Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, Μεϊντάνι: “77 χρόνια μετά, το Σφακάκι σηματοδοτεί την ενότητα και την αντίσταση απέναντι Φασισμό” - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

08 Αυγούστου 2021

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, Μεϊντάνι: “77 χρόνια μετά, το Σφακάκι σηματοδοτεί την ενότητα και την αντίσταση απέναντι Φασισμό”

 Αυτοί που αψηφήσανε η των  εχθρών τα βέλη,

είναι ήρωες και ο τόπος μας κάθε φορά  τσι θέλει

Άντρες σεμνοί και ταπεινοί μα με ψυχή μεγάλη, 

μια ιστορία εγράψανε σε εκείνο το μασκάλι


Οι δυο παραπάνω μαντινάδες εμπνεύστηκαν από τον Μίχαλο Δραμουντάνη, στο σημερινό μνημόσυνο που τέλεσε για  8η συνεχόμενη χρονιά η εκκλησία του Αι Γιώργη για να τιμήσει τους ήρωες του εφεδρικού ΕΛ.ΑΣ που σε μια άρτια επιχείρηση, στις 7 Αυγούστου 1944, απελευθέρωσαν 98 γυναικόπαιδα από τα χέρια των Ναζί στην τοποθεσία Σφακάκι. Μια μάχη που έμεινε στην ιστορία των Ανωγείων και μια χούφτα πατριώτες γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στις σελίδες της.

Στον ιερό Ναό του Αι Γιώργη στο Μεϊντάνι, βρέθηκαν σήμερα Κυριακή αρκετοί απόγονοι των μαχητών του Σφακακίου και απλός κόσμος που θέλησε να ανάψει ένα κερί στη μνήμη τους. Μετά την τελετή, ο πάτερ Ανδρέας Κεφαλογιάννης ανέφερε τα παρακάτω:

“Εβδομήντα επτά χρόνια, μετά το Σφακάκι σηματοδοτεί την αλληλεγγύη, σηματοδοτεί την ενότητα,  σηματοδοτεί την πάλη και την αντίσταση απέναντι στο κακό. Απέναντι στο Φασισμό, απέναντι στο Ναζισμό και σε όλους εκείνους που πίστεψαν ότι με Νταχάου και Αουσβιτς θα κυριαρχούσαν και θα επέβαλαν τα φρικτά ιδεώδη τους.

Λογάριαζαν όμως, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους, ότι οι αρχές της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης είναι βαθιά από αιώνες ριζωμένες σε αυτόν τον τόπο. Κι όταν χρειαστεί θα τις υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.

Αυτό έπραξαν και οι μαχητές στο Σφακάκι, υπερασπίστηκαν τα ιερά και τα όσια αυτής της ματωμένης γης. Δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους βαρβάρους να καταφρονέψουν 90 γυναίκες, που αποτελούσαν τον κορμό και τον στυλοβάτη της ανωγειανής κοινωνίας. Γιατί διαχρονικά σε αυτόν τον τόπο η γυναίκα δεν έχει ποτέ δευτεραγωνιστικό αλλά πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τιμάμε σήμερα αυτούς που ύψωσαν τον ανάστημα τους και είπαν όχι στους ΦΑΣΙΣΤΕΣ όχι στους ΝΑΖΙΣΤΕΣ, όχι σε αυτούς είχαν ως ιδεολογία τα ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ.

Ευτυχώς όμως, που υπήρξαν αγωνιστές σαν αυτούς στο Σφακάκι που με τη ηρωική στάση και πράξη τους έριξαν στην πυρά τους αγκυλωτούς σταυρούς και τις σβάστικες.

Τιμάμε σήμερα αυτούς τους λαϊκούς αγωνιστές που δίδαξαν ότι η ελευθερία και η ανεξαρτησία δεν διαπραγματεύονται αλλά κατακτιόνται.

Τιμή και ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚ’Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΣΦΑΚΑΚΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΦΑΚΑΚΙΑ ΌΠΟΥ ΓΗΣ.”

Την δωδεκαμελή ομάδα του ΕΛ.ΑΣ Ανωγείων αποτελούσαν οι κάτωθι: Αρχηγός της ομάδας ήταν ο Εμμανουήλ Μανουράς (Σμαιλομανώλης) Μαζί του πολέμησαν: Εμμανουήλ Νταγιαντάς (Λαμπρινομανώλης) Ιωάννης Πασπαράκης (Γιαννιός της Χρόναινας) Ελευθέριος Αεράκης (Νταρολευτέρης) Χαράλαμπος Φρυσάλης (Φρυσαλοχαραλάμπης) Μανώλης Νταγιαντάς (Νταγιαντομανώλης) Γεώργιος Μανουράς (Γύπαρης) Πέτρος Πασπαράκης (Θοδωροπέτρος) Γεώργιος Ξημέρης (Ξημερογιώργης) Κωνσταντίνος Καφατσής, Γεώργιος Νταγιαντάς (Περβολιός) Δημοσθένης Πασπαράκης

Ενώ έμμεσο ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο έπαιξαν η Ειρήνη Μανουρά (Ζωνογιάννενα), ο Κωνσταντίνος Πατραμάνης, ο Κωνσταντίνος Δραμουντάνης (Γιαγκόκωστας), ο Κωνσταντίνος Νταγιαντάς (Λαμπρινόκωστας).

πηγη ΑΝΩΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............