Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και χειροθεσία Αναγνώστου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό της Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

21 Μαΐου 2022

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και χειροθεσία Αναγνώστου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό της Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας.

 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαΐου 2022 o πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον κ. Λάζαρο Αντωνού και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.


Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε με απλό και μεστό λόγο στην προσωπικότητα και στην ιεραποστολική πορεία του Αγίου Κωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι με το Διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ. και την κατοχύρωση της ανεξιθρησκείας και της θρησκευτικής ελευθερίας, ο Μέγας Κων/νος έπαυσε τους διωγμούς των Χριστιανών και συνέβαλε τα μέγιστα στην επικράτηση του Ευαγγελίου.  Ο Σεβ. τόνισε ότι ο πρώην ειδωλολάτρης έγινε όργανο της θείας χάριτος, αφού είδε στον ουρανό το τύπο του Σταυρού του Χριστού και δέχτηκε την κλήση από τον Θεό, όπως ο Απόστ. Παύλος, σύμφωνα με το απολυτίκιο της εορτής, και κατέστη σκεύος εκλογής του Θεού και ο πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας. Σύμφωνα με το συναξαριστή του Άγιο Νικόδημο, ο Μεγάλος Κωνσταντίνος έκτισε την «θεοφρούρητον πόλιν», την Κωνσταντινούπολη, και ανοικοδόμησε χριστιανικούς ναούς, δημιούργησε πλήθος νοσοκομείων, σχολείων, ορφανοτροφείων και άλλων ιδρυμάτων, με σκοπό την ανακούφιση των φτωχών και πενήτων όλης της αυτοκρατορίας, και συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το 325 μ.Χ. για να αντιμετωπισθεί η αίρεση του Αρειανισμού.

Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος μίλησε για τα πολλά ιεραποστολικά έργα της Αγίας Ελένης, στην εύρεση του Τίμιου Σταυρού και την ανοικοδόμηση περίλαμπρων ναών, όπως του Ναού της Αναστάσεως, και υπογράμμισε ότι πίσω από ένα μεγάλο άγιο πολλές φορές κρύβεται μια σπουδαία αγία. 

Επίσης, αναφέρθηκε στην πολύχρονη προσφορά και διακονία του Αναγνώστη κ. Λαζάρου Αντωνού στην Τοπική Εκκλησία και ιδιαιτέρως στο Αναλόγιο της Ενορίας Γρας Λυγιάς, στην αγάπη του για τα εκκλησιαστικά γράμματα σε μεγάλη ηλικία και το μεράκι του για τη βυζαντινή μουσική. 

Τέλος, ευχήθηκε εγκάρδια στο εκκλησίασμα τη σκέπη, τη βοήθεια και τις πρεσβείες των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης και ιδιαιτέρως σε όσους και όσες φέρουν το όνομά τους. 

Στην ακολουθία  έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Πανοσιολ Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης, Εφημέριος της Ενορίας Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσ/τος  π. Ιωάννης Τράκος, Εφημέριος της Ενορίας Γρα Λυγιάς, ο Αιδεσ/τος  π. Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μύρτου, ο π. Εμμανουήλ Προϊστάκης, Εφημέριος Νέας Ανατολής και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάστηκαν πολλοί πιστοί της περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, Χρύσα Χατζημαρκάκη και κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Αγγελάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πανταζής και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............