Πραγματοποιήθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ιεράπετρα. - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

12 Δεκεμβρίου 2021

Πραγματοποιήθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ιεράπετρα.

 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου 2021 η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού της εορτής της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος Κύπρου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας, λόγω της έναρξης των εκτελούμενων εργασιών στερέωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του πανηγυρίζοντος παρεκκλησίου του Αγίου Σπυρίδωνος.


Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. 

Ειδικότερα στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος εξήγησε ότι φέτος οι ακολουθίες της πανηγύρεως του Ι. Ναού του Αγ. Σπυρίδωνος τελούνται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας, του οποίου είναι παρεκκλήσι. Ο ιστορικός ναός κτίστηκε και μαρτυρείται επί Ενετοκρατίας τον 17ο αιώνα, καταστράφηκε όμως στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ερειπώθηκε. Ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων πριν ακριβώς από ένα αιώνα από τον τότε δραστήριο Επίσκοπο Ιεράς και Σητείας Αμβρόσιο (Σφακιανάκη) και σήμερα χρήζει συντηρήσεως. 


Για το έργο αυτό συντάχθηκε ειδική μελέτη στερέωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του ιστορικού αυτού ναού που κοσμεί την παλαιά πόλη της Ιεράπετρας, η οποία εγκρίθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και έγιναν οι ενέργειες για την έκδοση των σχετικών αδειών, συστήθηκε Ερανική Επιτροπή επί σκοπώ τη συλλογή των απαιτούμενων χρημάτων και ήδη εκετελείται η πρώτη φάση των εργασιών.

Στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο βίο και σε θαυμαστά γεγονότα από τη ζωή του θαυματουργού αγίου, που έζησε τον 4ο αιώνα στην Κύπρο και το ιερό σκήνωμά του σώζεται άφθαρτο στην Κέρκυρα. Όπως χαρακτηριστικά  τόνισε ήταν βοσκός αλλά εξελέγη Επίσκοπος Τριμυθούντος γιατί ξεχώριζε για την πίστη, την αγάπη του σε κάθε άνθρωπο, την απλότητα, την ταπείνωση και την καθαρότητα της καρδιάς, με την οποία είναι δυνατή η «θέα» του Θεού, σύμφωνα με τους μακαρισμούς του Κυρίου μας Ι. Χριστού «μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεον όψονται» στην επι του Όρους ομιλία Του. 

Ακόμα, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ανέφερε μερικά από τα θαύματα του αγίου, όπως ότι όταν λειτουργούσε ο άγιος αυτός Επίσκοπος τον διακονούσαν άγγελοι και στην Α΄ Οικουμ. Σύνοδο, που αναίρεσε την κακοδοξία του αιρετικού Αρείου ότι ο Ι. Χριστός είναι κτίσμα και όχι ομοούσιος του Θεού Πατέρα, και απέδειξε ότι όπως το κεραμίδι αποτελεί ένα πράγμα αλλά είναι τρισύνθετο αποτελούμενο από φωτιά, νερό και χώμα, έτσι και ο μόνος αληθινός Θεός είναι τρισυπόστατος. 


Τέλος, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι καλούμαστε και εμείς να μιμηθούμε την απλότητα και την καθαρότητα της καρδιάς του Αγίου Σπυρίδωνος, ευχήθηκε δε ο άγιος να σκέπει και να προστατεύει όλους και του χρόνου η πανήγυρη της εορτής της μνήμης του να γίνει στον παρακείμενο και υπό συντήρηση φερώνυμο ναό.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσιμολ. π. Νικόλαος Ρουσάκης, ιατρός, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, οι Εφημέριοι του ναού και άλλοι κληρικοί της πόλεως, ενώ παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, κ. Κων/νος Αστροπεκάκης και κ. Νεκτάριος Παπαδάκης, και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, τηρώντας τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............