Νίκος Ηγουμενίδης: Να στηριχθεί με προσωπικό η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

16 Ιουνίου 2022

Νίκος Ηγουμενίδης: Να στηριχθεί με προσωπικό η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης

 Την ανάγκη να στελεχωθεί επαρκώς η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης φέρνει με ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Την ερώτηση συνυπογράφει η αρμόδια τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου, καθώς και οι βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, Χάρης Μαμουλάκης και Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης.


Οι βουλευτές τονίζουν στο κείμενο της ερώτησης ότι «παρά το υψηλό επιχειρησιακό φορτίο και τις καθημερινές προσπάθειες του προσωπικού, η Υπηρεσία σήμερα βρίσκεται εξαιρετικά υποστελεχωμένη με αποτέλεσμα σημαντικοί φάκελοι που αφορούν ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας των παραπάνω περιφερειακών ενοτήτων της Κρήτης να λιμνάζουν σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Παράλληλα, σημειώνουν τον σημαντικό ρόλο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης: «Αποτελεί Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η οποία είναι επιφορτισμένη με την καταγραφή, μελέτη, τεκμηρίωση, προστασία και εν γένει ανάδειξη της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Κρήτης (περιφερειακές ενότητες Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου, Λασιθίου) με έδρα το Ηράκλειο.

Όπως επίσης επισημαίνουν, «ο κομβικός ρόλος της Υπηρεσίας αποδεικνύεται από τους επιχειρησιακούς στόχους που καθορίζονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τη λειτουργία της. Μεταξύ αυτών είναι ο συντονισμός, η εποπτεία, και η εναρμόνιση έργων και δραστηριοτήτων για τα μεταγενέστερα του 1830  μνημεία και ιστορικούς τόπους,  τα  κινητά πολιτιστικά  αγαθά, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση εργασιών συντήρησης, αποκατάστασης, αναστήλωσης και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου σε προστατευόμενα μνημεία όλων των περιόδων, μουσεία και πολιτιστικά κτήρια».

Και ρωτούν την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού: «Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για την άμεση ενίσχυση με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............