Το Φαράγγι των Νεκρών - Το τελευταίο τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 στην Κρήτη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

18 Οκτωβρίου 2021

Το Φαράγγι των Νεκρών - Το τελευταίο τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 στην Κρήτη

 Το Φαράγγι των Νεκρών στην Κρήτη, προκαλεί δέος και ανατριχίλα μόνο στο άκουσμά του. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα φαράγγια τόσο στη θέασή τους, όσο και κατά την πεζοπορία σε αυτά προκαλούν δέος. Η στενή λωρίδα γης ανάμεσα σε κάθετους επιβλητικούς βράχους και το πόσο «μικρός» μοιάζει ο άνθρωπος μπροστά στο μεγαλείο της φύσης, επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω ότι η επίσκεψη σε κάποιο από τα εντυπωσιακά φαράγγια της χώρας αποτελεί μοναδική εμπειρία ζωής.Κάτι που ισχύει και για το Φαράγγι των Νεκρών στην Κρήτη, και μάλιστα σε πιο έντονο βαθμό, αν αναλογιστεί κανείς το μακάβριο όνομα και την ανατριχιαστική ιστορία που το συνοδεύει.

Το σημείο ταφής των αρχαίων Μινωιτών

Το όνομα του φαραγγιού, λοιπόν, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι προσπαθούσαν να το διασχίσουν έχαναν την ζωή τους, αλλά στο ότι λειτουργούσε εν είδει τάφου για τους αρχαίους Μινωίτες. Πιο συγκεκριμένα, οι σπηλιές στους κάθετους και επιβλητικούς βράχους του φαραγγιού χρησιμοποιούνταν ως σημείο ταφής για τους αρχαίους Μινωίτες, με τους ζωντανούς που μετέφεραν τους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία σκαρφαλώνοντας στα βράχια να βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους την ζωή.

Η είσοδος του φαραγγιού του Ζάκρου βρίσκεται έξω από το χωριό Πάνω Ζάκρος σε απόσταση 99 χιλιόμετρα Νοτιανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 39 χιλιόμετρα επίσης Νοτιοανατολικά από την Σητεία. Το φαράγγι είναι πανέμορφο, και στα τοιχώματά του που είναι πανύψηλα υπάρχουν πολλές σπηλιές. 

Στις σπηλιές αυτές έχουν βρεθεί Μινωικοί τάφοι με μεγάλης αρχαιολογικής αξίας ευρήματα. Από τους τάφους αυτούς το φαράγγι φέρει και το όνομα «Φαράγγι των Νεκρών». Το φαράγγι τερματίζει μετά από δυο ώρες περίπου συναρπαστικής διαδρομής κοντά στο Μινωικό Ανάκτορο του Κάτω Ζάκρου.


Το τελευταίο τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι το φαράγγι των νεκρών αποτελεί το τελευταία τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 -ξεκινάει από την Πορτογαλία, καταλήγει στην Ελλάδα από βορρά και συνεχίζει προς νότο στην Κρήτη, καταλήγοντας στην Κάτω Ζάκρο και διασχίζοντας όλη τη νότια Μεσόγειο.

Όποιος θελήσει να διασχίσει το φαράγγι θα χρειαστεί περίπου δύο ώρες, η σήμανσή του είναι αρκετά καλή και κατανοητή, ενώ η πρόσβαση βατή -τα πιο επικίνδυνα σημεία του δεν βρίσκονται εντός του μονοπατιού. Αυτό που παρατηρεί κανείς σε όλο το μήκος της διαδρομής είναι αδιαμφισβήτητα το μεγαλείο της φύσης που το χαρακτηρίζει, δίνοντας την δυνατότητα στον περιπατητή να παρατηρήσει από κοντά ακόμη και αρχαιολογικά απομεινάρια.

πηγη www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνήστε μαζί μας - krititraveller@gmail.com

Post Top Ad

.............