Με επιτυχία οι προβολές «Επιθυμία Ελευθερίας» στο κέντρο του Ηρακλείου- Η οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821 εντυπωσίασε τους Ηρακλειώτες - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

14 Ιουνίου 2021

Με επιτυχία οι προβολές «Επιθυμία Ελευθερίας» στο κέντρο του Ηρακλείου- Η οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821 εντυπωσίασε τους Ηρακλειώτες

 

Με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκαν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή (12-13 Ιουνίου) οι προβολές με τίτλο «Επιθυμία Ελευθερίας» με την τεχνική του projection mapping, στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, στην Πλατεία Ελευθερίας. Ήταν μια οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 18 πόλεις της χώρας με πρωτοβουλία της Επιτροπής «Ελλάδα 21» και τους Δήμους.


Ο Δήμος Ηρακλείου επέλεξε το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης και οργάνωσε τις σχετικές προβολές. Το υλικό που συνέθεσε το εικαστικό αφήγημα προήρθε από πίνακες ζωγραφικής, αλλά και τεκμήρια όπως βιβλία ή επίσημα κείμενα. Χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 300 γκραβούρες και πίνακες από Μουσεία, Δήμους και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης η πρωτότυπη μουσική γράφτηκε από τον Γεώργιο Μαγουλά.

Η δημιουργία του καλλιτεχνικού αφηγήματος του υλικού και η προσαρμογή του πάνω στα κτίρια έγινε από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Την πρώτη προβολή του Σαββάτου παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη και Παιδείας Στέλα Αρχοντάκη- Καλογεράκη. Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Παύλος Μπαριτάκης και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού κ. Κωστής Φασουλάκης καθώς και εκπρόσωποι της Επιτροπής «Ελλάδα 21».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα περίπου μήνα μετά τις προβολές, θα ξεκινήσει η λειτουργία μίας ψηφιακής εφαρμογής (app) η οποία, με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων να παρακολουθούν, μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet τους, το οπτικοακουστικό αφήγημα που προβλήθηκε. Έτσι ο κάθε χρήστης, θα μπορεί να παρακολουθήσει το έργο εφόσον σταθεί σε ενδεδειγμένη θέση μπροστά από το κάθε κτίριο και στοχεύοντας με την κάμερα της συσκευής στην όψη του. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη δωρεάν σε κινητά τηλέφωνα και tablet, Android και iOS, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............