Παραλία Καλογριάς, η παραλία που μάγεψε τον Νίκο Καζαντζάκη - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

28 Ιουνίου 2021

Παραλία Καλογριάς, η παραλία που μάγεψε τον Νίκο Καζαντζάκη

 Λίγα χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, στο χωριό Στούπα της Δυτικής Μάνης, βρίσκεται η αμμουδιά της Καλογριάς. Η παραλία αυτή αποτελεί το στολίδι της περιοχής καθώς τα χαρακτηριστικά της την καθιστούν μοναδική και σπάνιας ομορφιάς.


Η ακτή είναι στρωμένη με χρυσαφένια άμμο ενώ διαθέτει καταγάλανα, διαφανή και σχεδόν παγωμένα νερά. Το στοιχείο όμως που κάνει την Καλόγρια μοναδική είναι οι τέσσερις πηγές του ποταμού Δράκου του Ταϋγέτου που καταλήγουν στο βυθό της και αναβλύζουν στην επιφάνεια. Σε αυτό το γάργαρο νερό που βγαίνει από τις πηγές οφείλεται η κρυσταλλένια καθαρότητα των νερών της.

Σε αυτό το παραδεισένιο μέρος έζησε για δύο χρόνια (1917-1918) ο Νίκος Καζατζάκης και εκεί γνώρισε τον θρυλικό ήρωα του μυθιστορήματος «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Λίγο πάνω από την παραλία της Καλογριάς βρίσκεται το λιγνιτωρυχείο της Πραστόβας, το οποίο αγόρασε το 1917 ο Καζαντζάκης και διόρισε τον Ζορμπά ως αρχιεργάτη. Το σπίτι που έμεναν ο Ζορμπάς και ο Καζαντζάκης βρίσκεται ακόμα εκεί, στο βόρειο άκρο της αμμουδιάς. Λίγο πιο πέρα, πολύ κοντά στην παραλία, βρίσκεται η «σπηλιά του Καζαντζάκη» οπού ο συγγραφέας έβρισκε καταφύγιο για να διαβάζει και να γράφει. Πρόκειται για ένα θαλάσσιο σπήλαιο στολισμένο με σταλαχτίτες και μικρές σπηλιές, καταφύγιο για μικρά πτηνά και νυχτερίδες.

Το τοπίο έχει ελάχιστα αλλάξει από την εποχή που μάγεψε τον μεγάλο στοχαστή, ενώ λείψανα του λιγνιτωρυχείου υπάρχουν ακόμα στην περιοχή.
Επιμέλεια: Άγγελος Γ. | geonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............