Στο Κέντρο Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή» στην Αλικαρνασσό ο Νίκος Ηγουμενίδης - Kriti traveller

Kriti traveller

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟN KOΣΜΟ

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαΐου 2021

Στο Κέντρο Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή» στην Αλικαρνασσό ο Νίκος Ηγουμενίδης

 Στο Κέντρο Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή» στην Αλικαρνασσό βρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης σε συνέχεια των επαφών που έχει ξεκινήσει αναφορικά με την καταγραφή και επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν τα Άτομα με Αναπηρία.


 

Κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις του Κέντρου συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Κέντρου Άννα Φερετζάκη και τον Διευθυντή του Κέντρου και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες Χρήστο Τζαμούση.

 

Από την πλευρά της, η κα. Φερετζάκη ενημέρωσε αναλυτικά τον βουλευτή ότι το Κέντρο εξυπηρετεί 50 παιδιά με αυτισμό ή/και νοητική υστέρηση και τις οικογένειες τους και ότι αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό αμιγώς αναγνωρισμένο ως Φιλανθρωπικό Σωματείο όπου μέσα από τα θεραπευτικά προγράμματα επιδιώκεται η ομαλή ένταξη στην κοινωνία, η ισότητα και οι ίσες ευκαιρίες για τη ζωή.

 

Εν συνεχεία ο κ. Τζαμούσης αναφέρθηκε αναλυτικά σε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τα ΑμεΑ με κυριότερο ζήτημα την παντελή έλλειψη δομών στο Νομό Ηρακλείου φιλοξενίας και εξυπηρέτησης παιδιών που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο (<5 ετών) αλλά και στην ηλικία >23 ετών. Όπως σημείωσε, η έλλειψη κατάλληλων δομών σε αυτές τις ηλικίες ουσιαστικά επιφέρει μη έγκαιρη διάγνωση και αναγνώριση του προβλήματος που εμφανίζουν τα παιδιά στην προσχολική ηλικία και αδυναμία παροχής στους οικείους τους κατάλληλων  εκπαιδευτικών πρακτικών και μεθόδων προσέγγισης των παιδιών.

 

Ο Νίκος Ηγουμενίδης άκουσε προσεκτικά της παρατηρήσεις των ανθρώπων του Κέντρου και σημείωσε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η συμβολή των δομών αυτών για την ποιότητα της ζωής των παιδιών και των οικογένειών τους, ενώ «η Πολιτεία θα πρέπει με ουσιαστικό τρόπο να ενισχύσει αυτές τις δομές που εξασφαλίζουν ανεξάρτητη και αξιοπρεπή διαβίωση με ενεργή ένταξη στο κοινωνικό σύνολο».

 

Στο τραπέζι της συνάντησης συζητήθηκε η ανάγκη στήριξης των φορέων που λειτουργούν Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ, σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας λόγω κρούσματος κορωνοϊού, η ανάγκη χρηματοδότησης Κέντρων ΑμεΑ από την Πολιτεία, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης προγραμμάτων στήριξης εργασίας ΑμεΑ, εκπαιδευτικών σεμιναρίων κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, καθώς και όλες οι παρεμβάσεις που έχουν προηγηθεί και που θα πρέπει να ενταθούν το επόμενο διάστημα.

 

Ειδική αναφορά και ουσιαστική συζήτηση έγινε στο θεσμό των προστατευόμενων εργαστηρίων για τα ΑμεΑ που στοχεύουν στην κατάρτιση και παραγωγή χρηστικών αντικειμένων και τη συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία. Οι παραπάνω δράσεις μειώθηκαν δραστικά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊου, και τονίστηκε η ανάγκη να επανεκκινήσουν με ασφάλεια και τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............