Δράσεις προσέλκυσης νέων στο Ναυτικό Επάγγελμα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

21 Μαΐου 2022

Δράσεις προσέλκυσης νέων στο Ναυτικό Επάγγελμα

 Την 16 και 17 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκαν  στην Κέρκυρα και στα Ιωάννινα αντίστοιχα, ημερίδες με θέμα: «Ο Δρόμος είναι η Θάλασσα - Προοπτικές του Ναυτικού Επαγγέλματος» .


Οι εν λόγω ημερίδες διενεργήθηκαν με πρωτοβουλία της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής  (ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και συνδιοργανώθηκαν με τις Περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και της Ηπείρου, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Κέρκυρας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ.) Ηπείρου, του Ιδρύματος Ευγενίδου, των εκδόσεων ΄΄Ναυτικά Χρονικά’’ & Ιsalos.net’, του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, του Δήμου Κέρκυρας και του Δήμου Ιωαννιτών, διεξήχθησαν δε, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας και στην αίθουσα πολιτιστικού πολυχώρου ‘’Δ.ΧΑΤΖΗΣ’’ Δήμου Ιωαννιτών. 
Στις ημερίδες συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υ.ΝΑ.Ν.Π. και Προέδρος του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (Σ.Ν.Ε.) Δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου & Πρεσβευτής Καλής θελήσεως του ΙΜΟ, ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Σαπουνάς Ευρυβιάδης, Διοικητής της 3ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ο Δ/ντης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ.) Ηπείρου κ Κωνσταντίνος Καμπουράκης και ο Δ/ντης Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνος Αλαμάνος. Επίσης παρευρέθηκαν ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου, Πλοίαρχος Λ.Σ. Τιφτικίδης Παύλος, η Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Νταβάκου Ανθή, ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΝΑΝΠ, ο κ. Κίκερης Παντελής, Διευθυντής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου και ο Δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής του περιοδικού  Ναυτικά Χρονικά & Isalos.net .
Ο κ. Γενικός Γραμματέας στην  παρέμβαση του στις δυο ημερίδες αναφέρθηκε στους νέους  με τρόπο απλό και κατανοητό στο επαγγελματικό όραμα που θα πρέπει να έχουν, οι οποίοι κάνοντας μια προβολή στο μέλλον θα πρέπει να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να σταδιοδρομήσουν σε όποιο επάγγελμα επιλέξουν, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί επιλογή επαγγέλματος αλλά επιλογή σταδιοδρομίας, επισημαίνοντας  τις προοπτικές που υπάρχουν  για  σταδιοδρομία  σε επαγγέλματα του κλάδου της ναυτιλίας. 
Οι ομιλητές των ημερίδων,  ανέπτυξαν μια εποικοδομητική  διαδραστική  συζήτηση, όπου οι μαθητές έθεταν ερωτήσεις και οι απαντήσεις προέκυπταν μέσα από διαλογική συζήτηση, ερωτήσεις που αναφέρονταν στην δομή και στον τρόπο λειτουργίας ενός πλοίου, στα πλοία νέας τεχνολογίας, τις αρμοδιότητες και ευθύνες ενός Αξιωματικού Εμπορικού Ναυτικού(Ε.Ν.), στα κριτήρια για την επιλογή των νέων  να σπουδάσουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας ή του εξωτερικού, στον τρόπο εισαγωγής στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ή στα ΕΠΑ.Λ., στις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης στο ναυτικό επάγγελμα, στις συνθήκες εργασίας των ναυτικών, στις απολαβές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις γυναίκες ναυτικούς με στόχο την διατήρηση και την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών στο ναυτιλιακό κλάδο, ένα θέμα το οποίο συνέπιπτε με τον εορτασμό στις 18η Μαΐου της παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας στη Ναυτιλία.
Επίσης έγινε μια σύντομη ενημέρωση για το έργο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ), τον τρόπο εισαγωγής στις σχολές του Λιμενικού Σώματος και το ρόλο της γυναίκας στις τάξεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............