Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο πολιούχος άγιος του χωριού Μαγουλά - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

12 Δεκεμβρίου 2021

Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο πολιούχος άγιος του χωριού Μαγουλά

 Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο πολιούχος άγιος του χωριού Μαγουλά και γιορτάζεται στις 12 του Δεκέμβρη. Η εκκλησία αυτή είναι, επίσης, δίκλιτη, αφού φιλοξενεί και τους Αγίους Πάντες, ενώ βρίσκεται αρκετά κοντά στον επαρχιακό δρόμο και είναι προσβάσιμη τόσο με αυτοκίνητο όσο και με τα πόδια. Σε αυτό το ναό τελούνται όλες οι θρησκευτικές λειτουργίες του χωριού ενώ αποτελεί τον κύριο χώρο συγκέντρωσης των κατοίκων.



Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα έχει αλλάξει σε διάστημα 300 χρόνων 4 κτίσματα. Ο πρώτος ναός ήταν ένα πολύ μικρό και χαμηλό οικοδόμημα, το οποίο δυσκόλευε τους χριστιανούς να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Οι κάτοικοι του χωριού όμως πίεσαν τον τότε Τούρκο διοικητή Χανιαλή να τους αφήσει να φτιάξουν μια μεγαλύτερη εκκλησία. 

Tελικά ο ίδιος εξέδωσε φιρμάνι, το οποίο τους επέτρεπε το έργο αυτό αλλά η διορία κατασκευής ήταν υπερβολικά μικρή. Οι χριστιανοί, όμως που μαζεύτηκαν τόσο από το Μαγουλά όσο και από τα γύρω χωριά ήταν τόσοι πολλοί, που λέγεται ότι από τη θέση Πετροκοπιό της ορεινής περιοχής του Κλώρου μέχρι το Μαγουλά, έδιναν ο ένας τον άλλο τις πέτρες για να προλάβουν να τελειώσουν έγκαιρα την εκκλησία.



Το χωριό του Μαγουλά είναι από τα πρώτα χωριά που κατοικήθηκαν στο Οροπέδιο. Είναι το πιο ψηλό χωριό στο Οροπέδιο, αφού το τελευταίο του σπίτι βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από τα 900 μέτρα. Είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Οροπεδίου, καθώς σε όλο το χωριό είναι χτισμένο ανάμεσα σε δέντρα και γύρω από το χωριό υπάρχουν μικρά άλση. Παράλληλα, έχει και μια πανοραμική θέα στο λασιθιώτικο κάμπο. Στο Μαγουλά βρέθηκαν και μινωικοί τάφοι στις παρυφές του χωριού. Μέσα από το χωριό περνάει ένας αγροτικός δρόμος που καταλήγει στην όμορφη κοιλάδα του Κλώρου, την οποία καλλιεργούσαν παλαιότερα οι κάτοικοι του χωριού και παρήγαγαν πληθώρα αγροτικών προϊόντων, όπως αμύγδαλα, κρασί, σιτάρι κ.ά.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ www.magoulaslasithi.gr/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%80%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............