον Κουρνά. 

the_potery_26_20110212_1662947224


Εκεί, ο Κώστας Τσακαλάκης, ένα εγγόνι τους, άνοιξε ένα μικρό όμορφο κατάστημα χειροποίητων κεραμικών την Άνοιξη του 1997 για να πουλάει την παραγωγή της οικογένειας του.Σήμερα, όλη η οικογένεια συνεχίζει να δουλεύει στο ίδιο εργαστήριο, με τον ίδιο τρόπο όπως παλιά και συνεχίζει να παράγει (να ειδικεύεται σε) χρηστικά κεραμικά είδη σε μεγάλη ποικιλία και αναγνωρισμένης υψηλής ποιότητας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση. 


ceramics_77_20110212_1443272913.jpg000000



Αυτήν την στιγμή, τα προϊόντα μας μπορείτε να τα βρείτε σε τρία ιδιόκτητα καταστήματα στην Κρήτη. Επίσης, εξάγουμε σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες: Αγγλία, Γερμανία, Κύπρο, Σουηδία και Βέλγιο. Το κεντρικό μας κατάστημα είναι μέχρι σήμερα, αυτό στο χωριό του Κουρνά (Λειτουργεί ήδη δέκα πέντε χρόνια), πολύ κοντά στην μαγευτική λίμνη του Κουρνά ( 3 χιλιόμετρα) και ονομάζεται “Terra-Cotta” (Ψημένη Γη). Είναι ανοικτό καθημερινά, όλον το χρόνο και ειδικά το Καλοκαίρι και τις Κυριακές από τις 9: 30 το πρωί έως τις 9: 00 το βράδυ.




http://terra-cotta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............