Τα Χριστούγεννα Ενός Χωρισμένου Γονιού - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

22 Δεκεμβρίου 2021

Τα Χριστούγεννα Ενός Χωρισμένου Γονιού

  Οι μέρες των Χριστουγέννων ήρθαν. Από παντού δεχόμαστε εικόνες από ευτυχισμένες οικογένειες γύρω από το γιορτινό τραπέζι να τρώνε και να πίνουν…coca cola… 

Τέτοιες εικόνες φέρνουν προσδοκίες για τέλειες στιγμές που ακόμη και σε ακέραιες οικογένειες δημιουργούν άγχος και πίεση, πόσο μάλλον σε γονείς που είναι χωρισμένοι. Για τους χωρισμένους γονείς και ειδικά για αυτούς που το περνάνε για πρώτη φορά, αποτελεί μια δύσκολη περίοδο.


5df77173240000d80c5a369a

Όμως για τα παιδιά εξακολουθούν να είναι τα Χριστούγεννα! Γιορτές! Δώρα! Χαρά! Γι αυτό και συνθέσαμε μια λίστα από υπενθυμίσεις που μπορεί να φανούν χρήσιμες στους γονείς όταν κυριεύονται από τα δύσκολα συναισθήματα των γιορτών.
• Συγκέντρωσε την προσοχή σου στο χρόνο που έχεις μαζί με τα παιδιά και όχι στο χρόνο που δε θα είστε μαζί.
• Αποδέξου το χρόνο που προβλέπεται να περάσεις με τα παιδιά και προσπάθησε να κάνεις το καλύτερο σε αυτό το διαθέσιμο χρόνο.
• Βάλε τα παιδιά πάνω από όλα! Να είσαι αυστηρός και απόλυτος στο να κρατήσεις τα παιδιά εκτός από οποιαδήποτε παρεξήγηση ή σύγκρουση με τον/την πρώην.
• Δε χρειάζεται να αναλώνεσαι σε έναν ανταγωνισμό του τύπου «με μένα θα περάσει καλύτερα το παιδί», «εγώ θα του πάρω καλύτερο/ακριβότερο δώρο». Το παιδί θα αντιληφθεί αυτήν την «αδυναμία» και θα το εκμεταλλευτεί.
• Αντιθέτως μπορείς να ενθαρρύνεις το παιδί να αγοράσει ή να φτιάξει ένα δώρο για τον άλλο γονιό. Ακόμη κι αν η άλλη πλευρά λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, μια τέτοια συμπεριφορά από σένα δημιουργεί ένα μοντέλο επικοινωνίας, το οποίο αναγνωρίζεται και από το παιδί.
• Μπορείς να ξεκινήσεις μια καινούρια παράδοση μεταξύ εσένα και των παιδιών. Είναι διαφορετικές οι συνθήκες και μπορείς να δημιουργήσεις εξ αρχής κάτι που θα συνδέει μόνο εσένα με τα παιδιά σου.
• Σχεδίασε και προγραμμάτισε από νωρίς δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο και τα παιδιά κι εσύ θα ανυπομονείτε να έρθουν οι μέρες των γιορτών. Δε χρειάζεται να στοχεύεις οπωσδήποτε σε κάτι φαντασμαγορικό και ονειρεμένο. Μπορείς να ξεκινήσεις από μια όμορφη βόλτα, ένα δείπνο σε ένα εστιατόριο.
• Θυμήσου σε αυτές τις διακοπές να φροντίσεις τον εαυτό σου. Είναι και για σένα μια περίοδος ξεκούρασης και ανανέωσης. Ειδικά το χρόνο που δεν είσαι με τα παιδιά φρόντισε να κάνεις όμορφες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και να συμμετάσχεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Αυτές ήταν μερικές παραινέσεις για τους χωρισμένους γονείς που δυσκολεύονται κατά την περίοδο των γιορτών. Αρκετοί από τους γονείς που έχουν χωρίσει, στην αρχή νιώθουν σα να έχουν ένα στίγμα, σα να είναι εκτός του εορταστικού κλίματος. Είναι λογικό να έρχονται τέτοιες σκέψεις. Όμως μπορείτε να τις αναγνωρίσετε και να τις διαχειριστείτε. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον όσοι από τους χωρισμένους γονείς επιθυμούν, να γράψουν στα σχόλια κι άλλες συμβουλές για το πώς περνάνε όμορφα τις γιορτινές μέρες κάτω από τις καινούριες συνθήκες του διαζυγίου. Μοιραστείτε την εμπειρία σας, όχι για το πόσο άσχημα φέρθηκε ο/η πρώην, αλλά για το πώς εσείς υπό αυτές τις συνθήκες συμβάλλετε στη δημιουργία όμορφων χριστουγεννιάτικων εμπειριών για τα παιδιά σας.

Γ. Σταμούλος
Msc Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............