Απονομή του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» 2020 στην γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

10 Δεκεμβρίου 2021

Απονομή του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» 2020 στην γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη

 Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Τελετή Απονομής του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» 2020 στην γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη. Το Βραβείο –που ομοφώνως η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, αποφάσισε να δοθεί στην σπουδαία δημιουργό– θα απονείμει ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.


Η Ασπασία Παπαδοπεράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κατά τα έτη 1966 έως 1972, με σημαντικούς δασκάλους. Από το 1975 έως το 1978, συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, με κύριο προσανατολισμό την γλυπτική Τέχνη.

Έλαβε μέρος σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικώς: το 1979, στην έκθεση «Δέκα Γλύπτες» στην Εθνική Πινακοθήκη, το 1986, στο πλαίσιο του θεσμού «Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και του συνεδρίου AICA, στον Σύλλογο Γλυπτών, με θέμα «Στοιχεία στην Τέχνη του 20ού αιώνα από τον Θησαυρό των Σιφνίων», το 1986, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, με θέμα «Η γυναίκα στην Αντίσταση», το 2009, στην Αλεξάνδρεια, στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, σε έκθεση για τον Καβάφη. Μνημειακά της έργα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα (στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Σαμοθράκη, στην Πελοπόννησο και κυρίως στην Κρήτη), καθώς, επίσης, και στην Κύπρο.

Έχει φιλοτεχνήσει το γλυπτό της Μαρίας Κάλλας, για δημόσιο χώρο στην Αθήνα, την Ηλέκτρα Αποστόλου στο Νέο Ηράκλειο, τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο στου Παπάγου, και, με ριζοσπαστική άποψη, τη σύνθεση των προτομών του Νίκου Ξυλούρη στο Ηράκλειο και του Κ. Π. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια. Οι προτομές που φιλοτέχνησε στην Ελλάδα και σε πολλούς τόπους στο εξωτερικό, συναριθμούνται σε περισσότερες από εξήντα. Επίσης, έχει δημιουργήσει μνημειακά γλυπτά αφιερωμένα στη Γυναίκα της Αντίστασης, για τα χωριά της Κρήτης, Σκούρβουλα, Κρουσώνας και Μαγαρικάρι.

Σε χωριά της Κρήτης, συνεργάζεται με ντόπιους τεχνίτες στον πωρόλιθο και διαμορφώνει χώρους. Διδάσκει ομάδες λιθοξόων απ’ όπου αναδεικνύονται κάποιοι ικανοί για γλυπτική. Στην Κρήτη υπάρχουν, επίσης, και άλλα έργα της: στις Ασίτες,

στο Συνεδριακό Κέντρο του Creta Maris Hotel, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι και η σύνθεσή της «Θεοτοκόπουλος-Κορνάρος-Καζαντζάκης», που φιλοτέχνησε για την «Παγκρήτια Τράπεζα».

Η κ. Παπαδοπεράκη έχει επίσης στο ενεργητικό της σημαντικές εκδόσεις Τέχνης: Ανάμεσά τους τα βιβλία: «Μελετώντας τον Θεοτοκόπουλο» (2002),«Ο επικούρειος ποιητής Κ. Π. Καβάφης» (2010), «Περί γλυπτικής» (2011), «The Epicurean Poet C. P. Cavafy» (2013),«Θεοτοκόπουλος, Κορνάρος, Χορτάτσης» (2017), «Γιαννούλης Χαλεπάς: Προσωπικές σχέσεις και μελέτες στο έργο του» (2019).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα για την αποφυγή της διασποράς της covid 19.


Απονομή του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» 2020 στην γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............