Πλακιωτάκης: Το υπουργείο Ναυτιλίας είναι το πρώτο που προχωρά στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας του - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

16 Σεπτεμβρίου 2021

Πλακιωτάκης: Το υπουργείο Ναυτιλίας είναι το πρώτο που προχωρά στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας του

 Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας ενισχύει τη λειτουργικότητα, την παροχή υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και τη διαφάνεια, ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στη Βουλή.


Η τοποθέτηση του κ. Πλακιωτάκη έγινε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, της «Κύρωσης του Κώδικα της νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, τον μηχανισμό εφαρμογής της, την κρατική εποπτεία και τους γενικούς όρους υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου», με το νομοσχέδιο να εγκρίνεται και να εισάγεται στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη για συζήτηση και ψήφιση.

Ο υπουργός τόνισε πως «το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι το πρώτο υπουργείο που προχωράει σε κωδικοποίηση της νομοθεσίας του». Γνώμονάς μας, είπε, είναι «η ενίσχυση της λειτουργικότητας του υπουργείου, η παροχή ποιότητας υπηρεσιών σε πολίτες και φορείς καθώς και η επίτευξη της αναγκαίας διαφάνειας στο πολυσχιδές θεσμικό πλαίσιο που διέπει το υπουργείο»


Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, εξήγησε ο υπουργός, συνολικά αφορά επτά συγκεκριμένα θεματικά αντικείμενα, που έχουν σχέση με τις ρυθμίσεις για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, τις θαλάσσιες μεταφορές και τα δικαιώματα επιβατών, την ασφάλεια ναυσιπλοΐας και προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, τη ναυτική εργασία και την εκπαίδευση των ναυτικών, την οργάνωση και εκμετάλλευση των λιμένων, πλοία και ναυτιλιακές εταιρείες αναψυχής αλλά και τη νησιωτική πολιτική που συζητάμε σήμερα.


Ο κ. Πλακιωτάκης προανήγγειλε πως πολύ σύντομα θα παραδοθεί στην Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης το σχέδιο Κώδικα για της θαλάσσιες μεταφορές και τα δικαιώματα των επιβατών, όπως επίσης και για την κωδικοποίηση των πλοίων και των ναυτιλιακών εταιριών αναψυχής, όπου ουσιαστικά θα καλυφθεί από το νέο σχέδιο νόμου «περί σκαφών αναψυχής» που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε επίσης ότι, μετά από 63 ολόκληρα χρόνια, έχει συσταθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού δικαίου, με σκοπό την ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου, την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου και την αύξηση του αριθμού των πλοίων με ελληνική σημαία.


Σχετικά με την παρούσα κωδικοποίηση, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως επιτυγχάνεται με συστηματοποίηση του συνόλου του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τα θέματα της νησιωτικής πολιτικής, και βεβαίως με τη θεσμοθέτηση του μεταφορικού ισοδυνάμου του νόμου 4551/2018, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί πλέον σημαντικά σε όλα τα πεδία, τόσο για τον τομέα των καυσίμων, όσο και για τους δικαιούχους επιβάτες και επιχειρήσεις -και με ένταξη και της Κρήτης, που είχε «διαφύγει» της προσοχής της προηγούμενης κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι και αυτή είναι νησί, όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............