Υπερίων - Το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

07 Ιουνίου 2021

Υπερίων - Το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο

 Το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο μετρά ύψος 115,54 μέτρων και βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Ρέντγουντ στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για το Υπερίων, ένα μεγάλο κωνοφόρο δέντρο (σεκόγια) της οικογένειας των Κυπαρισσοεδιών, με την ηλικία του εκτιμάται περίπου στα 700- 800 χρόνια.


Η ακριβής τοποθεσία του δεν έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό για την προστασία του και με σκοπό το οικοσύστημα γύρω από αυτό να μην διαταραχθεί από τους τουρίστες που θα καταφτάνουν για να το παρατηρήσουν από κοντά.

Ο Υπερίων ανακαλύφθηκε από τους Michael Taylor και ο Chris Atkins στις 25 Αυγούστου του 2006, με το αρχικό του ύψος να εκτιμάται στα 115,24 μέτρα. Μια δεύτερη μέτρηση, ωστόσο, άλλων ερευνητών έδειξε ότι, τελικά, το ακριβές ύψος του δέντρου ήταν 115,54 μέτρα, το οποίο, όπως είναι φυσιολογικό, του εξασφάλισε μία θέση στο βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες ως το ψηλότερο δέντρο στη Γη.


Λίγο αφότου μετρήθηκε ο Υπερίων και θεωρήθηκε το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο, ένα αρθρογράφος του New Yorker ανέβηκε σχεδόν μέχρι την κορυφή του για να περιγράψει πώς είναι να στέκεσαι σε τέτοιο ύψος. Σύμφωνα με το livescience.com έγραψε χαρακτηριστικά ότι «Ένας άνεμος είχε αρχίσει να φυσάει και η κορυφή του Υπερίων ταλαντεύτηκε ελαφρώς μπρος- πίσω. Τα κλαδιά του ήταν λεπτά και μακριά και είχαν πάνω τους αρκετές λειχήνες».

Οι σεκόγιες, γενικότερα, θεωρούνται τα ψηλότερα δέντρα στη γη, ενώ η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται από 1.200- 1.800 χρόνια ή ακόμη και περισσότερο. Άλλα πανύψηλα δέντρα της ίδιας οικογένειας που έχουν ανακαλυφθεί είναι το Ήλιος, ένα μέτρο πιο κοντό από το Υπερίων, το Ίκαρος στα 113,1 μέτρα και το Δαίδαλος στα 110,8 μέτρα. Οι ακριβείς τοποθεσίες των περισσότερων εξ αυτών διατηρούνται μυστικές προς αποφυγή βανδαλισμών.

ΠΗΓΗ www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............