7 Παραδοσιακά Καφενεία Που Σε Ταξιδεύουν Στην Αθήνα Του Χθες - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

13 Ιουνίου 2021

7 Παραδοσιακά Καφενεία Που Σε Ταξιδεύουν Στην Αθήνα Του Χθες

 Το καφενείο δεν είναι απλώς ένα μαγαζί που σερβίρει καφέδες, είναι φιλοσοφία και ταυτόχρονα κομμάτι της ελληνικής παράδοσης.

Υπήρξε τόπος συνάντησης και συσπείρωσης σε δύσκολες εποχές, λειτουργούσε ως εξομολογητήριο ή ψυχοθεραπεία, τότε που οι άνθρωποι ακόμα δεν ήξεραν το ντιβάνι του ψυχαναλυτή, κυρίως, όμως, ήταν, είναι και θα είναι ένα δεύτερο σπίτι, έτοιμο να σε υποδεχτεί κάθε ώρα της μέρας. Εμείς, βρήκαμε ξεχωριστές γωνιές στην πόλη για καφέ ή ουζάκι και σας τις προτείνουμε.
paradosiakafeneia-708
1) Η Ωραία Ελλάς
Δεν είναι απλώς ένα καφενείο, περισσότερο με μουσείο μοιάζει, αφού αυτός ο χώρος που λειτουργεί από το 1839, όταν τον πρωτοάνοιξε ο Ιταλός Σάνδον, είναι συνυφασμένος με την πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Όταν δε πέρασε στα χέρια του Παναγή Βενετσάνου, γνώρισε μέρες δόξας. 
Μητροπόλεως 59, Αθήνα, 210 3216850
ioraiaellas-570-001


2) Μουριά
Ένα από τα πιο παλιά καφενεία της Αθήνας, αφού άρχισε να λειτουργεί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Για την ακρίβεια βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1915, ενώ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν απλώς μια παράγκα. Σήμα κατατεθέν του ο εμβληματικός λειψός άγγελος που σε κοιτάζει από ψηλά αλλά και η καφενειακή λυρική σκηνή, για μεγάλα γλέντια, όπως τον παλιό καλό καιρό.
Χαριλάου Τρικούπη 87, Εξάρχεια, 210 381 2607
mouria-570-001
3) Σβούρα
Στον πεζόδρομο της Δράκου στο Κουκάκι, η Σβούρα, που άνοιξε το 2010, ξεκινάει από το πρωί φτιάχνοντας μερακλίδικο καφέ και σούπερ πρωινό με ομελέτες φούρνου και μπρουσκέτες. 
Το καλοκαίρι, μάλιστα, βγάζει και τραπέζι έξω, κάτω από τα φυλλωσιές των δέντρων. Από το μεσημέρι, ανάβουν οι κουζίνες για τα «μεζεδέσματα», όπως αναφέρονται στον κατάλογό της, που συνοδεύονται παραδοσιακά με τσίπουρο, ούζο, ή ρακή.  
Θα βρείτε πολλές ελληνικές συνταγές από διάφορα μέρη της χώρας κι αυθεντικά ελληνικά προϊόντα, όπως μανούρα Σίφνου, ταλαγάνι Μεσσηνίας κτλ. Το best seller είναι σαφώς η γεμιστή πατάτα, ενώ πολύ ιδιαίτερη είναι και η χοιρινή τηγανιά.
Δράκου 8, Κουκάκι,  210 9220919
svoura-570-001

4) Τα Κανάρια
Στη γωνία των οδών Κεραμεικού με Πλαταιών, βρίσκεται ένα αγαπημένο στέκι της νεολαίας και των διανοούμενων που θυμίζει έντονα παλιό καφενείο, όπως εκείνα που πήγαιναν οι παππούδες μας.
Τα ασπρόμαυρα πλακάκια στο πάτωμα είναι όλα τα λεφτά, ενώ τη διακόσμηση συμπληρώνουν ρετρό έπιπλα και παλιά αντικείμενα. 
Το καφενείο αυτό λειτουργεί από το 1937 και μάλιστα ο πρώτος ιδιοκτήτης του είχε πολλά καναρίνια, εξ' ου κι η ονομασία του. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε οικονομικό καφέ και φτηνούς αλλά εκλεκτούς μεζέδες, που θα τους διαλέξετε από έναν κατάλογο γραμμένο στο χέρι. Δοκιμάστε κεφτεδάκια γιαουρτλού, απάκι, μανιτάρια, αλλά και μια φοβερή παντζαροσαλάτα. Επίσης, συχνά, μπορείτε να πετύχετε μουσικές βραδιές, εκθέσεις, παραστάσεις Καραγκιόζη ακόμα και ποιητικά αφιερώματα. 
Κεραμεικού 88 & Πλαταιών, Κεραμεικός, 210 3425166
kafeneio-570-0030
5) Kαφενείο Κυδαθηναίων
Με άρωμα προπολεμικής Αθήνας, αυτό το συνεργατικό καφενείο που άνοιξαν επτά φίλοι είναι ένα από τους πιο όμορφους χώρους της πρωτεύουσας. Μπορείτε να καθίσετε στην αυλή του νεοκλασικού με το πάτωμα-σκακιέρα και την vintage μοτοσυκλέτα που κλέβει την παράσταση, ή στον πεζόδρομο κάτω από τον κισσό για να απολαύσετε καφέ στο μπρίκι μαζί με λουκουμάκι. 
Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν στην κουζίνα είναι ΠΟΠ, το τσίπουρο είναι από τέταρτης γενιάς παραγωγό στην Αράχωβα, τα βιολογικά κρασιά έρχονται από τη Λάρισα, τα τυριά από τον Παρνασσό, και φυσικά τα μεζεδάκια τους είναι σπιτικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μια μανιάτικη συνταγή με αργοψημένο χοιρινό και τη μαραθόπιτα του Γιώργου. 
Στον κατάλογο θα βρείτε επίσης χειροποίητα λικέρ.
Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας 2, Πλάκα,  210 3232340
6) Υποβρύχιο
Αυτό το παραδοσιακό καφενείο- μεζεδοπωλείο στο Γκάζι, μοιάζει με καφενείο σε πλατεία χωριού. Όταν ο καιρός είναι καλός, απλώνει στην πλατεία Ορφέως τις ψάθινες καρέκλες του, ενώ τον χειμώνα μπορείτε να  καθίσετε  στο εσωτερικό του νεοκλασικού κτιρίου. Η κουζίνα του σερβίρει μια μικρή αλλά μερακλίδικη ποικιλία από μεζέδες, για να συνοδεύσετε το ούζο, τις ρακές, ή την μπύρα σας.
 Στρατονίκης 19, Γκάζι,  210-3451393
paradosiakafeneia-708
7) Κρίκος
Πρόκειται για συλλογική προσπάθεια δημιουργίας ενός καφενείου, που γεννήθηκε από το δικαίωμα για εργασία, μέσα στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και της εμπιστοσύνης.
Στόχος των ιδιοκτητών του είναι να χρησιμοποιούν προϊόντα του δίκαιου και εναλλακτικού εμπορίου,  να αναπτύσσουν δράσεις αλληλεγγύης προς τους αδύναμους οικονομικά συνανθρώπους μας. αλλά και να υποστηρίζουν έμπρακτα νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς κάθε είδους. Χωρισμένος στα δύο, ο Κρίκος διαθέτει μια μεγάλη φωτεινή σάλα με τραπεζάκια για να απολαύσετε τον καφέ σας ή τα μεζεδάκια σας, όπως σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα, χειροποίητη πίτσα, ή μπουγιουρντί και μία μικρότερη, με ρετρό καναπέδες και βιβλιοθήκη με επιτραπέζια, ιδανική για διάβασμα ή για παιχνίδι με την παρέα.
Διοργανώνονται και τακτικά events, όπως live jazz ή bazaars που συνδυάζονται με νόστιμο finger food.
Γενναίου Κολοκοτρώνη 49, Πετράλωνα,  210-9210060

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............