Ο Λαμπίρης Φραγκίσκος: Απο Το Πισκοκέφαλο Του Δήμου Σητείας - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

28 Ιουνίου 2021

Ο Λαμπίρης Φραγκίσκος: Απο Το Πισκοκέφαλο Του Δήμου Σητείας

 Λαμπίρης Φραγκίσκος: Γεννήθηκε στο χωριό Πισκοκέφαλο της Σητείας το 1845. Ο πατέρας του ήταν Ιταλός και η μητέρα του από το Πισκοκέφαλο από την οικογένεια Αναγνωστάκη. Έλαβε από τη μητέρα του αυτός και οι αδελφοί του, Αλέξανδρος και Γρηγόριος, ελληνική και χριστιανική αγωγή. 

Υπήρξε ένας από τους πρώτους μαθητές του Νικ. Κονδυλάκη στη Σητεία, ενώ αργότερα, εξαιτίας της οικονομικής επιφάνειας του πατέρα του, έλαβε ανώτερη μόρφωση στα σχολεία του ηρακλείου. Αναχώρησε για την Αίγυπτο με σκοπό να επεκτείνει τις σπουδές του, αφού η Κρήτη ήταν φτωχή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλάασχολήθηκε με τις επιχειρηματικές δράσεις των μεγαλύτερων αδελφών του στην περιοχή του Πορτ-Σάιντ. 


1

Ήρθε σε συμφωνία με τον Πανάγιο Τάφο εξασφαλίζοντας τη διαχείριση όλων των κτημάτων του στην Κρήτη και πέτυχε να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιουσίας από καταπατήσεις που είχαν γίνει. 

Αυτό προκάλεσε το φθόνο πολλών των οποίων τα συμφέροντα θίγονταν και σε συνεργασία με τις τούρκικες αρχές ο Λαμπίρης μπήκε σε ένα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα που του εξασφάλισε αρκετά χρήματα,τα οποία διέθεσε σε φιλανθρωπίες και στην ολοκλήρωση του εθνικού αγώνα. 

Στην επανάσταση του 1897 έμαθε τα σχέδια του τουρκικού στρατού για επέμβαση σε Ηράκλειο και Σητεία η οποία τελικά απετράπη με τις πληροφορίες που έδωσε. Εξαιτίας της ξένης υπηκοότητάς του δεν αναμίχτηκε ποτέ στην πολιτική, όμως συνέβαλε ηθικά και οικονομικά στον αγώνα της Κρήτης για ανεξαρτησία, Πέθανε στο Πισκοκέφαλο του 1905.

image038

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............