Κρήτες Καλλιτέχνες στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

13 Οκτωβρίου 2021

Κρήτες Καλλιτέχνες στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

 Από την Τρίτη 19 έως την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, στις 21:00,

στην Αίθουσα Συναυλιών του ΠΣΚΗ

Το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου παρουσιάζει μια σειρά συναυλιών Μουσικής Δωματίου, στην οποία εμφανίζονται καλλιτέχνες που κατάγονται ή ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κρήτη. Κάθε συναυλία πραγματοποιείται από ένα διαφορετικό σύνολο, που με την ερμηνεία του προσθέτει τη δική του ψηφίδα στο πλούσιο μωσαϊκό της μουσικής δωματίου, όπως αυτή εξελίσσεται στους αιώνες.


Τρίτη 19 Οκτωβρίου | Ώρα 21:00 | Αίθουσα Συναυλιών

· Συναυλία για τέσσερα χέρια με έργα Kurtag και Rachmaninov

Η Άρια Οικονομίδου και η Ντόρα Μανιτάκη παρουσιάζουν πιανιστικά έργα για 2 και 4 χέρια των Γκιόργκι Κουρτάγκ (György Kurtág) και Σεργκέι Ραχμάνινοφ (Sergei Rachmaninov).

Πρόκειται για συνάντηση δύο εποχών, του Μπαρόκ και του 20ου αιώνα, μέσα από μικρά αυτοτελή κομμάτια θρησκευτικού, παιδαγωγικού, φολκλορικού και ρομαντικού χαρακτήρα, που δημιουργούν μια ιδιαίτερη ισορροπία ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο, συνυπάρχοντας αρμονικά και διαχρονικά.

Επιλογές από τις μινιατούρες Παιχνίδια (ουγγρικά Játékok) του Κουρτάγκ (Ούγγρος συνθέτης του 20ου αιώνα), των οποίων κεντρική ιδέα και έμπνευση ήταν τα μικρά παιδιά, όταν αυτά βλέπουν και προσεγγίζουν το πιάνο ακόμα ως παιχνίδι, όταν πειραματίζονται πάνω σε αυτό χτυπώντας το, χαϊδεύοντάς το, δημιουργώντας τυχαία διάφωνους και αρμονικούς ήχους! Σε εναλλαγή με τα Παιχνίδια, θα ακουστούν επιλογές από τις μεταγραφές για 4 χέρια του συνθέτη πάνω σε Χορικά (choral) του Μπαχ. Ακολουθεί η Σουίτα του Κουρτάγκ και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τα έξι Κομμάτια Αρ. 11 του Ραχμάνινοφ.

Συντελεστές:

Ντόρα Μανιτάκη, Αριάδνη Οικονομίδου | πιάνο

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου | Ώρα 21:00 | Αίθουσα Συναυλιών

· Συναυλία του Τρίο Anasan

Στη σκηνή έρχεται το Trio Anasan με φλάουτο, κόρνο και πιάνο. Το όνομά του σημαίνει συζήτηση σε χαμηλή ένταση, ψίθυρος (Espernanto: anasan, n. conversation in low tone or whisper), ενώ ταυτόχρονα κλείνει μέσα του τα ονόματα των συντελεστών του (Αναστασία, Ασπασία, Άννυ).

Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από έργα του ύστερου ρομαντισμού και των αρχών του 20ου αιώνα. Στο ξεκίνημα του προγράμματος παρουσιάζονται έργα με έντονο το ρομαντικό στοιχείο, και λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, δίνοντάς στον ακροατή την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τα ηχοχρώματα των τριών οργάνων. Σταδιακά ενισχύονται τόσο ο ιμπρεσσιονιστικός και συνάμα αφαιρετικός χαρακτήρας της μουσικής, όσο και τα ιδιαίτερα ρυθμικά και αρμονικά χρώματα της χώρας προέλευσης κάθε συνθέτη. Το άκουσμα γίνεται όλο και πιο οικείο, όλο και πιο χορευτικό, για να καταλήξει μέσα από μια σειρά ετερόκλητων παραδοσιακών μοτίβων, σε μια έκρηξη πάθους, στο έργο του μοναδικού συνθέτη εκτός Ευρώπης, του Αργεντινού Άστορ Πιατσόλα.

Συντελεστές:

Νατάσα Άννινου | φλάουτο

Άννυ Καλογεράκη | κόρνο

Ασπασία Καραλή | πιάνο

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου | Ώρα 21:00 | Αίθουσα Συναυλιών

· Συναυλία του μουσικού συνόλου Concert Anima Trio

Το μουσικό σύνολο Concert Anima Trio παρουσιάζει μια βραδιά μουσικών «συνομιλιών» με κυρίαρχο το άρωμα της Ισπανικής μουσικής και την επίδρασή της στην ευρωπαϊκή μουσική εργογραφία.

Η Ισπανία - και ως χώρα καταγωγής του «σύγχρονου τύπου» κιθάρας στην τετράχορδη εκδοχή του 15ου αιώνα - με το ιδιαίτερο χρώμα της μουσικής της παράδοσης, τα έντονα ρυθμικά και χορευτικά στοιχεία και το φλογερό παλμό μιας υπόγειας ασθμαίνουσας επαναστατικότητας, ενέπνευσε την Ευρωπαϊκή μουσική φιλολογία, κυρίως την περίοδο του Ρομαντισμού, εποχή δημιουργίας των «Εθνικών σχολών».

Συνθέτες εντός και εκτός συνόρων δημιούργησαν έργα όπου η Ισπανική επιρροή ανιχνεύεται είτε άμεσα, είτε έμμεσα, έργα που σκιαγραφούν ηχητικά τοπία «περιγραφικής μουσικής», όπου το φλαμένγκο συνομιλεί με τους πίνακες του Γκόγια και τους στίχους του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα. Θα ακουστούν έργα των Ισαάκ Αλμπένιθ (Αστούριας), Ζωρζ Μπιζέ (Κάρμεν, Σουίτα για 4 χέρια), Μόριτς Μοσκόφσκι (Ισπανικοί χοροί), σε ατμόσφαιρα φλογερής Ισπανίας, αλλά και έργα που ανιχνεύουν κιθαριστικούς δρόμους των απαρχών του οργάνου (Μάουρο Τζουλιάνι, Τζοχάν Κασπάρ Μερτζ), καθώς επίσης και των σύγχρονων συνομιλιών με άλλα μουσικά είδη, όπως η τζαζ (Κλοντ Μπόλινγκ, Κοντσέρτο για κιθάρα και τζαζ πιάνο).

Συντελεστές:

Νίκος Κατσαράκης | κιθάρα

Ράνια Τουτουντζάκη | πιάνο

Ευγενία Ψαρουδάκη | πιάνο

Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 8 και 5 € (γενική είσοδος) ξεκίνησε και γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:

● Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 - 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00)

● Το viva.gr

● Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου λειτουργεί ως μεικτός χώρος εκδηλώσεων, με πληρότητα 50%, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για την είσοδο του κοινού στο χώρο απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή νόσησης, ή αρνητικού αποτελέσματος Rapid Test που έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

· Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines

· Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines

· Επίσημοι Χορηγοί Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Karatarakis hotels & restaurants

· Επίσημος χορηγός χερσαίων μεταφορών: Union Coach Services

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............