Θέσπιση προτύπων & εναρμόνιση πρακτικών για θεραπευτικές εφαρμογές, σε επίπεδο ΕΕ – Η σημασία για δότες και ασθενείς - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

26 Ιανουαρίου 2022

Θέσπιση προτύπων & εναρμόνιση πρακτικών για θεραπευτικές εφαρμογές, σε επίπεδο ΕΕ – Η σημασία για δότες και ασθενείς

 Η 7η  ΥΠΕ Κρήτης συμμετέχει στο πρόγραμμα εκπροσωπούμενη από την Καθηγήτρια Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου Κρήτης, Διευθ/ντρια Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης Ελένη Α. Παπαδάκη, ως επιστημονικά Υπεύθυνη, μαζί με το  Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης εκπροσωπούμενο από τη Διευθ/ντρια Αιματολογικού Τμηματος Άννα Κιουμή  και την Διεύθυνση Πληροφορικής.

Eπιστήμονες, εμπειρογνώμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντήθηκαν στο Τελικό Συνέδριο Διάχυσης της Ευρωπαικής Κοινής Δράσης GAPP (facilitatinG the Authorisation of Preparation Process for blood, tissues and cells), που πραγματοποιήθηκε στις 20 & 21 Ιανουαρίου 2022, στην Θεσσαλονίκη - στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου - σε υβριδική μορφή.

Το συνέδριο της GAPP JA συγκέντρωσε εκπροσώπους από τους 24 συμμετέχοντες στη Δράση φορείς, από 16 κράτη μέλη της ΕΕ και 2 χώρες εκτός ΕΕ, καθώς  και εκπροσώπους και εταίρους θεσμικών οργάνων της ΕΕ, Αρμοδίων Αρχών, διακεκριμένων εμπειρογνώμονων στον τομέα, φορέων πιστοποίησης, επιστημονικών ενώσεων, ενώσεων δωρητών και ασθενών. Οι συμμετέχοντες κληθηκαν να μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε ένα ενδιαφέρον και υψηλού επιπέδου επιστημονικό αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος πρόγραμμα, μέσα από διαδραστικές συνεδρίες που έδωσαν το έναυσμα για δημιουργικό διάλογο σε επίκαιρα θέματα στο πεδίο της βέλτιστης επεξεργασίας και χρήσης των ανθρωπίνων κυττάρων και ιστών, με προοπτική την ομογενοποίηση των πρακτικών ανάμεσα στα Κράτη-Μελη της ΕΕ.

Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης περιελάμβάνε παρουσιάσεις των βασικών παραδοτέων του έργου που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Δράσης. Η δεύτερη ημέρα, ήταν αφιερωμένη σε διαδραστικές συνεδρίες και συζητήσεις για την αποτελεσματική  εφαρμογή, αποτελεσματικών πολιτικών με βάση τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των θεραπειών με αίμα, κύτταρα και ιστούς.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο  Stefaan Van der Spiegel (DG SANTE,Ευρωπαική Επιτροπή), η Βασιλική Καραούλη (Γεν. Διευθ/ντρια Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής, Υπ. Υγείας), η Λένα Μπορμπουδάκη (Διοικητρια7ης ΥΠΕ), ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου  Μιχάλης Καραβιώτης, και οι Συντονιστές της Κοινής Δράσης GAPP Massimo Cardillo (Γεν. Διευθυντής, Ιταλικό Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων) και Vincenzo De Angelis (Γεν. Διευθυντής, Ιταλικού Εθνικού Κέντρου Αίματος). 

Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη αναφέρθηκε στο έργο της Κοινής Δράσης και στην σημαντική αυτή συνεργασία, τόσο σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, όσο και για την εξαίρετη σύμπραξη με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, η οποία έχει ουσιώδες αντίκτυπο στην ποιότητα των προσφερόμενων υγειονομικών υπηρεσιών και σε τοπικό επίπεδο, ιδαίτερα μέσω της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης.

** Επισυνάπτεται σημερινό  δελτίο τύπου με σχετική αναφορά της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ  Λένα Μπορμπουδάκη και της  Διευθύντριας της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης, Καθηγήτρια Αιματολογίας Ελένη Παπαδάκη.

Στο δελτίο αναφέρονται οι καινοτομίες που εισαγάγει η Δράση, το σημαντικό έργο που πραγματοποιήθηκε και γιατι θα πρέπει να  να θεωρηθεί ως σημαντικό ορόσημο για την βελτίωση και τυποποίηση των πρακτικών επεξεργασίας αίματος, κυττάρων και ιστών για θεραπευτικές εφαρμογές, σε επίπεδο ΕΕ και η σημασία για τους δότες και τους ασθενείς.

** Οπτικο-ακουστικό υλικό του συνέδριου (βίντεοφωτογραφίες) μέσω της ιστοσελίδας καθώς και με ενημερώσεις μέσω των κοινωνικών μας δικτύων κ twitterfacebook, Linkedin

** Επισυνάπτεται το Δελτίο τύπου (στα αγγλικά), διαθέσιμο και μέσω της ιστοσελίδας μας  https://www.gapp-ja.eu/wp-content/uploads/2022/01/GAPP-final-conference_press-release_final.pdfΠαρακαλούμε, ανατρέξτε στο δελτίο τύπου για δηλώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Stefaan van der Spiegel,  Head of Sector, Substances of Human Origin,  και των Συντονιστών της Κοινής Δράσης GAPP JA, Massimo Cardillo, Διευθυντή Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Ιταλίας, και Vincenzo De Angelis, Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αίματος της Ιταλίας.

Επισκόπηση της Κοινής Δράσης, στο δίλεπτο βίντεο

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή και συνεντεύξεις σχετικά με την Κοινή Δράση και τα αποτελέσματα της, τον αντίκτυπο που έχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς μια ενιαία προσέγγιση για την ασφάλεια των ασθενών και τη βελτίωση/αποτελεσματικότητα της ποιότητας και των πρακτικών που χρησιμοποιούνται για ιατρική περίθαλψη και θεραπείες (π.χ. υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, γονιδιακές ή κυτταρικές θεραπείες, μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις, κ.λπ.) αλλά και την συμβολή στην αναθεώρηση και υιοθέτηση της νομοθεσίας από τα Κράτη-Μέλη. 

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία και συνεντεύξεις μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας  στο  conference@gapp-ja.eu  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............