Έτος 1928 Έξω Απο Το Σπίτι Της Οικογένειας Του Γεωργίου Χουμεριανού Στη Ρομαντική Γωνιά Ηρακλείου - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

06 Ιουλίου 2021

Έτος 1928 Έξω Απο Το Σπίτι Της Οικογένειας Του Γεωργίου Χουμεριανού Στη Ρομαντική Γωνιά Ηρακλείου

 Η φωτογραφία μάς παραπέμπει σε μια άλλη εποχή, περισσότερο ρομαντική και ανθρώπινη. Το αυτοκίνητο, τα ρούχα και το χτένισμα των κυριών, τα παιδιά, ακόμη και ο περιβάλλων χώρος, το πετρόχτιστο σπίτι, η γειτονική αυλή, έρχονται από το παρελθόν. Η εικόνα δεν είναι από κάποια ευρωπαϊκή ή αμερικανική πόλη. Είναι το Ηράκλειο. 


1295881126

Για την ακρίβεια έχει τραβηχτεί το 1928 στον Μασταμπά, μια περιοχή στα…περίχωρα του Ηρακλείου εκείνη την εποχή! Μπροστά στο σπίτι της οικογένειας του Γεωργίου Χουμεριανού, ιδρυτή του πρώτου μηχανουργείου της πόλης το οποίο παρουσιάσαμε πριν δύο εβδομάδες. 

Είναι η θέση «Ρομαντική Γωνιά» και η σκηνή έχει αποτυπωθεί έξω από το σπίτι της οικογένειας, όπου μερικά χρόνια αργότερα, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, όλα τα μέλη της κρατήθηκαν ως όμηροι από τους κατακτητές.

Το αυτοκίνητο, ένα από τα πρώτα, και σίγουρα από τα λίγα που κυκλοφορούσαν στην πόλη, ανήκε στον Γεώργιο Χουμεριανό. Στο τιμόνι κάθεται η σύζυγός του Γεωργία, το γένος Αντωνιάδου, που είχε καταγωγή από τον Πειραιά.

 Δίπλα της, στη θέση του συνοδηγού, είναι μια βοηθός της οικογένειας που καταγόταν από τη Ρωσία. Η Ροσμαρί, όπως ήταν το πραγματικό όνομά της, ή Αρετή, όπως ονομάστηκε στη συνέχεια, πιθανότατα έφυγε από τη νεαρή Σοβιετική Ρωσία και ήλθε στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν το θάνατο του ιδρυτή του σοβιετικού κράτους Βλαδιμήρ Λένιν και την εγκαθίδρυση του σκληρού καθεστώτος των εκκαθαρίσεων από το διάδοχό του Ιωσήφ Στάλιν. 

Πίσω τους διακρίνεται μια άλλη βοηθός της οικογένειας, η Ελένη, που καταγόταν από τα Ξύγκα Ανώγεια, και τα τέσσερα από τα συνολικά 10 παιδιά της οικογένειας, η Έλλη, ο Σταύρος, η Ειρήνη και ο Βαγγέλης. Ο τελευταίος πέθανε σε μικρή ηλικία. 

Η Έλλη ήταν η μητέρα του Ηρακλειώτη οικονομολόγου και πρώην διοικητή της ΥΠΑ Φαίδωνα Ροζάκη, ενώ η Ειρήνη, που παντρεύτηκε τον Βασίλειο Σφακιανάκη, ήταν μητέρα της Κάλλιας και του Ντίνου, που έγινε οδοντίατρος.


227930_147285578677867_100001892763389_304469_1695882_n


Το αυτοκίνητο αυτό είχε όνομα, κάτι που στο παρελθόν συνηθιζόταν! Ο Γεώργιος Χουμεριανός και η παρέα του, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο επιχειρηματίας Αριστείδης Κουφάκης, του είχαν δώσει το όνομα… «Ρακί», επειδή ένα βράδυ μετά από γλέντι που συνοδεύτηκε από ρακοποσία, το όχημα… κατέβηκε ακυβέρνητο τα σκαλιά του λιμανιού!
Πίσω από τη φωτογραφία υπάρχει σημείωση με την ημερομηνία 25 Ιουνίου 1928, ημέρα που πιθανότατα λήφθηκε η φωτογραφία. 

Τις πληροφορίες μας έδωσε ο εγγονός του Γεωργίου Χουμεριανού, επιχειρηματίας κ. Μίλτος Χουμεριανός, στη συλλογή του οποίου ανήκει η φωτογραφία. 

295793_203231339749957_443220602_n


ΠΗΓΗ - ΠΑΤΡΙΣ

ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............