Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να μην μείνουν οι μαθητές χωρίς σχολικά γεύματα - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

03 Νοεμβρίου 2021

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να μην μείνουν οι μαθητές χωρίς σχολικά γεύματα

 Με τροπολογία που κατατέθηκε από την αν. Τομεάρχη Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου, με τη συνυπογραφή 36 Βουλευτών, μεταξύ των οποίων και του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, ζητείται η παράταση των συμβάσεων παροχής σχολικών γευμάτων με τους αναδόχους που είχαν αναδειχθεί το προηγούμενο έτος, για να μην μείνουν οι μαθητές χωρίς γεύματα μετά την ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο.


Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της τροπολογίας, η διαδικασία παρασκευής, συσκευασίας και διανομής γευμάτων στους μαθητές βρίσκεται μετέωρη μετά την ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού, λόγω του ότι είχε συμπεριληφθεί όρος που ευνοούσε τους ισχυρότερους οικονομικούς φορείς, σε αντίθεση με το πνεύμα της σχετικής οδηγίας της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή του συγκεκριμένου κριτηρίου είχε ως αποτέλεσμα την ανάθεση της πλειονότητας των τμημάτων του διαγωνισμού σε λιγότερους από 5 οικονομικούς φορείς, κάτι που αντιτίθεται στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας. Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων, το Ελεγκτικό Συνέδριο απαγόρευσε την υπογραφή των συμβάσεων με το σύνολο των αναδόχων, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον διαγωνισμό.

Προκειμένου να μην μείνουν οι μαθητές χωρίς σχολικά γεύματα και δεδομένου ότι οι διαδικασίες που επιλέγονται από την Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία φέρει και την ευθύνη ακύρωσης του διαγωνισμού, είναι έωλες και καθιστούν αμφίβολη τη διανομή γευμάτων για αρκετούς μήνες, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν την ακόλουθη τροπολογία:

Η παρασκευή και διανομή των σχολικών γευμάτων μέχρις ότου τελεσφορήσει ο νέος διαγωνισμός θα πρέπει να γίνει με ένα σύστημα που να εγγυάται τη νομιμότητα, την τήρηση των αρχών του υγιούς ανταγωνισμού και την αποτελεσματικότητα της παροχής των υπηρεσιών. Γι’ αυτό η μόνη λύση είναι να εγκριθεί από τη Βουλή η επέκταση των συμβάσεων των αναδόχων που είχαν αναδειχθεί από τον σύννομο διαγωνισμό της Διακήρυξης 14/2020 για το σχολικό έτος 2020-21. Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την άμεση προετοιμασία

και διανομή των σχολικών γευμάτων για όση περίοδο χρειαστεί μέχρι την ολοκλήρωση του νέου διαγωνισμού και την ανακήρυξη των νέων αναδόχων.

Κάθε παρατεινόμενη σύμβαση θα λήγει την ημέρα έναρξης εφαρμογής της σύμβασης με τον νέο ανάδοχο που θα αναδειχθεί από τον νέο διαγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά σε Δήμους για τους οποίους η διακήρυξη 6/2021 προέβλεπε αύξηση των σχολικών μονάδων λήψης των γευμάτων, η χρονική επέκταση θα συνοδεύεται από αύξηση του αριθμού των γευμάτων που παρείχε ο ανάδοχος σε άλλα σχολεία του Δήμου κατά τη χρονιά 2020-21. Οι δήμοι που φέτος επρόκειτο να πάρουν για πρώτη φορά γεύματα εντός Περιφερειακής Ενότητας όπου ήδη παρέχονταν γεύματα κατά το έτος 2020-21 θα εξυπηρετηθούν από τους αναδόχους των όμορων δήμων ισομερώς. Όσο για νέες Περιφερειακές Ενότητες που εισήχθησαν στο πρόγραμμα του 2021-22, θα καλυφθούν από τους αναδόχους του 2020-21 που εξυπηρετούσαν τις όμορες Περιφερειακές Ενότητες με ισοκατανομή.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

΄Αρθρο…

1. Λόγω της ανάγκης εξυπηρέτησης της σίτισης μαθητών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» του άρθρου 12 του ν. 4455/2017 (Α’ 22) για το σχολικό έτος 2021-2022, η οποία προέκυψε μετά την ακυρωτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον διενεργηθέντα με βάση τη διακήρυξη 6/2021 του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) διαγωνισμό, παρατείνονται οι δημόσιες συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών παρασκευής, συσκευασίας και διανομής ζεστών γευμάτων με αναδόχους οι οποίοι είχαν αναδειχθεί στο πλαίσιο της διακήρυξης 14/2020 για το έτος 2020-21.

2. Οι παρατάσεις των δημοσίων συμβάσεων της προηγούμενης παραγράφου λήγουν αυτοδικαίως με την έναρξη ισχύος των νέων συμβάσεων που θα προκύψουν από την επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έτος 2021-22

3. Οι ανάδοχοι των σχολικών γευμάτων που θα λάβουν παράταση των συμβάσεών τους θα αναλάβουν, σε συνεργασία με τον φορέα ανάθεσης του έργου, να καλύψουν, με το ανάλογο πρόσθετο τίμημα και με την ίδια τιμή μονάδος, τον επιπλέον αριθμό γευμάτων εντός του δήμου που εξυπηρετούν, ή επιπλέον δήμους όμορους με τους δήμους όπου διανέμουν ήδη γεύματα, ή Περιφερειακές Ενότητες όμορες με εκείνες που εξυπηρετούν, όπως περιλαμβάνονταν στη διακήρυξη 6/2021 του ΟΠΕΚΑ για το έτος 2021-22.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............