Σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου 2017 έφυγε απο την ζωή Ο Σπουδαίος Λαγουτιέρης Και Τραγουδισ - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

18 Οκτωβρίου 2021

Σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου 2017 έφυγε απο την ζωή Ο Σπουδαίος Λαγουτιέρης Και Τραγουδισ

 Ο Μανώλης Κακλιδάκης ή Κακλής γεννήθηκε το 1945 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και ασχολείθηκε επαγγελματικά με το λαούτο από το 1969. 

Έφυγε απο την ζωή στις 118 Οκτωβρίου 2017.

Από πολύ νεαρή ηλικία είχε την τύχη να ζήσει από κοντά σ’ ένα γλεντζέδικο, ζωντανό περιβάλλον γεμάτο μουσικά ακούσματα, γνήσια παραδοσιακά, όπως του Μπαξεβάνη και του Νίκου του Μανιά. Οι δύο αυτοί λαγουτιέρηδες τον επηρέασαν βαθύτατα.

kaklis%2B%25281%2529

Η τεχνική τους στο λαούτο και η έκφραση στο τραγούδι καθόρισαν την πορεία του νεαρού τότε μουσικού, ο οποίος πολύ γρήγορα σημείωσε τεράστια πρόοδο και εξέλιξη και μέχρι σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της κρητικής μουσικής παράδοσης. Ιδιαίτερα στο τραγούδι διακρίθηκε για την ερμηνεία του που την υπογράμμιζε μοναδικά η εξαιρετική «κρητική» χροιά της φωνής του.
leonidas-klados-manolis-kaklis-pantermo-rethemnos

Έχει να παρουσιάσει πλούσια δισκογραφία και συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες όπως το Νίκο Μανιά, το Ροδάμανθο Ανδρουλάκη, το Ζαχαρία Μελεσσανάκη, το Θανάση Σκορδαλό, κ. ά. και ανελλιπή ζωντανή παρουσία στα παραδοσιακά κρητικά δρώμενα αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις των Κρητών σε όλο τον κόσμο.
Η δεκαετία του 1970 και του 1980 θεωρούνται οι κορυφαίες στην καριέρα του Μανώλη Κακλή και ιδιαίτερα οι δισκογραφικές του συνεργασίες με τους Ροδάμανθο και Μελεσσανάκη.
kaklis-4-1

Παρά το σκληρό χτύπημα της μοίρας που έπληξε την οικογένεια του (έχασε την κόρη του Μαρίνα), ο Μανώλης Κακλής με την παρότρυνση των φίλων και θαυμαστών του, συνέχισε να μαγεύει με το τραγούδι του…
kaklis-4

Tα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν με τους αδερφούς Κατσαμά, το Ζαχαρία Μελεσσανάκη και τους Κωστή Κακουδάκη, Μανώλη Βερδινάκη και Στέλιο Σταματογιαννάκη και εμφανιζόταν αρκετά συχνά στο Κέντρο Κακλής στην παραλία της Επισκοπής, όπου οι φίλοι μπορούσαν να τον βρουν.
kaklis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............