“Περιοχή «Natura 2000-Φυσικό Πάρκο Σητείας» φανταστείτε την Παραλία Του Κουρεμένου ώς απαγορευμένη περιοχή για κολύμπι; - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

19 Φεβρουαρίου 2022

“Περιοχή «Natura 2000-Φυσικό Πάρκο Σητείας» φανταστείτε την Παραλία Του Κουρεμένου ώς απαγορευμένη περιοχή για κολύμπι;

 Μπορεί να φανταστεί κανείς τον παγκοσμίως ξακουστό ως παγκόσμιο προορισμό σέρφινγκ Κουρεμένο χωρίς καμία ανθρώπινη παρουσία, χωρίς σέρφερ και κολυμβητές; Μπορεί κανείς να φανταστεί το ειδυλλιακό Βάι έρημο, ως μια απαγορευμένη περιοχή για κολύμπι; Μπορεί κανείς να φανταστεί αραιοδομημένες περιοχές όπως ο Ξηρόκαμπος και η Ζάκρος να μένουν στο πέρασμα των επόμενων δεκαετιών χωρίς την ανοικοδόμηση κανενός νέου τουριστικού καταλύματος ή εξοχικής κατοικίας, ενώ κατά γενική ομολογία «σηκώνουν» αρκετή ήπιας μορφής δόμηση;IMG_9244

Κι όμως, αυτά και άλλα πολλά, όπως επισημάνθηκε με αγωνία σε έκτακτη σύσκεψη στον Δήμο Σητείας, με τη συμμετοχή του δημάρχου Γιώργου Ζερβάκη, του αντιδημάρχου Γιώργου Αϊλαμάκη, των επικεφαλής των παρατάξεων, του προέδρου της Κοινότητας Παλαικάστρου Νίκου Χατζηδάκη, των αντιπεριφερειαρχών Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη και Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη, στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης καθώς επίσης και εκπροσώπων τοπικών φορέων, περιλαμβάνονται στις απαγορεύσεις-σοκ που φέρνει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη “Περιοχή «Natura 2000-Φυσικό Πάρκο Σητείας» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και επίκειται να θεσπιστεί. Να θεσπιστεί, σημειωτέον, ως ανώτατο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα υλοποιεί σχετική δέσμευση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπερισχύει των ΣΧΟΑΠ και της υφιστάμενης νομοθεσίας!

IMG_9249

Ο Κουρεμένος βρίσκεται 91km ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 21km ανατολικά της Σήτείας 1km ανατολικά του Παλαίκαστρου. Στο κοντινό Παλαίκαστρο υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες διαμονής, φαγητού και διασκέδασης, αν και πλέον θα δείτε αρκετές νέες υποδομές κοντά στην παραλία.
IMG_9252

IMG_9240
Η παραλία είναι η μεγαλύτερη της περιοχής με μήκος που ξεπερνάει το 1.5km και οριοθετείται στα βόρεια από το Ακρωτήριο Τέντα και στα νότια από το Ακρωτήριο Πλάκα και το λόφο στο Καστρί. Έχει ψιλή καφετιά άμμο, ρηχά καταγάλανα νερά και πολλά αλμυρίκια. Είναι οργανωμένη σε μερικά σημεία με ομπρέλες, ντους και beach bar.
Η παραλία είναι όμορφη αλλά το χαρακτηριστικό του Κουρεμένου είναι αλλού: ο πολύς αέρας. Πράγματι, ο αέρας είναι εδώ είναι σταθερά τόσο ισχυρός, που το μέρος έχει γίνει πασίγνωστο στους λάτρεις της ιστιοσανίδας και του kite surfing σε όλη την Ευρώπη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι και το μεγαλύτερο πάρκο με ανεμογεννήτριες της Ελλάδας εγκαταστάθηκε εδώ, αξιοποιώντας το τεράστιο αιολικό δυναμικό της περιοχής.
IMG_9254

loyre%2B%25281%2529

007_Kouremenos

images+(1)

KOUREMENOS+LASITHI

Στον Κουρεμένο λειτουργεί σχολή ιστιοσανίδας, από την οποία μπορείτε και να νοικιάσετε εξοπλισμό σε λογικές τιμές, αν δεν έχετε τον δικό σας. Το μελτέμι της περιοχής ενώνεται με τα τοπικά θερμικά και η ένταση του αέρα αυξάνεται κατά 2 Beaufort, από ότι στην τριγύρω περιοχή. Έτσι, ο αέρας εδώ έχει σχεδόν σταθερά ένταση 4 έως 7 Beaufort (δυτικός) και με μέσο όρο το καλοκαίρι στα 6, κάνοντας το Κουρεμένο το πιο σίγουρο spot στην Ευρώπη. Το πανί που χρειάζεται κυμαίνεται από 4.5 έως 5,3 μέτρα.

out_06

Ο Κουρεμένος είναι ιδανικός για όλα τα επίπεδα windsurfers. Κοντά στην ακτή η θάλασσα είναι επίπεδη και ενδείκνυται για τους αρχάριους. Στα επίπεδα νερά μπορείτε να πλανάρετε και να κάνετε freestyle. Επίσης, τα ρηχά νερά και η άμμος είναι ιδανικά για ένα εύκολο beach start, ενώ έχουν τοποθετηθεί και βοηθητικές σημαδούρες.

%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82

Αντίθετα, οι πιο έμπειροι μπορούν να φύγουν στα βαθειά, όπου έχει λίγο κύμα, και να κάνουν εξάσκηση των αλμάτων τους. Μερικοί έμπειροι προτιμούν το βόρειο τέρμα της παραλίας, στην Τέντα (κοντά στο λιμάνι της περιοχής). Εκεί το μέρος είναι βραχώδες και η είσοδος στη θάλασσα γίνεται από μια τσιμεντένια αποβάθρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............